Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Politici reagujú na Karasov návrh pomoci LGBTI+ menšine: Hanebné a ponižujúce, myslí si Plaváková
Zdielať na

Politici reagujú na Karasov návrh pomoci LGBTI+ menšine: Hanebné a ponižujúce, myslí si Plaváková

BRATISLAVA / Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas predstavil návrhy na zlepšenie podmienok LGBTI+ menšiny. Kým politik tvrdí, že jeho návrh podporuje dočasne poverený premiér Eduard Heger i ďalší členovia koalície, mimoparlamentné PS protestuje.

Na tlačovú konferenciu reagovala členka PS Lucia Plaváková, považuje ho za hanebný a ponižujúci. Upozornila na to, že návrh dáva páry rovnakého pohlavia na rovnakú váhu ako osoby, ktré navzájom nezdieľajú žiaden partnerský vzťah.

"Chýba akékoľvek uznanie existencie párov rovnakého pohlavia. Vytvorenie nového pojmu 'dôverník' je ponižujúce a bol za tým zjavne úmysel, keďže láska dvoch žien a dvoch mužov si podľa pána Karasa nezaslúži, aby sme aspoň povedali, že existuje," dodala Plaváková.

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek (PS) skonštatoval, že konkrétny návrh zatiaľ nevidel, preto nechce reagovať na jeho obsah. "Radšej neskoro ako vôbec. Vláda sľúbila, že doručí nejaký svoj návrh, po tých tragických udalostiach na Zámockej mal byť už dávno na stole," myslí si poslanec. Pripomenul, že pred niekoľkými poslancami podalo návrh na pomoc LGBTI+ menšine aj PS.

"Ja dlhodobo hovorím, že toto sme mali vyriešiť dávno a primerane európskej demokracii 21. storočia," myslí si nezaradený poslanec Miroslav Kollár (Spolu). Dodal, že detaily návrhu nepozná. "Čokoľvek, čo pomôže zlepšiť fungovanie života párov rovnakého pohlavia, je dobré," tvrdí poslanec. Ak v parlamente nie je možné schváliť plnú úpravu ale len čiastkovú, podporí ju.

S návrhom rezortu spravodlivosti nesúhlasí ani opozičná SaS. "V tomto momente by sme mali mať oveľa väčšie ambície a uznať páry rovnakého pohlavia, ktoré s nami žijú a prinášajú spoločnosti hodnoty. Nevieme im prísť na meno, nevieme uznať ich práva, ako kedysi voči ženám alebo otrokom," povedala exministerka rezortu Mária Kolíková (SaS).

"Deklarujeme, že jednou zo základných požiadaviek strany SaS pri vstupe do ďalšej vlády preto bude, aby mali páry rovnakého pohlavia totožné práva a povinnosti, ako všetci ostatní,hovorí podpreseda strany Branislav Gröhling.

Karas predloží dva návrhy

Dočasne poverený minister spravodlivosti na tlačovej konferencii informoval o pripravovanom návrhu. Ten má pomôcť nezosobášeným párom i partnerom z LGBTI+ menšiny. 

​Prvý zákon vytvára register fiduciárnych vyhlásení. Pomocou nich by občania mohli vyhlásiť druhú osobu za svojho dôverníka. V prípade takéhoto vyhlásenia by sa upravovala správa dedičstva, poručníctvo maloletej osoby či získavanie zdravotných informácií.

Druhým zákonom sa má venovať súkromné nadačné fondy, ktorý má riešiť majetkové otázky. Karas má podľa svojich slov podporu dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera i ďalších členov koalície. 

Súvisiace články

Najčítanejšie