Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia zaznamenala menšie incidenty počas referenda, oficiálne výsledky predstavia v nedeľu
Zdielať na

Polícia zaznamenala menšie incidenty počas referenda, oficiálne výsledky predstavia v nedeľu

BRATISLAVA / Počas konania referenda o zmene Ústavy SR polícia zatiaľ nezaznamenala žiadne väčšie problémy. Výsledky by mali byť známe už v nedeľu (22. 1.) ráno.

"Práve sme sa prehupli do druhej polovice referendového dňa," povedal na úvod predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz. Ak by sa nič mimoriadne nestalo, výsledky referenda by mohli byť sčítané už hodinu, dve po polnoci. Oficiálne výsledky sa očakávajú v nedeľu ráno.

Viceprezident PZ SR Damián Imre zároveň volebnú komisiu informoval o tom, že konanie referenda je doposiaľ bez problémov. "Za policajný zbor vieme ubezpečiť, že policajti doliehajú na bezproblémový priebeh," povedal Imre. Na pokojné konanie referenda dohliada menej mužov zákona než počas volieb, no zároveň bolo otvorených menej okrskových volebných komisií.

Polícia zaznamenala niekoľko menších incidentov, podľa Imreho išlo najmä o incidenty v súvislosti s tým, že občania sa chceli neoprávnene dostať do volebných miestností.

Zároveň funguje infolinka ministerstva vnútra - volajúci volajú s praktickými otázkami - napríklad kde je najbližšia volebná miestnosť alebo či stačí potvrdenie o strate občianskeho preukazu. Taktiež volajú ľudia z prihraničných oblastí, ktorí ale nemajú slovenské občianstvo, a tak sa referenda nemôžu zúčastniť.

"Zaujímavosťou je, že nebude spracovaných 100 % zápisníc," informovala riaditeľka Odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová s dodatkom, že ide o 13 komisií, ktoré mali zabezpečiť hlasovanie pacientov s COVIDOM-19. 

Súvisiace články

Najčítanejšie