Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovensko by malo olympiádu bojkotovať, pokiaľ sa jej zúčastnia ruskí športovci, hovorí Marián Kulich z iniciatívy Mier Ukrajine
Zdielať na

Slovensko by malo olympiádu bojkotovať, pokiaľ sa jej zúčastnia ruskí športovci, hovorí Marián Kulich z iniciatívy Mier Ukrajine

BRATISLAVA / Po sedemročnom dopingovom vyhnanstve hrozí ruským športovcom, že sa nepozrú ani na budúcoročnú olympiádu v Paríži. A to ani len pod neutrálnou olympijskou vlajkou. Koalícia štátov, súčasťou ktorej je aj Slovensko, tlačí na Medzinárodný olympijský výbor, aby účasť ruských a bieloruských športovcov zakázal. A to až do času, kým režim v Kremli neprestane páchať vojenské zločiny na Ukrajine. Viac sa dozviete v rozhovore s organizátorom iniciatívy Mier Ukrajine Mariánom Kulichom.

Prečo ste sa rozhodli narušiť tlačovú besedu? 

Nepovažujeme to za narušenie, chceme len vyjadriť svoj názor. Politici zo Smeru sa miešajú do športu a zastávajú názory ruských športovcov, ktorí by chceli reprezentovať režim Vladimira Putina. Pritom je to len propaganda Ruska. Politika do športu nepatrí, aj ukrajinskí športovci by chceli ísť na olympiádu, namiesto toho musia brániť krajinu. Mnoho z nich umrelo. Je to veľmi nefér.   

Vy si myslíte, že by olympijské hry malo Slovensko bojkotovať? 

V prípade, že tam budú ruskí športovci, tak určite áno. Mali by sme stáť pri Ukrajine a ukázať Rusku, že by sa malo zastaviť. 

Poslanci tvrdia, že športovci sú v tomto nevinne. Čo si o tom myslíte? 

Všetci vieme, čo sa v Rusku deje, a oni tam žijú. Mám priateľov v Rusku, a keď sú proti tomu režimu, tak sa mu musia postaviť. Teror už musí padnúť, ruský režim produkuje len zlo, ktoré naposledy páchalo Nemecko počas druhej svetovej vojny. Som prekvapený, že poslanci NR SR, ktorí majú hájiť záujmy Slovenska a bezpečnosti, sa pridávajú k fašistickému ruskému štátu. 

Prečo sme nebojkotovali aj napríklad Irán alebo podobné krajiny, ktoré sa zapojili do vojnových konfliktov? 

Politici strany Smer opakujú ruskú propagandu, ktorá opakuje dookola 20 fráz. Máme stále robiť tie isté chyby? Rusko vedie cez Ukrajinu vojnu proti celému svetu. Pripravuje jadrové hlavice a zbrane. Budeme podporovať zločinecký režim, keď olympiáda je symbolom mieru?! 

Súvisiace články

Najčítanejšie