Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Samosprávy protestovali pred parlamentom: Tri roky sme suplovali štát, už to ďalej nezvládame, znelo z pódia
Zdielať na

Samosprávy protestovali pred parlamentom: Tri roky sme suplovali štát, už to ďalej nezvládame, znelo z pódia

BRATISLAVA / Vypnutie verejného osvetlenia nepomohlo, členovia ZMOSu sa preto stretli na zhromaždení pred NR SR. Vláde vyčítali viacero pochybení, dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger sa s predsedom združenia má stretnúť už čoskoro.

Pred Národnou radou SR sa zišli tisícky ľudí. Dôvodom bol protest Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) s názvom Kto škodí mestám a obciam, škodí ľuďom. Na pódiu vystúpili viacerí starostovia či primátori obcí, ktorí zastupovali združenie. 

Na úvod hovorca združenia Michal Kaliňák pripomenul, že samospráva už viackrát upozorňovala na svoje problémy. "V januári sme protestovali trikrát. Teraz je február a sme opäť tu," dodal.

Podpredseda ZMOSu a primátor Partizánskeho Jozef Božik pripomenul, že dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman deň pred avizovaným protestom predstavil pomoc pre firmy i obec. Tá má byť poskytovaná vo forme dotácií a týka sa 80 % rozdielu nákupnej ceny komodity a jej cenového stropu. Ten je pre elektrinu stanovený vo výške 199 eur za megawatthodinu a v prípade plynu vo výške 99 eur za megawatthodinu. Mesačne môže obec získať 200-tisíc eur za mesiac.

Dotácie nepomôžu, konštatuje ZMOS

"Kompenzačná schéma, ktorú pán Hirman prezentoval, je pre väčšinu obcí na mesiac január na dve veci - tou druhou vecou je nič a prvú hovoriť nebudem. Na príklad za moje mesto, ktoré prezentujem - cena spotovej energie elektrickej silovej je za január 160 eur. Pred rokom bola 60 eur. Oni stanovali limit 199 eur. Konečná cena však je 360 eur. A mesto si môže uplatniť kompenzáciu vo výške 0 eur," reagoval Božik na kompenzačnú schému.

"Aktuálne sme v období, ktoré je najhoršie pre samosprávu za posledných 30 rokov," povedal Božik s tým, že viacero poslancov ako keby po vstupe do vysokej politiky zabudlo na to, kde majú trvalý pobyt. Vládu skritizoval, že obciam nepomohla počas konca minulého roka a v následku toho museli obmedzovať služby. Ak sa situácia nezlepší, mestá a obce podľa neho nebudú schopné služby ponúkať.

Listy s požiadavkami pre troch najvyšších činiteľov

Obce preto žiadajú, aby sa znížili stropné limity v prípade elektriny na 100 eur a v prípade plynu na 50 eur. "Aby mestá a obce reálne dostali nejakú kompenzáciu," dodal. 

ZMOS zároveň žiada, aby sa do konca skráteného volebného obdobia neprijímali zákony, ktoré samosprávy postihujú. Žiadajú tiež sanáciu nielen cien elektriny a plynu, ale aj palív, ktorými sa kúri v ekologických kotolňiach. "To zatiaľ neurobil nikto," skonštatoval.

"Pokiaľ sa pán premiér ozve, rokovať budeme," dodal Božik. ZMOS zároveň informoval, že poslal list prezidentke Zuzane Čaputovej, predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi a dočasne poverenú premiérovi Eduardovi Hegerovi.

Na zhromaždení vystúpil aj primátor bratislavského Ružinova Martin Chren. Pripomenul, že samosprávy organizovali pomoc v prípade covidovej pandémie aj v súvislosti s vypuknutím vojny na Ukrajine. Poslancov skritizoval, že prijímajú populistické zákony a nehľadia na problémy samospráv. "Celé tri roky sme tu suplovali štát, ale po troch rokov drancovania samospráv sa to už ďalej nedá," dodal.

Protestné vypnutie svetiel nepomohlo

Samosprávy chceli na problémy s platbami za energie upozorniť aj koncom januára. Spravili tak prostredníctvom protestného vypnutia pouličného osvetlenia. 

"Ide nám o spoločný cieľ, aby sme upozornili kompetentných, vládu SR, že je potrebné konečne začať riešiť problémy samospráv. Tie sa stretávajú s tým, že im táto vláda zobrala 600 miliónov eur, ale navyše po všetkých prísľuboch o kompenzáciách dosahov obrovského zvýšenia cien elektrickej energie a plynu sa zatiaľ nič nedeje," vysvetľoval v tom čase Božik.

Samosprávy preto podľa neho nevidia iné východisko než spustiť nátlakové akcie, aby politikov prinútili konať.

"Mali sme nádej, že s nami niekto bude komunikovať. A viete čo sa stalo? Úplná ignorácia," zaspomínal si na vypnutie pouličného osvetlenia počas zhromaždenia starosta Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda.

Heger sa má stretnúť s predsedom ZMOSu

Na protest samospráv po rokovaní vlády reagoval aj dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. "Sú rovnocenní partneri, ja to celý čas deklarujem a komunikujem s jednotlivými zástupcami," reagoval na výhrady protestujúcich, ktorí tvrdili, že zástupcovia samosprávy nie sú rovnocenným partnerom pre vládu. Dočasne poverený predseda vlády dodal, že s predsedom ZMOSu Branislavom Trégerom sa dohodol na stretnutí. To sa má uskutočniť nasledujúci týždeň. 

Heger zároveň dodal, že napríklad Únia miest Slovenska (ÚMS) kompenzácie pre samosprávy, ktoré predstavil Hirman, oceňuje. 

"ÚMS s rezortom aktívne komunikuje, vďaka čomu majú všetky naše členské mestá okamžité, relevantné a praktické informácie. Rovnako oceňujeme rýchlosť doterajšieho riešenia kompenzácii za mesiace august a september 2022, keď v decembri mestá, ktoré podali žiadosti o kompenzácie cien energií, dostali finančné prostriedky na účet vo veľmi krátkom čase," napísala únia v tlačovej správe. ÚMS zároveň upozornila na problém s pomocou pre školské zariadenia.

"Pre mňa sú samosprávy kľúčový partner pre zabezpečovanie pomoci občanov," dodal Heger s tým, že si je vedomý možného problému menších obcí s financovaním. 

Na výhrady ZMOSu kritickejšie reagoval Hirman. "Ak sa naši primátori a starostovia sťažujú na zlú komunikáciu, ja sa musím posťažovať rovnako," skonštatoval s tým, že listy od ZMOSu na jeho rezort prišli len niekoľko hodín pred protestom. "Zaujímavé je, že jeden list bol z 13. a druhý 15. alebo 17. februára a ja som ho na ministerstvo dostal 21. februára," povedal dočasne poverený minister. V listoch sa navyše podľa jeho slov pýtali napríklad na už vyriešený problém. 

"Ak predstavitelia ZMOSu uprednostnia demonštrácie pred vecným dialógom, neviem ako viesť ten dialóg," dodal. Mesto Partizánske, ktoré na proteste zastupoval Božik, podľa Hirmana aktívne využívalo schému pomoci ešte v decembri. Dodal, že mnohé obce a mestá vysúťažili podstatne vyššiu cenu za energie na tento rok, než sú spomínané ceny, teda kompenzácie by sa ich mali týkať. Zdôraznil, že kompenzácie pre verejnú správu vrátane samospráv platia až do konca tohto roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie