Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rokovanie o termíne predčasných volieb trvalo niekoľko desiatok minút, neprinieslo výsledok
Zdielať na

Rokovanie o termíne predčasných volieb trvalo niekoľko desiatok minút, neprinieslo výsledok

BRATISLAVA / Prvé rokovanie pôvodného koaličného štvorlístka o termíne predčasných volieb sa skončilo po niekoľkých desiatkach minút. Po jeho závere členovia jednotlivých strán informovali o svojich stanoviskách.

"Hovoríme dnes o 30. septembri ako o termíne predčasných volieb," povedal dočasne poverený premiér Eduard Heger s tým, že o tomto termíne sa jednotlivé strany ešte musia porozprávať na kluboch.

Následne je naplánované ďalšie stretnutie - to by sa malo konať v nedeľu (22.1.) večer. Poslanecký klub OĽaNO zasadne vo štvrtok (19.1.). "Pán Budaj a jeho skupina nie je členom nášho klubu," povedal šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Dodal, že v rámci rokovania klubu nečaká žiaden zádrhel. Poslanci OĽaNO majú riešiť aj tému referenda.

​Predseda OĽaNO Igor Matovič zopakoval, že v minulosti predčasné voľby znamenali "ustlanie mafii". O to viac to bude podľa neho platiť v súčasnej situácii, keď Slovensko čelí viacerým krízam. Dodal, že ak sa k moci dostane Smer či Hlas, zmenia volebný systém, čím zabetonujú svoju moc na dlhé obdobie.

Matovič povedal, že svojich poslancov bude presviedať, aby prípadnú úradnícku vládu v parlamente nepodporili. Heger povedal, že stredajšie vyhlásenie Čaputovej akceptuje.

Stredajšie rokovanie trvalo len necelú hodinu. Po jeho skončení pred novinárov predstúpili zástupcovia strán SaS aj Sme rodina.

Líder ekonomických liberálov Richard Sulík zopakoval utorkové stanovisko strany, že ich poslanci sú za septembrový termín volieb. Celé stanovisko SaS si môžete pozrieť vo videu:

​Líder Sme rodina Boris Kollár povedal, že jeho hnutie preferuje už júnový termín volieb. V prípade dohody na tom septembrovom sú však ochotní prispôsobiť sa. Pri otázke zmeny Ústavy SR sú ochotní prispôsobiť sa akejkoľvek dohode.  "Najprv vyriešme zmenu Ústavy SR, aby sme mohli skrátiť volebné obdobie, a potom urobme voľby," povedal Kollár.

Dohodnúť sa musia do konca januára

Heger inicioval rokovania o termíne predčasných volieb v utorok (17.1.) po tom, ako líder SaS Richard Sulík odmietol dodať podpisy na novú parlamentnú väčšinu. Poverený premiér začal so zberom podpisov v pondelok (9.1.) po vianočných sviatkoch. 

Počas týždňa sa mu nepodarilo zozbierať podpisy od všetkých poslancov klubu OĽaNO, chýbala aj podpora koaličnej Sme rodina.

​V súvislosti s predčasnými voľbami ešte v stredu (18.1.) dopoludnia nepanoval súhlas v súvislosti s ich termínom. Kým OĽaNO aj SaS trvali na septembrovom termíne, líder Sme rodina Boris Kollár aj opozícia trvajú na júnovom.

 Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu (18.1.) povedala, že v súvislosti s predčasnými voľbami trvá na tom, aby sa konali v prvom polroku 2023. V  prípade dohody na septembri je ochotná ho akceptovať. "Ak má vláda Eduarda Hegera vládnuť až do termínu predčasných volieb, bude pod drobnohľadom občanov, ale aj mojím," zdôraznila. V prípade, ak sa politici na termíne predčasných volieb nedohodnú do konca januára, vymenuje úradnícku vládu.

Súvisiace články

Najčítanejšie