Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Béla Bugár: Do politiky by som sa nevrátil, to by som svojej rodine už nikdy neurobil
Zdielať na

Béla Bugár: Do politiky by som sa nevrátil, to by som svojej rodine už nikdy neurobil

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Po tom, ako v politike skončili strana MOST-Híd a Béla Bugár, v parlamente nie je strana menšín. A tak vznikol projekt spojenia troch strán pod názvom Aliancia - spája SMK, MOST a Spolupatričnosť. Mimo tohto trojuholníka zostáva Maďarské fórum ex-ministra Zsolt Šimona, ktorý volá po spoločnej kandidátke. K dohode s Alianciou zatiaľ nedospeli. Na možný návrat a spájanie sme sa opýtali aj politického dôchodcu Bélu Bugára.

Čakajú nás predčasné voľby a v parlamente nám chýba nejaká národnostná strana. Zatiaľ to nevyzerá na žiadny úspešný projekt. Strany sa síce spojili, v prieskumoch majú ale len okolo 2 percent. V rámci platforiem majú zvláštne pravidlá. 

Keď sme vytvorili SMK, mali sme tak isto platformy. Vedenie a predseda strany sa vždy snažili nájsť kompromis. Problémom Aliancie je, že si myslí, že bude novým SMK. Namiesto jednoznačných signálov, majú platformy úplne rozdielne názory. Pre pozorovateľa je to veľmi chaotické pozerať sa na ich nejednotné názory. Teraz by mal každý pamätať na to, že najdôležitejšia je jednota. 

Pán Šimon navrhoval spoločnú maďarskú kandidátku, vyzerá to tak, že na to nie je vôľa. 

Je tam ešte dosť dlhá doba na rokovanie s ostatnými. Namiesto toho, aby rozmýšľali ako zlanáriť aj ďalšie osobnosti, poškuľujú po poslancovi Gyimesimu. Osobne si nemyslím, že je to na osoh menšinovej politiky. Problém je ten, že s tým musí súhlasiť celá Aliancia. 

Projekt Most bol proeurópsky orientovaný a v tomto prípade sa zdá, akoby prevažovalo radikálnejšie jadro. Má to nejakú šancu na úspech? 

Celá Aliancia je ladená veľmi proorbánovsky a riadia sa nejakými inštrukciami. Mali by byť jednotní a momentálne to nechápe ani vedúci Aliancie. 

Momentálne nevieme ani kedy budú predčasné voľby. 

Ja tomu neverím, že poslanci dostanú rozum. Prvýkrát na Slovensku padne vláda a premiér sa snaží dovládnuť do ďalšieho volebného obdobia. Ten termín sa len posúva a každý mesiac znamená peniaze. Je to nenormálne a nikdy sa to nedialo. 

Vyzerá to tak, že niekde vzadu sa rokuje aj so slovenskými stranami. Vracia sa aj Mikuláš Dzurinda, vy návrat neplánujete? 

Toto by som svojej rodine už nikdy neurobil. Svoju dcéru som prebalil možno raz v živote, svoju vnučku aj dvakrát. Ja by som to nevymenil za nič. Som ochotný pomáhať, ale aby som išiel aktívne do politiky, to už nie. 

Zvyšok rozhovoru si môžete pozrie TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie