Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezidentka Čaputová po návrate z Poľska: Reči o mobilizácii a posielaní našich chlapcov na Ukrajinu sú účelové lži
Zdielať na

Prezidentka Čaputová po návrate z Poľska: Reči o mobilizácii a posielaní našich chlapcov na Ukrajinu sú účelové lži

BRATISLAVA / Slovensko čelí najväčšej vlne dezinformácií, často priamo z Ruska. Zuzana Čaputová to zdôraznila po návrate z Poľska, kde sa hovorilo aj o bezpečnosti členských štátov NATO. Práve dezinformácie, ktoré prichádzajú z Kremľa, hodnotí hlava štátu ako vážnu hrozbu našej bezpečnosti.

Zuzana Čaputová po stretnutí krajín B9 spolu s prezidentom USA Joeom Bidenom uviedla, že pre našu obranu je mimoriadne dôležité, že sme členmi najsilnejšieho obranného spoločenstva. Prezidentka spomenula aj to, že pomoc Ukrajine je aj naďalej kľúčová, a to najmä aj v súvislosti s predpokladanou smršťou ruských vojenských útokov na výročie vojny. Správy z formátu B9 hovoria jasnou rečou. 

"Keď sme sa takto pred rokom stretli, boli sme v šoku, ale boli sme jednotní," začala hlava štátu s tým, že lídri sa symbolicky na výročie ruskej agresie na Ukrajine stretli vo Varšave opäť. Pripomenula však aj to, že podobné stretnutia sa konali aj v priebehu roka – na rôznych platformách. 

"Musím konštatovať, že sme jednotní a rovnako odhodlaní ako pred rokom," pokračovala Čaputová s tým, že jednota sa týka pomoci Ukrajine, ale aj našej ochrany. "Je dôležité, že sme súčasťou najväčšej a najsilnejšej obrannej aliancie sveta," zdôraznila prezidentka s tým, že návšteva prezidenta Joe Bidena bola výnimočná. 

Hlava štátu sa nevyhla pripomienke, že každá krajina z formátu B9 má svoju historickú skúsenosť s Ruskom, a preto je hlas týchto krajín dôležitý aj pre spojencov. "Otriasajú sa základy bezpečnosti v Európe, ale aj na svete," poznamenala na margo ruského bombardovania a okupácie Ukrajiny. Vyzdvihla slovenskú solidaritu a pomoc Ukrajine, ktorá je vysoko hodnotená aj v zahraničí. 

Prezidentka Zuzana Čaputová sa však nevyhla ani správam o prebiehajúcej hybridnej vojne. "Podľa informácií našich tajných služieb sme v hybridnej vojne. Sme natoľko atakovaní dezinformáciami a časť z nich je aj priamo z Ruska, že sú priamym ohrozením našej bezpečnosti práve kvôli tomu, že podrývajú dôveru v štátne inštitúcie a zásadne manipulujú verejnú mienku," zhodnotila Zuzana Čaputová s tým, že za príklad uviedla reči, správy a vyjadrenia o mobilizácii našich mužov. 

Hlava štátu uviedla aj to, že Slovensko v tejto oblasti patrí k najzraniteľnejším krajinám, keďže určitá časť obyvateľstva je náchylná dezinformáciám veriť. "Klamstvá, ktoré sa šírili, či už cez internet, alebo priamo z vyjadrení niektorých politikov o mobilizácii, o posielaní našich chlapcov na Ukrajinu – sú to nezmysly, klamstvá a účelové lži," uzavrela prezidentka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie