Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viera
5.10.2024
TV JOJ v Turecku: Obyvatelia mesta Adana spomínajú na osudné ráno, keď začalo zemetrasenie
Zdielať na

TV JOJ v Turecku: Obyvatelia mesta Adana spomínajú na osudné ráno, keď začalo zemetrasenie

ADANA/TURECKO / V Turecku vo viacerých postihnutých oblastiach nakrúcal aj reportér TV JOJ Rasťo Striško. Bol aj v meste Adana, do ktorého smerujú lietadlá s humanitárnou pomocou z celého sveta vrátane Slovenska.

Mesto Adana je vzdialené stovky kilometrov od turecko-sýrskeho pohraničia. Práve tu zemetrasenie začalo ničiť domy medzi prvými. Odhady obetí v tomto meste sa neustále menia. Niektorí domáci tvrdia, že mŕtvych je viac ako tisíc. Mohamed Pada pri paneláku hovoril o tom, čo v pondelkové skoré ráno prežil: "Videl som, ako sa zrútilo 13 poschodí domu Emine." Reportérovi Rasťovi Striškovi ukázal zábery domu, v ktorom v osudné ráno zomrelo v priebehu pár sekúnd 90 ľudí. "Strašne to bolí a otrasy pokračujú. Preto žijem už týždeň na ulici," dodal Mohamed.

Turecké úrady hovoria o tom, že zemetrasenie bolo také silné, ako by ich spôsobil jadrový výbuch. Mahmudova žena je Ukrajinka a nešťastie ich rodných krajín tak prežívajú ešte intenzívnejšie. "O pol štvrtej ráno sa to začalo. Ľudia kričali a plakali. Všetci utekali na ulicu. Sledovali, ako praskajú domy a padajú poschodia. Aj Adana je veľmi nebezpečné miesto," vysvetlil Mahmud. Z neďalekého cintorína je dobrý výhľad na spadnutý panelák a poškodené domy. Miesto je pod kontrolou polície.

V Adane žije aj mladá rodina. Pani je Slovenka a so svojím synom a manželom mali šťastie. Zemetrasenie prežili. Z mesta im pomohla odísť slovenská vláda. Domov sa vrátia, keď otrasy v Turecku pominú a bude to aspoň trochu bezpečnejšie.

Súvisiace články