Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pôvodný koaličný štvorlístok sa dohodol na predčasných voľbách, informoval Sulík
Zdielať na

Pôvodný koaličný štvorlístok sa dohodol na predčasných voľbách, informoval Sulík

BRATISLAVA / Zástupcovia pôvodného koaličného štvorlístka rokovali o predčasných voľbách. Po skončení rokovaní informovali, ako sa napokon dohodli.

"Dohodli sme sa na zmene pozmeňujúceho návrhu k ústave," informoval líder SaS Richard Sulík po rokovaní  pôvodnej štvorkoalície. Napísať ju má ešte v nedeľu (22. 1.) exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Dohodnúť sa mali aj na dátume predčasných volieb, majú sa konať 30. septembra 2023.

Slová Sulíka potvrdil aj poverený predseda vlády Eduard Heger. Dodal, že padla aj dohoda, podľa ktorej sa môže zmeniť volebný systém len v prípade, ak za to zahlasuje aspoň 90 poslancov. Po rokovaní volal so šéfom Sme rodina Borisom Kollárom, ktorého o vývoji rokovania informoval. Kolláer mal s dohodou súhlasiť.

"Celý klub Sme rodina podporí, SaS podporí a Občiansko-demokratická platforma podporí," hovoril poverený premiér o dohode. Zmena ústavy by tak mala mať podporu 90 poslancov a rokovania o predčasných voľbách sa tak skončili.

Nikto zo štvorice strán podľa Sulíka zároveň nemal prísť s novými podmienkami. Rokovania sa zároveň nezúčastnil žiaden zástupca hnutia Sme rodina. 

​Poslankyňa SaS a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková na nedeľné stretnutie priniesla znenie pozmeňujúceho návrhu na zmenu Ústavy SR, ktorý si mali politici počas rokovania prejsť. S pripravenými podmienkami šla na miesto stretnutia, zdá sa, aj líderka Za ľudí Veronika Remišová. Viac vo videu:

Rokovania sa začali v stredu

Prvé stretnutie pôvodného koaličného štvorlístka sa konalo v stredu (18.1.) a trvalo len niekoľko desiatok minút, Zástupcovia štyroch strán počas rokovania predstavili svoje návrhy ohľadom možného termínu predčasných volieb.

Poverený predseda vlády Eduard Heger v stredu po rokovaní informoval, že sa počas neho skloňoval možný termín predčasných volieb - 30. september. 

Politici sa počas rokovaní musia dohodnúť aj na novele Ústavy SR, je totiž potrebné prijať legislatívnu úpravu, ktorá umožní skrátiť volebné obdobie na Slovensku. Rokovanie parlamentu, počas ktorého budú o zmene hlasovať, sa má začať v utorok (24.1.).

Článok budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie