Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Čaputová rokovala o odchode Lengvarského, Bittó Cigániková hovorí o víťazstve náboženských fanatikov
Zdielať na

Čaputová rokovala o odchode Lengvarského, Bittó Cigániková hovorí o víťazstve náboženských fanatikov

BRATISLAVA / V Prezidentskom paláci bolo vo štvrtok (2. 3.) rušno. Prezidentku Zuzanu Čaputovú totiž navštívil dočasne poverený premiér i minister zdravotníctva. Témou bol odchod Vladimíra Lengvarského z funkcie.

Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v stredu (1. 3.) informoval o tom, že je pripravený odísť zo svojho miesta.

Spravil tak po rokovaní vlády. Dôvodom majú byť výhrady k jeho práci, ktoré sa ozývajú čoraz častejšie. Už dlhšie sa zároveň špekulovalo o pláne obnovy a viacero projektoch, ktoré údajne nepostupujú tak ako mali. 

Na túto tému sa v Prezidentskom paláci hlava štátu Zuzana Čaputová rozprávala s dočasne povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽaNO). Ich stretnutie sa začalo o 11-tej dopoludnia a trvalo necelú hodinu.

Výsledok ich rozhovoru ostáva neznámy, keďže dočasne poverený premiér sa po jeho skončení nezastavil medzi novinárov. Avšak o 15-tej hodine má naplánovanú tlačovú konferenciu na Úrade vlády. Popoludní sa zároveň má Čaputová stretnúť s dočasne povereným ministrom zdravotníctva.

Meno nového ministra zdravotníctva nateraz ostáva neznáme. Tým, že vláda je dočasne poverená vládnutím, však Čaputová môže jeho nástupcu vymenovať len spomedzi súčasných členov vlády.

Reakcie strán sa líšili

Líder Sme rodina Boris Kollár v stredu na plánovaný odchod Lengvarského reagoval s tým, že členovia hnutia ministrovi dôverovali. "Neočakával som takýto krok zo strany ministra," povedal pre TASR.

Poslankyňa SaS a bývalá šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková zas zvolila tvrdší tón. Reagovala, že odchod ministra zdravotníctva by bola výhra pre "náboženských fanatikov". Na sociálnej sieti napísala, že stredajšie vyhlásenie ministra ju neprekvapilo. 

"Od svojho nástupu mu totiž ľudia zo strany, ktorá ho nominovala, hádžu polená pod nohy, otvorene sa proti nemu od začiatku staval Igor Matovič aj Kresťanská únia s bývalým ministrom, ktorého ľudia aktívne pracovali na tom, aby podryli ministra Lengvarského a rehabilitovali Marka Krajčího," napísala poslankyňa.

ana

"Moje vedomosti o tom, ako to teraz vyzerá na ministerstve a vláde sú také, že ľudia, ktorých pretlačilo OĽaNO, sabotovali plán obnovy, brzdili procesy, aby potom ukazovali na ministra, že je neschopný. Zároveň mu celé týždne stoja nominácie na úrade vlády a nikto s nimi nehýbe, nikto sa neráči ich posunúť na schválenie pani prezidentke. Minister tak má síce zodpovednosť, no zároveň nemá možnosť nahradiť neschopných ľudí nominovaných OĽaNOm schopnými," dodala Bittó Cigániková. Viac vo videu:

Mimoparlamentný ​Hlas-SD tvrdí, že prípadný odchod Lengvarského je chybou Hegera. "Je úplne logické, že minister, ktorý nemá podporu svojej vlastnej politickej strany, nemá podporu ministra financií, nemá podporu predsedu vlády jednoducho nemôže vykonávať zodpovedne svoju funkciu. Preto si myslím, že pán minister urobil dobre," reagoval líder strany Peter Pellegrini.

Počas štvrtkovej (3. 3.) tlačovej konferencie podpredseda strany Matúš Šutaj Eštok vyzval prezidentku, aby odňala poverenie aj ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO). Ako dôvod vidí nielen jeho minulé zlyhania, no aj posledný škandál v súvislosti s nákupom vrtuľníka v hodnote 13 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie