Jasno
13°
Bratislava
Móric
22.9.2024
Všetko najlepšie k jubileu: Folklórny súbor Lúčnica konečne našiel svoj domov
Zdielať na

Všetko najlepšie k jubileu: Folklórny súbor Lúčnica konečne našiel svoj domov

BRATISLAVA / Folklórny súbor Lúčnica oslavuje významné jubileum. Na scéne je už neuveriteľných 75 rokov. Za ten čas v ňom účinkovalo až 2 500 ľudí. Pri tej príležitosti sa náš najvýznamnejší súbor dočkal historickej chvíle – prvého vlastného priestoru. Našli ho v Hurbanových kasárňach v Bratislave.

Charakteristickou črtou Lúčnice je súbor, ktorý tvoria študenti bratislavských vysokých a stredných škôl. Tí sa do hlavného mesta zbiehajú z každého kúta Slovenska. Zatiaľ čo bežný človek sa v 75-tke pomaly lúči s aktívnym životom, folklórny súbor Lúčnica vstupuje do úplne novej fázy.

"V prípade Lúčnice je to vždy vek ranej mladosti, čo sa týka tých umeleckých ambícií, tak máme úplne nový premiérový program v choreografii Michala Dudáša a plánujeme precestovať viacero festivalov s programom profesora Štefana Nosáľa," prezradil GR Lúčnice Pavol Pilař, ktorý vo vedení vystriedal Mariána Turnera.

 

Vlastný priestor v Hurbanových kasárňach

Pri príležitosti významného jubilea sa Lúčnica dočkala novinky. Po prvý raz vo svojej histórii bude mať vlastný priestor. Rekonštruovať sa pritom má aj vonkajšia fasáda budovy, na ktorú by súbor mal dostať zdroje aj z Plánu obnovy. 

"Tieto priestory, ktoré vyzerali oveľa horšie, než vyzerali dnes, boli skutočne v biednom stave," priznala bez okolkov dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Získať priestor pritom Lúčnici trvalo roky. Hurbanove kasárne si od štátu najprv prenajímali, a to po tom, čo pre havarijný stav zatvorili historickú budovu SND. 

"Po 75 rokoch sme radi, že si môžeme konečne povedať, že budeme mať vlastné sídlo, ako jedna z posledných príspevkových organizácií MK, ktorá ho nemala," uviedol opäť Pavol Pilař, ktorý je bývalým tanečníkom Lúčnice. 

Tanečníci z Lúčnice uviedli, že na opravách interiéru sa nadreli spoločne. "Takto spoločne sme nosili ťažké liatinové radiátory, vyhadzovali z okien neporiadok. Samozrejme, nie je to zadarmo, musíme si to odpracovať, ale o to viac si to budeme vážiť. Je to generačné, musíme si pomáhať, aby tu raz aj naše deti mohli cvičiť," reagovali pre TV JOJ. 

Súvisiace články