Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Opozícii sa ani na štvrtý pokus nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu
Zdielať na

Opozícii sa ani na štvrtý pokus nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu

BRATISLAVA / Mimoriadnu schôdzu, ktorá sa mala venovať zákazu poskytnúť migy Ukrajine a skráteniu volebného obdobia, poslanci neotvorili.

Poslanci NR SR majú za sebou štyri neúspešné pokusy otvoriť mimoriadnu schôdzu. Kým v pondelok (27. 2.) sa prezentovalo vyše 60 poslancov, počas nasledujúceho dňa sa o 9. hodine prezentovalo 55 poslancov.

Počas posledného - štvrtého - pokusu otvoriť schôdzu, v pléne chýbal celý poslanecký klub SaS i niektorí ďalší členovia opozície. Poslanci tak budú diskutovať o bodoch, ktoré boli zaradené do mimoriadnej schôdze, počas marcovej schôdze. Tá sa začína 14. marca.

Neúspešní boli aj v pondelok 

Rokovanie sa poslancom NR SR nepodarilo otvoriť ani v pondelok (27. 2.). Počas prezentácie ich totiž v pléne NR SR nebolo dostatok.

Pri prvej prezentácii zákonodarcov sa z potrebných 75 poslancov prezentovalo len 63 a plénum tak bolo neuznášaniaschopné. Hlasovacie kartičky nepoužili poslanci klubov OĽaNO, SaS i niektorí nezaradení poslanci, ktorí v minulosti patrili do vládnej koalície.

Počas druhého pokusu o otvorenie schôdze sa prezentovalo 62 poslancov, a teda aj ten sa skončil neúspešne. Ako informoval predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina), plénum sa o otvorenie schôdze tretíkrát pokúsi v utorok (28. 2.) o 9.00 h.

Nezaradený poslanec Peter Pellegrini (Hlas-SD) po neúspešnom pokuse otvoriť schôdzu reagoval, že nie je zásadne proti poskytnutiu migov na Ukrajinu. Žiada však splnenie štyroch podmienok, ktoré avizoval už skôr. Viac vo videu:

​Líder OĽaNO Igor Matovič a šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš opozíciu kritizovali za to, že na otvorenie mimoriadnej schôdze sa nedostavilo viacero poslancov z ich radov. Viac vo videu:

Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) sa vyjadril, že predseda NR SR opätovný pokus o otvorenie mimoriadnej schôdze​ presunul na nasledujúci deň, pretože tak káže rokovací poriadok. Opätovnú iniciatívu Smeru o otvorenie mimoriadnej schôdze kritizoval. Viac vo videu:

Schôdza mala na programe dva body

Rozhodovať sa malo o osude stíhačiek MiG-29, ktoré by mohli putovať na Ukrajinu. Poslanci Smeru s tým zásadne nesúhlasia. Pomocou schôdze chceli vydať uznesenie, ktoré by odovzdanie stíhačiek nášmu východnému susedovi znemožnilo.

Pod návrh sa podpísali členovia poslaneckého klubu Smer i trojica nezaradených poslancov okolo Tomáša Tarabu (Život-NS). V návrhu poslanci uvádzajú, že poskytnutie migov na Ukrajinu je v rozpore s ústavou. 

"Pretože vláda SR, ktorej NR SR vyslovila dňa 15. 12. 2022 nedôveru, nemá pôsobnosť rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky," vysvetľujú v návrhu uznesenia s dodatkom, že podobnú právomoc nemajú ani so súhlasom prezidentky Zuzany Čaputovej.

Poslanci zároveň do mimoriadnej schôdze zaradili ďalší bod, ktorý sa týka skrátenia volebného obdobia. Predčasné voľby majú byť 30. septembra, no to je podľa poslancov Smeru neskoro. "Vláda svojimi krokmi v ostatnom období naznačuje, že nechce rešpektovať obmedzenia dané Ústavou SR a poverením prezidentky SR, a preto je proti záujmom SR, aby predlžovala túto agóniu bez ústavnej legitimity až do 30. septembra 2023," píše sa v odôvodnení uznesenia. 

Na prípadné schválenie skoršieho dátumu volieb je potrebných aspoň 90 hlasov poslancov. 

Najčítanejšie