Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Putin varuje pred posilnením jadrového arzenálu, generál vo výslužbe Macko za tým vidí jasnú taktiku
Zdielať na

Putin varuje pred posilnením jadrového arzenálu, generál vo výslužbe Macko za tým vidí jasnú taktiku

BRATISLAVA / Len deň pred výročím ruskej invázie na Ukrajinu sa Vladimir Putin vyhrážal posilnením jadrového arzenálu. Aj napriek tomu, že tieto slová môžu znieť hrozivo, generál vo výslužbe Pavel Macko za nimi nevidí spojitosť s piatkovým (24. 2.) dátumom, ale jasnú taktiku.

Ruský prezident Vladimir Putin posilnenie ruského arzenálu spomínal počas príhovoru pri príležitosti ruského sviatku Deň obrancov vlasti, informoval TASR. "Zvýšenú pozornosť budeme tak ako aj predtým venovať jadrovej triáde," cituje agentúra ruského prezidenta.

Podľa niekdajšieho najvyššie postaveného Slováka v NATO a generála vo výslužbe Pavla Macka (ODS) je v slovách Putina evidentná súvislosť s piatkovým (24. 2.) výročím začiatku konfliktu. "Putinovi sa v tejto vojne nedarí a posilňovanie jadrového arzenálu robil dokonca ešte aj pred začiatkom vojny na Ukrajine, keď Rusko ukazovalo, že má Sarmat, že má rakety Topoľ," povedal Macko pre Noviny PLUS TV JOJ.

Medzikontinentálna balistická strela Sarmat vo vlastníctve Ruska sa do povedomia verejnosti naposledy dostala len nedávno. V čase, keď americký prezident Joe Biden navštevoval vojnou zasiahnutú Ukrajinu, totiž Rusko testovalo túto balistickú strelu. "Sarmat počas návštevy Bidena havaroval, skúška tak nebola úspešná," skonštatoval generál.

Odborník za pomerne ostrými slovami Putina vidí istú taktiku. "Rusko sa stále snaží hrať úlohu globálnej strategickej veľmoci a v podstate jediné, čo im tento status ešte ako tak dáva, sú jadrové zbrane," myslí si Macko. To je podľa odborníka zároveň aj dôvodom, prečo za slovami Putina netreba hľadať súvislosť s ich skutočným použitím.

V ruskom parlamente rečnil takmer dve hodiny

S tým súvisí aj utorkový (21. 2.) prejav Putina o stave republiky. Práve po jeho skončení médiá informovali o prerušení plnenia Novej dohody START. Práve tá súvisí s kontrolou jadrového arzenálu krajín. "Ministerstvo zahraničných vecí správu korigovalo, že od dohody neodstupujú, ale niektoré jej časti budú plniť v menšej miere. V realite zablokujú Spojeným štátom možnosť verifikácie," vysvetlil Macko pre Noviny PLUS TV JOJ s dodatkom, že v prípade nevpustenia krajiny na verifikáciu arzenálu sa sťažuje možnosť jeho kontroly.

Putin pritom v ruskom parlamente predniesol takmer dvojhodinový príhovor o stave krajiny. Značnú časť venoval téme vojny na Ukrajine, pričom už otvorene používal výraz "vojna" namiesto "špeciálna vojenská operácia" či ekonomickej situácii krajiny a plánom na jej obnovu.

"Hanba, ktorú utŕžili vo vojne proti Ukrajine, takmer úplná medzinárodná izolácia a kolabujúca ekonomika sú jedinými výsledkami Putinovej politiky," reagoval na prejav Putina dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Súvisiace články

Najčítanejšie