Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hrane s Kamenickým a Krajniakom: Obsesia Matovičom, ale aj Krajniakovo vyhýbanie sa otázkam o dôchodkoch
Zdielať na

Na hrane s Kamenickým a Krajniakom: Obsesia Matovičom, ale aj Krajniakovo vyhýbanie sa otázkam o dôchodkoch

BRATISLAVA – Termín predčasných volieb je známy a s ním sa začala predvolebná kampaň. Podľa mnohých odborníkov, ale aj politikov, bude mimoriadne špinavá a najmä drahá. Účty pritom budeme platiť my, občania.

Ide o koaličný hon na stranu Smer-SD?

Predstaviteľov Smeru navštívili predstavitelia polície, a to pre obvinenie Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a Jozefa Brhela. Obaja sú podozriví z podplácania na Finančnej správe. "Už vieme presne, prečo je nutné, aby tieto voľby boli 30. septembra," reagoval Kamenický s tým, že Igorovi Matovičovi nemala vláda dávať nástroje na politické stíhanie opozície. 

"Robert Kaliňák je momentálne obvinený kvôli jednej vete, ktorú povedal František Imrecze, kajúcnik...," uviedol Kamenický a opäť argumentoval tým, že polícia nestíha Romana Mikulca, a to z dôvodu, že údajne zobral úplatok. Tejto téme sa Smer-SD venoval rozsiahle na svojej tlačovej konferencii. 

Milan Krajniak reagoval, že nevie posúdiť opodstatnenosť obvinení zo strany Smeru-SD, ale sám si dal predsavzatie, že on sa na kriminalizácii opozície nikdy podieľať nebude, a to napriek tomu, že bol ako opozičný politik tiež sledovaný a odpočúvaný. 

Krajniak chce, aby mala krajina konečne pokoj

"Ja si myslím, že to, čo najviac škodí Slovensku, sú hádky. Je hlúpe, aby politici v politickom boji na seba ukazovali prstom," poznamenal Krajniak s tým, že vyhrážky kto koho zavrie, deštruujú právny štát. Krajniak uhodil na Kamenického s tým, že konanie Smeru-SD v súvislosti s predčasnými voľbami nedáva žiadnu logiku.

Kamenický kontroval tým, že aktuálne pôjdu podania na Petra Pellegriniho, Richarda Rašiho, ale aj Borisa Kollára. Vydieraný má byť podľa Kamenického aj Richard Sulík. "Jeho povinnosťou je navštíviť OČTK," tvrdil Kamenický s tým, že sa odvolával na tlačovú konferenciu Igora Matoviča, ktorý tvrdil, že má dôkazy o korupcii Richarda Sulíka. 

"V tejto krajine sa potrebujeme vrátiť k normálnym pomerom. Mne to dosť lezie na nervy a myslím, že to lezie na nervy aj občanom," poznamenal Krajniak reagujúc na Kamenického. Ten trvá na tom, že konanie Sulíka nesie známky toho, že je vydieraný. 

Parlament dnes vykročil ďalším krokom smerom k ľahšej korupcii

Parlament dnes neodklepol zastavenie platieb v hotovosti bez limitu. "Odmietam filozofiu, že by tu mala byť digitálna európska mena. Myslím, že by to obmedzilo slobodu," tvrdil Kamenický a Krajniak argumentoval, že žijeme choré časy, kde banky chcú mať prehľad o tom, kto si čo a kde kupuje. "Veď dajme tam nejaký limit," poznamenal Krajniak a dodal, že odmieta, aby banka vedela, kde si kúpil pastu a či si kúpil knihu, alebo sladkosti.

Ján Budaj a jeho spolupráca s ŠtB

"Ja to beriem tak, že pán podpredseda vyjadril väčšinový názor klubu Sme rodina," vyjadril sa Krajniak reagujúc na slová Petra Pčolinského o tom, že Ján Budaj by mal okamžite odísť. "Je to však varovanie, keď sa niekto tvári, že je etalónom morálky," povedal Krajniak, ktorý si však zároveň nenechal ujsť príležitosť kopnúť si aj do Smeru-SD, kde mali Dušana Muňka, ktorý vystupoval pod krycím menom Slávik a vo vláde Smeru pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve životného prostredia. 

"Pán Budaj podpísal spoluprácu s ŠtB," rozhorčoval sa Kamenický s tým, že takýto človek predsa nemôže sedieť v demokratickej vláde. "Za komunizmu bola komunistická strana, ktorej členom bol aj Robert Fico," skonštatoval Krajniak s tým, že práve KSČ ovládala ŠtB. Krajniak a Kamenický si v relácii hrkútali, že Slováci nepodliehajú názorom, ktoré diktuje Brusel. 

Sociálne opatrenia nás vyjdú draho, peniaze na ne nie sú

230 miliónov eur by vyšli plošné obedy zadarmo pre každé dieťa. "Dnes má nárok na obedy zadarmo každý, kto si o ne požiada," uviedol Krajniak s tým, že si však musí vybrať, či chce stravu pre dieťa, alebo daňový bonus. Krajniak argumentoval aj rozpočtovými opatreniami, pričom Kamenický naňho útočil s tým, že nedokázali pomôcť ani samosprávam. Obedy by podľa Krajniaka mali byť platné od 1. apríla. Kamenický chce, aby vláda opäť rozmrazila dôchodky, a to od júna tohto roka. 

​Rozhodujúce sú najmä minimálne dôchodky. "Jednotliví ministri majú svoje kompetencie a majú povinnosť pomáhať ľuďom," vyhol sa minister práce otázke o tom, čo mieni minister robiť s minimálnymi dôchodkami. Operoval grafmi s cenami energií, ale aj tým, že vláda valorizovala dôchodky. "Som ochotný sa v parlamente baviť o tom, ako urobiť tú valorizáciu," pokračoval Krajniak. Kamenický argumentoval infláciou, ktorá sa vyšplhala na 15 %. 

Súvisiace články

Najčítanejšie