Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Lengvarský odchádza nečakane ostro: Dlho znášal, čo sa mu sypalo na hlavu, údery nevracal, tvrdí politológ
Zdielať na

Lengvarský odchádza nečakane ostro: Dlho znášal, čo sa mu sypalo na hlavu, údery nevracal, tvrdí politológ

BRATISLAVA / Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský svoj odchod poriadne okorenil. Po stretnutí s hlavou štátu hovoril dokonca o politickej korupcii. Jeho slová prekvapili aj politológa Tomáš Koziaka z Vysokej školy medzinárodného podnikania Prešov.

"Nebudem ďalej pracovať pod tlakom v takomto prostredí, ktoré je v súčasnosti škodlivé, plné politickej korupcie a politickej neskúsenosti," povedal Lengvarský novinárom pri odchode z Prezidentského paláca. Dodal, že politická korupcia je snaha dosadzovať na posty ľudí, ktorí na to nemajú odbornú spôsobilosť.

"Za pár chvíľ mám byť s pánom premiérom na Úrade vlády SR," povedal zároveň Lengvarský. Na tlačovej konferencii na Úrade vlády SR sa však už neukázal. Pri otázkach novinárov prečo, dočasne poverený premiér Eduard Heger reagoval, že Lengvarský už podal vyhlásenie v Prezidentskom paláci, preto nebolo potrebné, aby prišiel aj na spoločnú tlačovú konferenciu.

"Ja sa rázne ohradzujem voči takým vyjadreniam," reagoval Heger na otázky vo veci skoršieho vyjadrenia dočasne povereného ministra zdravotníctva. Na otázku, či sa s dočasne povereným ministrom pohádal, odpovedal negatívne.

Prezidentka napokon vyhovela Lengvarského žiadosti o odchod z funkcie a oficiálne ho má odvolať v piatok dopoludnia. Oficiálne po ňom miesto prevezme Heger, no o rezort sa v skutočnosti bude starať patológ Michal Palkovič, ktorý nastúpi na post štátneho tajomníka rezortu.

Kritiku znášal dlhodobo, nikdy nevystupoval ostrejšie

Spôsob, akým Lengvarský opustil rezort zdravotníctva, prekvapil aj politológa Tomáša Koziaka, ktorý hovorí o ostrej roztržke. "Zrejme nikto nečakal, že bude až taká. Možno sme čakali nejaké diplomatické vyjadrenie, tak ako sa to bežne robí," skonštatoval pre Noviny PLUS TV JOJ. Dodal, že dočasne poverený minister však pomenoval závažnú záležitosť, ktorá sa týka fungovania Úradu vlády SR i jeho rezortu.

"Treba povedať aj to, že pán Lengvarský veľmi dlho znášal to, čo sa na jeho hlavu sypalo prakticky od času, kedy prevzal ministerstvo zdravotníctva," dodal Koziak.

S Lengvarským mal pritom problém najmä líder OĽaNO a exminister financií Igor Matovič, ktorý verejne viackrát hovoril o tom, že šéf rezortu zdravotníctva by mal odísť. "Ich vzťah bol dlhodobo napätý," myslí si aj politológ. O tom, že "Lengvarský je zrelý na výmenu" hovoril Matovič už v máji minulého roka.

Aj vystupovanie Lengvarského počas uplatňovania si mandátu bolo mierne, tvrdí politológ. "Nikdy ostrejšie nevystúpil povedzme voči Igorovi Matovičovi, ktorý ho ostro kritizoval. O to je to prekvapivejšie, čo sa teraz udialo," myslí si Koziak.

"Čo je na slovách Lengvarského pravda? Kým neuvedie konkrétnosti, je to dosť prázdne tvrdenie," myslí si. Pripomenul, že aj v prostredí lekárov sa šírila kritika o niektorých nomináciách v rezorte.

Súvisiace články

Najčítanejšie