Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Starosta Martin Chren: Na našom úrade už mesiace netečie teplá voda. Pre vládu vôbec nie sme prioritou
Zdielať na

Starosta Martin Chren: Na našom úrade už mesiace netečie teplá voda. Pre vládu vôbec nie sme prioritou

BRATISLAVA / Samosprávy na schému pomoci ešte stále čakajú, podľa informácií sa im štát má venovať až v priebehu februára. Na to, či budú musieť spraviť špeciálne opatrenia, aby situáciu finančne zvládli, odpovedal starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren.

Ste po včerajšku nejakým spôsobom múdrejší alebo v akej situácii sa nachádzate? 

S prístupom ku kompenzáciám cien energií, ktorý bol prisľúbený, sme ako samosprávy absolútne nespokojní. Stále ešte vôbec nepoznáme, ako budeme riešení. Predbežné neformálne informácie hovoria, že samosprávam sa štát bude venovať až v priebehu februára. V prípade škôl, škôlok a ostatných zariadení opäť všetko zostalo na pleciach samosprávy a aj ak nejaká pomoc v budúcnosti príde, najskôr to musíme vykrývať z vlastných zdrojov, ktoré nemáme, pretože nám ich štát vzal. Samosprávy nielenže musia šetriť, lebo im štát peniaze berie, ale musia aj škrtať, kde sa dá, zatiaľ čo vidíme, že v štátny úradoch a na ministerstvách sa šetrenie nijako neprejavuje. K tomu ešte musíme riešiť tieto veci, kde nám štát sľúbil pomoc, ale nedokáže tie pravidlá pripraviť a nastaviť tak, aby sme vôbec tušili, ako budú fungovať. 

Máte to už nejako vyčíslené, koľko vás to bude stáť a prípadne budete robiť nejaké špeciálne opatrenia, aby ste to zvládli finančne?

Už dnes vidíme rôzne situácie, napríklad z Kremnice, kde museli zatvoriť jednu škôlku. Zatiaľ chodia zálohové faktúry, kde sa všetci starostovia a primátori snažia rokovať, mnohí sú dnes na spotových cenách, lebo sa napríklad nedala obstarať elektrická energia. Ani nevieme odhadnúť, aký bude vývoj. Je to absolútne nestabilné a chaotické prostredie, v ktorom sme dúfali, že nám vláda pomôže tak, ako sľúbila, keď sa zostavoval rozpočet. Doteraz ani len neboli schopní povedať, ako to budú kompenzovať. 

Snažili ste sa o to zaujímať alebo komunikujete, rokujete?

Združenie miest a obcí to rieši neustále, stále sa dožadujeme nejakých odpovedí, ale bohužiaľ je to vidieť tak, že samospráva, ktorá celý čas tento štát držala počas krízy s Ukrajinou, pandémiou ochorenia COVID-19 a podobne, tak vôbec nie je prioritou. My sme vláde dobrí, len keď nám má dať robotu, ale inak na všetko ostatné nás nepotrebuje. 

Budete niečo obmedzovať? 

Všetci musia obmedzovať, na našom úrade v Ružinove už mesiace netečie teplá voda. Na teple sme ušetrili viac ako tri štvrtiny, musíme byť na home office a prišla nám taká zálohová faktúra za zimný štadión, že ak to nedokážeme nejakým spôsobom vyrokovať, tak ho budeme musieť odstaviť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie