Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Politici reagujú na výsledky referenda: Pellegrini vyzýva na zmenu ústavy, Káčer hovorí o túžbe spoločnosti na zmenu
Zdielať na

Politici reagujú na výsledky referenda: Pellegrini vyzýva na zmenu ústavy, Káčer hovorí o túžbe spoločnosti na zmenu

BRATISLAVA / Výsledky referenda o zmene Ústavy SR sú neplatné, nezúčastnila sa ho totiž nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Na tento fakt reagovali koaliční i opoziční politici.

"Smer-SD berie plnú zodpovednosť za výsledok referenda," reagoval predseda Smeru-SD Robert Fico. Poďakoval ľuďom, ktorí sa referenda zúčastnili i politikom, ktorí jeho konanie podporili. "Pripomínam všetkým tým, ktorí prišli, že toto bude stačiť na zmenu vlády," povedal Fico s tým, že ďalší, ktorí by prišli, podľa politika predpokladajú v konanie predčasných volieb.

"Rešpektujem výsledky referenda o zmene ústavy a postoj občanov, ktorý tým vyjadrili. Jednak tých, ktorí sa na referende zúčastnili a tiež tých, ktorí sa rozhodli svoj postoj vyjadriť neúčasťou. Aj keď sú výsledky referenda neplatné, vzhľadom na aktuálnu vnútropolitickú krízu je nevyhnutné, aby poslanci čo najskôr prijali zmenu ústavy o predčasných voľbách v parlamente," reagovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Občiansko-demokratická platforma, ktorá odišla z klubu OĽaNO tvrdí, že výsledok referenda je znamením, že je potrebné zmobilizovať demokratické sily. "Účasť na referende signalizuje nielen nespokojnosť nezanedbateľnej časti verejnosti, ale aj neschopnosť demokratických strán obnoviť v spoločnosti racionálny dialóg o politike a o práci vlády," napísali v spoločnosm vyhlásení.

Potrebujeme dôveryhodnú alternatívu, tvrdí Šimečka

"Výsledky referenda na jednej strane hovoria, že stále je dosť ľudí, ktorými vedia manipulovať (Smer a Hlas, pozn.red.). Na druhej, že zďaleka to nie je až tak vážne, ako sa snažia roky vytvárať dojem," reagoval líder OĽaNO Igor Matovič.

"Je absurdné, že konkrétny občiansky postoj - odmietnutie drahej a neúprimnej kampane Roberta Fica - sa snaží Igor Matovič a OĽaNO prekrútiť a ukradnúť si ho ako podporu ich dočasne poverenej vlády, ktorej bola vyslovená nedôvera. Verím, že nie som sám a že takéto detinské triky sú krátkozraké a kontraproduktívne," tvrdí líder PS Michal Šimečka s tým, že v súčasnosti nepotrebujeme hry so slovíčkami, ale dôveryhodnú alternatívu pre ľudí.

"Včerajšie referendum bolo najzbytočnejšie v histórii Slovenska, čo sa potvrdilo aj na účasti. Napriek tomu, že Robert Fico viedol kampaň za referendum manipulatívne a nechutne útočil na pani prezidentku, nesmieme podceňovať názor viac ako milióna voličov," myslí si líder SaS Richard Sulík.

​Mimoparlamentný Hlas-SD v reakcii poďakoval občanom, ktorí sa referenda zúčastnili. "Úspešné referendum mohlo byť priamym príkazom politikom, aby sa toto právo zakotvilo priamo v ústave a umožnilo ľuďom ukončiť mandát ktorejkoľvek vláde, ktorá bude konať proti ich záujmom," povedal líder strany Peter Pellegrini.

Politik zároveň odmieta interpretácie, podľa ktorých je neúspech referenda znakom podpory vlády. "Táto vláda má naďalej historicky najvyššiu nedôveru v očiach občanov a dve tretiny z nich si želajú predčasné voľby čím skôr. Na tom referendum nezmenilo vôbec nič," dodal s výzvou, ab čo najskôr prišlo k zmene ústavy.

​Pellegrini tak reagoval na slová predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša. "Výsledky referenda sú dôkazom, že v spoločnosti nie je vôľa skracovať volebné obdobie tak, ako to tvrdil Robert Fico, ktorý inicioval tento najdrahší prieskum verejnej mienky," napísal Šipoš v reakcii na výsledky referenda.

Remišová pripomenula, koľko referendum stálo

Líderka Za ľudí a ministerka investícií Veronka Remišová výsledok referenda považuje za ponižujúci debakel Fica a Pellegriniho. "Napriek ich obrovskému úsiliu a prakticky dvojročnej kampani za predčasné voľby, kedy hanebne zneužívali pandémiu a celosvetové krízy, prišlo na referendum výrazne menej ľudí, ako keď referendum spolu naposledy organizovali proti vláde Mikuláša Dzurindu," reagovala.

Remišová dodala, že referendum je forma priamej demokracie, nie predvolebnej kampane. Pripomenula, že referendum stále takmer 10 miliónov eur. "Na porovnanie – namiesto referenda mohla každá zdravotná sestra dostať 500 eur k platu navyše," dodala.

"Aj toto referendum je ukážkou toho, že demokratické inštitúty na Slovensku fungujú veľmi dobre a žiadny únos demokracie sa nekoná. Rovnako nikto referendum nemaril, práve naopak po technickej stránke bolo zabezpečené výborne," reagoval poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga.

"To, že 75% spoluobčanov nemá chuť asistovať extrému, vôbec neznamená, že nechcú zmenu. Túžba po zmene k normálnosti v spoločnosti sa dá krájať," reagoval minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

"Napriek ignorácii referenda vládnymi politikmi i prezidentkou prišlo povedať ÁNO 1 163 586 občanov! Je to oveľa viac hlasov ako malo vo voľbách OĽaNO a aj viac ako mala prezidentka," napísal poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie