Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Politická budúcnosť Slovenska je neistá: Ak chce Heger odísť, mal by to urobiť čo najskôr, radí politológ Lenč
Zdielať na

Politická budúcnosť Slovenska je neistá: Ak chce Heger odísť, mal by to urobiť čo najskôr, radí politológ Lenč

BRATISLAVA / V politických kruhoch sa čoraz častejšie hovorí o novom politickom subjekte. Podľa informácií TV JOJ by mohli byť súčasťou nielen odídenci z OĽaNO na čele s Jánom Budajom, ale aj Veronika Remišová (Za ľudí). V pláne má byť veľká koalícia a poslanci len vyčkávajú na posledný krok dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera.

Nájde sa niekto, kto nie je pohádaný?

O tom, že dočasne poverený premiér Eduard Heger predstaví svoje ďalšie politické plány o týždeň či dva, počúvame už viac ako dva týždne. Po vyjadreniach o nevyhnutnosti odchodu z hnutia OĽaNO Igora Matoviča je zatiaľ podozrivé ticho. V zákulisí sa pritom šepká o veľkej koalícii.

Politológ Lenč však upozorňuje na to, že aj posledný prieskum agentúry Focus ukazuje, že veľkú spojenú stranu by volili len 4 % ľudí. "To je veľmi málo. Eduardovi Hegerovi by som najmä po tých výrokoch o odchode poradil, aby spolu s Naďom odišli čo najskôr. Len tak budú môcť zo situácie získať možné maximum," vyjadril sa politológ Jozef Lenč.

Zároveň nie je jasné, či by Hegerov projekt rátal s Jablkom bývalej saskárky Lucie Ďuriš Nicholsonovej. Takúto alternatívu je náročné si predstaviť, a to najmä pre zásadný konflikt, ktorý rozhádal Ďuriš Nicholsonovú a ministerku zo Za ľudí Veroniku Remišovú.

Nicholsonová prišla pred približne dvoma rokmi s obvineniami, že Slovensko nečerpá zdroje z Európskej únie tak, ako by malo, a nepomáha ľuďom. V dôsledku tlačovej konferencie následne opustila stranu SaS Richarda Sulíka. Dôvodom mala byť skutočnosť, že sa za ňu predseda ekonomických liberálov nepostavil a ospravedlnil sa za jej konanie. 

Politológ Lenč vníma spojenie Hegera a Za ľudí ako logické. "Tí, ktorí dnes tvoria časť vládnej koalície a sú pod hranicou zvoliteľnosti, nemajú inú možnosť, ako sa spojiť," uviedol politológ pre Noviny PLUS TV JOJ, pretože len tak sa podľa neho dá aspoň čiastočne uspieť. 

"Strana Za ľudí má relatívne známu značku, relatívne aj regionálne štruktúry, ale aj finančné zdroje za výsledok vo voľbách a možnosť si financie na voľby požičať. To je tiež dosť dôležitý parameter," dodal politológ s tým, že Za ľudí sa s Hegerom stretnú aj ideologicky. 

Politológ zdôraznil aj to, že viacero spájajúcich politických projektov bude skôr na škodu veci. "Trieštenie politických strán v minulosti nám ukazuje, že výsledkom vo voľbách to nepomáha. Môže sa stať, že veľa voličských hlasov tým činom prepadne," dodal odborník. 

Nová koalícia Eduarda Hegera je zatiaľ fikciou, ale...

Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ sa o veľkej koalícii Eduarda Hegera rokuje, pričom snahou je integrovať čo najviac stredových a skôr konzervatívnych politikov. Na základe vyjadrení je zrejmé, že projekt dočasne povereného premiéra je jedinou vhodnou alternatívou pre Budajovu desiatku, ktorá odišla z poslaneckého klubu OĽaNO, ale aj pre integráciu strany Za ľudí, ktorá samostatne nemá takmer žiaden politický výtlak. Po jednej veľkej strane pritom volá aj podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga. 

"Nemyslím si, že Heger a ľudia okolo Jána Budaja by boli schopní len tak založiť nový politický subjekt, pretože to vôbec nie je také jednoduché. A to napriek tomu, že by tam bola osoba Eduarda Hegera ako garant," doplnil politológ, ktorý však upozorňuje aj na to, že spájanie konzervatívcov a liberálov sa ukázalo ako problém, a to práve v prípade strany Za ľudí. 

S Dzurindom zatiaľ neráta nikto

Podľa zákulisných rečí sa zatiaľ zdá, že súčasťou Hegerovho projektu určite nebude Modrá koalícia Mikuláša Dzurindu a strany Spolu, ktorú podľa mnohých opozičný poslanec Miroslav Kollár obetoval. Podľa viacerých vyjadrení si možno ani neuvedomuje, že o svoju stranu už prišiel. "Svojím spôsobom je to karma. Tak isto prišiel z vonka Miroslav Kollár a vzal stranu Jurajovi Hipšovi," vyjadril sa Lenč. 

Je jasné, že súčasťou nebude ani KDH, ktoré by sa malo rozrásť o Kresťanskú úniu Anny Záborskej, ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátke OĽaNO. "Do minulých volieb Kresťanská únia rokovala aj s Borisom Kollárom (Sme rodina), ale neponúkol jej dostatočne atraktívne miesta na kandidátke. Majerský (líder KDH) to zrejme urobí," prezradil Novinám PLUS TV JOJ zdroj. Je na mieste sa domnievať, že to tak bude, keďže ešte pred letom sa voči Kresťanskej únii odmietal vyhraniť.

​Igor Matovič zrejme zostane sám

Ak si vezmeme, že Igor Matovič prišiel o liberálne krídlo a zrejme od neho odídu aj jeho ultras, v strane mu z "príťažlivých" tvári a zvučných mien nezostane takpovediac nikto. V politických kruhoch sa šepká o tom, že OĽaNO je momentálne potápajúcou sa loďou, kde už žiadna politicky výrazná osoba nevstúpi. Okrem predsedu tam nemusí byť nikto, kto by na seba dokázal naviazať voličské hlasy.

Zároveň však má líder OĽaNO najväčšiu nedôveru v histórii samostatnej Slovenskej republiky a pre veľkú časť demokraticky orientovaného voliča sa stal neprijateľným. Podľa odborníkov je teda otázne, či sa jeho hnutie vôbec dokáže dostať do parlamentu, a ak áno, tak len tesne. 

Štiepenie síl podľa politológa nahrá do karát skôr politickým stranám, ako je Smer-SD, Hlas-SD, ale vyťažiť z tejto situácie by mohlo aj Progresívne Slovensko. "Ak vznikne príliš veľa nových politických subjektov, nebude to mať dobrý výsledok," uzavrel Jozef Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie