Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Zuzana Čaputová pri pamätníku Jána a Martiny: Nesmieme zabudnúť, za čo sme na námestiach bojovali
Zdielať na

Zuzana Čaputová pri pamätníku Jána a Martiny: Nesmieme zabudnúť, za čo sme na námestiach bojovali

BRATISLAVA / Od objednanej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej dnes uplynulo päť rokov. Hoci vrahovia sú usvedčení, verdikt o objednávateľoch zatiaľ nepoznáme. Pamiatku dvoch mladých ľudí si uctila prezidentka Zuzana Čaputová.

Hlava štátu apelovala na občiansku pamäť

Zuzana Čaputová v ranných hodinách prišla na Námestie SNP k pamätníku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pamätník osadili na miesto pred rokom, takisto na výročie vraždy. Hlava štátu zdôraznila dôležitosť novinárskej práce pre demokraciu a odsúdila, že Ján Kuciak za ňu zaplatil životom. 

"Dnes si pripomíname vraždu dvoch mladých ľudí – Jána a Martiny. Obaja hľadali pravdu, Martina v histórii, Ján v súčasnosti," začala prezidentka a dodala, že práve pre svoju prácu bol Ján Kuciak zavraždený.

"Dnešok má byť pripomienkou toho, aký veľký význam má práca novinárov pre demokraciu. Zároveň je na mieste položiť si otázku, či sme dosiahli to, za čo sme pred piatimi rokmi na námestiach bojovali, či sme dosiahli slušné Slovensko," pokračovala Zuzana Čaputová ďalej s tým, že práve na toto by sa mala spoločnosť zamerať. 

"Myslím si, že pokiaľ ide o vyšetrovanie závažnej kriminality, korupcie a zneužívania moci, sme na dobrej ceste. Množstvo káuz sa vyšetruje, niektoré sú už uzatvorené. Je to tak vďaka statočnosti mnohých vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov. Pokiaľ ide o slušné Slovensko, slušnosť je asi to posledné, čo nám pri slovenskej politike napadne," povedala prezidentka ďalej a spomenula aj skutočnosť, že klamstvá sa chcú prezentovať ako alternatívny názor, ale aj to, že u politikov slová často predbiehajú myšlienky. 

"Nesmieme na slušnosť nikdy rezignovať a nesmieme zabudnúť na to, o čo sme na námestiach pred piatimi rokmi volali, keď sa budeme opätovne rozhodovať napríklad vo voľbách," uzavrela hlava štátu. 

Pamiatku zavraždeného novinára a jeho snúbenice si prišla k pamätníku uctiť aj skupina zahraničných veľvyslancov na Slovensku. Dvadsaťpäť veľvyslancov sa pri pamätníku vystriedalo s tým, že každý zapálil sviečku. Boli to zástupcovia Holandska, Indonézie, Slovinska, Švajčiarska, Veľkej Británie, Grécka, Nemecka, Vietnamu, Poľska, Írska, Nórska, Talianska, Rumunska, Českej republiky, Francúzska, Španielska, Chorvátska, Rakúska, Gruzínska, Japonska, Turecka, Maďarska, Kanady, Bulharska, Srbska a nechýbal ani zástupca EC na Slovensku. Chýbali veľvyslanci Ruska a Bieloruska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie