Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Na hrane s Kolíkovou a Mikulcom: Ak Kolíková spáchala podvod, verím, že OČTK sa tomu budú venovať, poznamenal Mikulec
Zdielať na

Na hrane s Kolíkovou a Mikulcom: Ak Kolíková spáchala podvod, verím, že OČTK sa tomu budú venovať, poznamenal Mikulec

BRATISLAVA / Téma boja proti korupcii priniesla stranám koalície volebný úspech. Čo zo sľubov sa však pretavilo do reality? Vnímajú občania túto vládu ako protikorupčnú? Čo si myslia ukázali v exkluzívnom prieskume agentúry AKO pre Na hrane TV JOJ. Ďalší prieskum odhalil aj aktuálne preferencie politických strán. Hosťami relácie Na hrane TV JOJ bola exministerka spravodlivosti a dnes opozičná poslankyňa Mária Kolíková (SaS) a dočasne poverený minister vnútra za OĽaNO Roman Mikulec.

Legislatívna búrka

Dnešné dianie v parlamente bolo plné chaosu a zmätku. Hoci sa mimoriadnu schôdzu, ktorá mala riešiť júnový termín predčasných volieb. Za skoršie voľby sa dnes postavila aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Myslím, že je to hlavne o tom, že politická smršť by tu bola tak či tak," uviedla Kolíková s tým, že skorší termín volieb by neprospel. "Ak chceme zastaviť poslanecké návrhy, ktoré nemajú iný cieľ, ako získať si náklonnosť pred voľbami," pokračovala exministerka spravodlivosti. 

Kolíková povedala aj to, že kalkulácia s preferenciami teraz vôbec nie je na mieste. "Ten termín je takýto a v rámci časového priestoru, ktorý si stanovila prezidentka," pokračovala Kolíková a netajila prekvapenie, že hlava štátu prijala termín v septembri. 

"Ja to vnímam tak, že ten termín bol dohodnutý, ja sa snažím dohody dodržiavať," reagoval Mikulec, že v zmene termínu nevidí rozdiel. Zároveň však potvrdil, že tieto návrhy môžu pôsobiť ako smršť a zároveň niektoré návrhy zákonov vníma ako rozpočtové záťaže. "Ten rozpočet nie je naťahovací," doplnil ďalej. Mikulec tvrdí, že návrhy jeho straníckeho predsedu nie sú úplne uskutočniteľné. 

Očista spoločnosti sklamala

Poverený šéf vnútra sa v relácii vyjadril, že nikdy v histórii nemala polícia také rozviazané ruky, ako je to dnes. "Sme splnili ten sľub, ktorý sme dali občanom pred voľbami, a to, že boj s korupciou má zmysel," pokračoval Mikulec a uviedol, že o exponované kauzy a ich vyšetrovanie sa nezaujíma. 

"Určite sa podarilo menej, ako bolo v pláne, ale v rezorte spravodlivosti sa nám podarilo mnohé," poznamenala Kolíková a argumentovala disciplinárkou sudcu, ktorý mal na súde 700-tisíc eur, ktoré nevedel vysvetliť. 

Ako vnímajú naplnenie boja s korupciou občania? Dozviete sa v priloženom prieskume:

​Mikulec argumentoval tým, že bývalí vládni predstavitelia tvrdili, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje. Dočasne poverený minister je s výsledkom 26 % a 6 % nerozhodnutých vníma pozitívne a potvrdzuje to jeho predchádzajúce slová. 

"Boj, ktorý tu pretrvával v rámci polície, a nepochopiteľné kroky SIS a schôdze, na ktorých sa podieľala Sme rodina," to všetko podľa Kolíkovej robilo boj s korupciou neuveriteľný. Mikulcovi vyčíta kauzy, ktoré podľa nej neboli dostatočne vysvetlené. Roman Mikulec sa bránil krízovými situáciami, ale aj obrovskými požiadavkami na štát. "To ja teraz ťažko poviem," poznamenal Mikulec v reakcii na nominácie Erika Ňarjaša, ale aj Márie Šofranko, ktorí sa dostali k lukratívnym miestam. 

Mária Kolíková označila útoky Igora Matoviča, ktorý ju obvinil z podvodu, za úbohé klamstvá. "Nedokázali sme spolu vládnuť, nedokázali sme robiť dôležité rozhodnutia," posťažovala sa Kolíková po tom, čo Mikulec poznamenal, že ak mal Igor Matovič o Kolíkovej pravdu, dúfa, že OČTK to budú riešiť. 

Obžaloby Kaliňáka aj Kažimíra

Mikulec tvrdí, že nie je možné, aby politická moc zasahovala do vyšetrovaní. Vyjadril sa tak napriek slovám Igora Matoviča, že polícia potrebuje viac času "na podvody opozície". "Ja to zásadne odmietam," pokračoval Mikulec. Kolíková označila podobné výroky za nešťastné. "Je veľkou chybou, že tými krokmi, ktoré si našiel generálny prokurátor, neumožnili, aby sa niektoré kauzy dostali pred súd," poznamenala exministerka spravodlivosti s tým, že práve nezávislé súdy by mali o týchto prípadoch rozhodovať.

Mikulec na margo jeho obvinení z korupcie povedal, že by bol rád, keby sa ten prípad už uzavrel. "Môžem ukázať verdikt súdu, kde je meritórne rozhodnutie, že k ničomu takému nedošlo," bránil sa Mikulec s tým, že podľa jeho informácií si to mal Zurian vymyslieť. 

Ficovo vyhrážanie sa a nový trestný poriadok

Kolíková zdôraznila, že každá tlačovka Fica a Kaliňáka je plná vyhrážok voči sudcom, vyšetrovateľom, ale aj komentátorovi Mariánovi Leškovi. 

"Nepovedal by som to lepšie, ako to povedal policajný prezident," povedal Mikulec s tým, že Robert Fico robí piruety o 180 až 360 stupňov. "Keby sa vrátil späť do politiky a k moci, opäť by nastolil režim, ktorý tu už bol," pokračoval Mikulec s tým, že Robert Fico robí presne to, čo kedysi sám kritizoval. 

Problémom však bude aj novela trestného poriadku, ktorý by mohol krádeže z eurofondov trestať len podmienkou. "Je tam veľa vecí, ktoré sú dobré," zhodnotila Kolíková, ale skritizovala určité trestné sadzby. "Zašli sme niekam, kde sme už nemali zájsť," vysvetľovala exministerka s tým, že návrhy niektorých podmienok sú už príliš nízke. 

"Stále komunikujeme s ministrom spravodlivosti a trváme na tom, aby sa tá najnižšia sadzba za ekonomické trestné činy z 5 rokov zvýšila," bránil Karasa Mikulec. 

Ako by dopadli voľby, ak by boli tento víkend?

​Ako reagovali politici sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie