Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fica skritizoval politológ: Prihlásil sa k jasnému zahranično-politickému smeru, je to Smer-Moskva, tvrdí Lenč
Zdielať na

Fica skritizoval politológ: Prihlásil sa k jasnému zahranično-politickému smeru, je to Smer-Moskva, tvrdí Lenč

Pozrite si najnvošie informácie o vojne na Ukrajine

BRATISLAVA / Robert Fico sa spoločne so straníkmi zúčastnil stretnutia s veľvyslancami. To ale nedopadlo práve najlepšie, veľvyslanectvá totiž kritizovali napríklad šírenie dezinformácií Smeru. Politik však neskôr zverejnil video, ktoré podľa politológa Jozefa Lenča jasne naznačuje smerovanie strany i jednu z tém nadchádzajúcich predčasných volieb.

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico sa prihovoril fanúšikom prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti. Spomenul v ňom stretnutie s veľvyslancami, ktorého sa zúčastnil aj podpredseda porlamentu Juraj Blanár a predseda zahraničného výboru Marián Kéry (obaja Smer-SD).

"To, čo tvrdíme doma, sme v stredu zopakovali veľvyslancom USA, Veľkej Británie a viac ako 20 krajín EÚ, aj keď sa im to akokoľvek nepáči," napísal na sociálnej sieti. "Jediné čo nás na stretnutí spájalo a rozdeľovalo bola vojna na Ukrajine," povedal neskôr vo videu. Veľvyslanci stretnutie s Ficom kritizovali, prekážalo im napríklad šírenie dezinformácií. 

Politológ lídra Smeru kritizuje

Na spomínaný príspevok zareagoval politológ Jozef Lenč. "Prihlásil sa k tomu, že zahranično-politický smer je jasný. Je to SMER-Moskva. Samozrejme, že to všetko zabalil do pozlátka, že "on nikdy nespochybňoval zahranično-politickú orientáciu Slovenska", na čom sa zhodol aj s veľvyslancami," reagoval odborník.

"Americkému veľvyslancovi povedal, že musíme prehodnotiť obrannú dohodu s USA a európskych veľvyslancov pokarhal, že sú málo za (pro-ruský) mier. Potvrdil, že ho od nich rozdeľuje pohľad na Ukrajinu a riešenia vojenského konfliktu, ktorý síce kritizuje, ale vinu zaň nesú "ukrajinskí fašisti, ktorí v roku 2014 vraždili pro-ruské obyvateľstvo na Donbase, ukrajinskí politici, ktorí porušovali minské dohody " a samozrejme západní politici, ktorí "nechceli počúvať ako bolo Rusko oklamané ohľadom bezpečnostných záruk." Je suis Rusko, povzdychli si v Smere-Moskva," dodal politológ.

Lenč spomenul Ficove slová veľvyslancom, že keď sa Smer dostane k moci, vyzve k zastaveniu bojov a k naštartovaniu mierových rokovaní medzi USA - Rusko - EU - Ukrajinou. "Pripomenul to, čo sa naučil z "Hlasu Moskvy", že Západ nemôže vyhrať konvenčnú vojnu s Ruskom, aj keď bude do omrzenia posielať vojenskú techniku na Ukrajinu," myslí si.

Čo bude charakterizovať predvolebnú kampaň?

"Rusi museli rátať s obeťami na Ukrajine, no podľa Fica "za každého zabitého Ukrajinca budú niesť zodpovednosť aj tí, ktorí posielajú zbrane na Ukrajinu." Vyznal sa z pochopenia pre ruskú dušu. Kritizoval Západ, že jej nerozumie. "Je hrubým nepochopením nálad v Rusku, keď sa Nemecko rozhodne poslať tanky s rovnakými krížmi, aké sa hrnuli do ZSSR v júni 1941."," dodal Lenč.

​Odborník skritizoval Fica za výrok, podľa ktorého kritizoval odsúdenia šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu za šeky v hodnote 1488 eur, a to "neposielal tanky, ale peniaze chudobným rodinám". "Takto sa prihlásiť k nacizmu a súčasne uraziť nášho spojenca dokáže len "birmovaný komunista"," myslí si Lenč.

"Okrem iných vecí bude predvolebnú hystériu charakterizovať aj postoj k Putinovmu Rusku. Michal Havran to vidí tak, že "vzťah k Putinovmu Rusku rozdelí spoločnosť a kandidujúce strany na wagnerovcov zo Smeru a ich sprievod mobilizovaných podpolianskych Čečenov z Republiky a od Kotlebu až po mierotvorcov Danka a Gyimesiho, nasadených už dnes ruským velením na metaforickej línii novej ruskej vojny." Voľby rozhodnú aj o tom, aké bude naše zahranično-politické SMERovanie," zakončil Lenč.

Ficov krok mohol byť schválny, tvrdí Soltész

Podľa komentátora TV JOJ Arpáda Soltésza mohol byť Ficov krok schválny. "Jemu by vlastne veľmi pomohlo, keby naňho tie krajiny verejne útočili. Pomohlo by mu to v jeho potenciálnom elektoráte. Toto budú preteky o to, kto je najuveriteľnejší autoritár alebo fašista na Slovensku. Alebo kto je najuveriteľnejší nepriateľ NATO, Bruselu, Ameriky a celého prehnitého zlého západu," tvrdí.

"Oceňujem, že reakcia mabasád boli dobre čitateľné pre ľudí, ktorí to sledujú, no nevzniklo z nich verejné pohoršenie," dodal. 

Najčítanejšie