Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Spravil to na hulváta, reaguje Zajac na štandard Lengvarského. Bittó Cigániková tvrdí, že ide o odbornú vec
Zdielať na

Spravil to na hulváta, reaguje Zajac na štandard Lengvarského. Bittó Cigániková tvrdí, že ide o odbornú vec

BRATISLAVA / Netradičná rozlúčka. Exminister zdravotníctva Vladimír Lengarský okrem obvinení z politickej korupcie OĽaNO zanechal aj ďalší "darček na rozlúčku" - schválil štandard, ktorý povolí zmenu pohlavia bez operačného zákroku. Tento krok vyvolal zmiešané reakcie.

Dokument je zverejnený aj na webe ministerstva zdravotníctva s účinnosťou od 3. marca. Na schválenie štandardu ako prvý upozornil portál postoj.sk.

Podľa dokumentu tak po novom pri zmene pohlavia nie je potrebný operačný zákrok, bude sa teda dať schváliť aj bez vykonania kastrácie. Dokument schválila ešte vo februári tohto roka 20-členná komisia, no Lengvarský ho nepodpísal. Proti podobnému usmerneniu sa už v minulosti vzbúrilo kresťanské krídlo OĽaNO. 

Poslankyňa OĽaNO a šéfka Kresťanskej únie (KÚ) Anna Záborská v minulosti na podobné usmernenie reagovala, že do NR SR predloží zákon, ktorý by podobné postupy zakázal. "Štandardné postupy rozdelili odbornú verejnosť, co ukázalo aj hlasovanie komisie MZ SR, ktorá ich odsúhlasila iba tesne. Nevhodné medicínske postupy nemajú platiť. To každý uzná," reagovala pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že KÚ spraví všetko pre to, aby sa platnosť štandardu zrušila.

Otázne je zároveň aj to, ako sa zachová dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). V piatok (3. 3.) na otázky ohľadom schválenia štandardu odpovedal nepriamo. "Musíme preveriť všetky tieto informácie, preto som si vyžiadal všetky dokumenty, ktoré boli za posledný týždeň podpísané, aby sme vedeli vyhodnotiť rozsah týchto dokumentov a dosahy týchto dokumentov, preto ich teraz komentovať nebudem," reagoval po návšteve rezortu zdravotníctva.

Dokument vyvolal zmiešané reakcie

Minister štandard schválil na poslednú chvíľu, čo skritizoval exminister zdravotníctva Rudolf Zajac. "Mne ako človeku to nevadí a tolerujem to. Nehovorím, že by som to podporoval, ale rešpektujem to," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ. Dodal, že podobný krok by rozhodne nespravil v posledný deň výkonu funkcie tak, ako to vykonal Lengvarský.

"Keď to už minister, hoci len poverený, ale predsa len minister, spravil, tak to rešpektujem," povedal Zajac. "Ale určite by som to neurobil na rozlúčku. To sa nerobí. Ak s tým bojoval niekoľko mesiacov, na záver nemal povedať - a predsa," povedal s tým, že je to nekultúrne a "na hulváta". "Tá vláda, keď je dočasne poverená, má svietiť a kúriť, a toto nie je ani jedno z toho," skritizoval Lengvarského.

Naopak, podporu exministrovi vyjadrila poslankyňa SaS a bývalá šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková. "Chodila som kvôli tomu aj kvôli interrupčnej tabletke za ním dlhé mesiace. Som rada, že aspoň niečo z toho sa podarilo," povedala pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že je to čisto odborné usmernenie a rozhodnutie.

"Neexistuje žiadny medicínsky ani právny dôvod, prečo by to nemalo byť podpísané. Jediný dôvod, prečo robia niektorí politici problémy, sú náboženské dôvody a tie rozhodne nepatria do medicíny ani legislatívy," povedala s dodatkom, že to len dokazuje, že Lengvarský bol človek na správnom mieste.

Upozornila na to, že kvôli súčasnému stavu transrodoví ľudia páchajú samovraždy. "Dobrých ľudí uvádzame do zúfalstva kvôli politickým dôvodom. Mňa v tomto prípade politika nezaujíma, zaujíma ma, že to pomáha ľuďom," dodala.

Exminister zdravotníctva a podpredseda Hlasu-SD Richard Raši krok Lengvarského považuje za pomstu exministra hnutiu OĽaNO. "Tento krok exministra Lengvarského vnímam čisto ako pomstu OĽaNO a jeho bývalí kolegovia a poslanci sa to budú snažiť zvrátiť v parlamente prostredníctvom poslaneckých návrhov," povedal.

Čo sa týka ďalšieho osudu štandardu, aj Bittó Cigániková predpokladá, že OĽaNO sa schválené postupy bude pokúšať zrušiť. "Budem sa spoliehať na pani prezidentku, aby dohliadla na to, aby aj nový minister tu bol pre všetkých ľudí," dodala.

Šéf KDH Milan Majerský vo videu na sociálnej sieti hovorí, že minister si pripravil "taký odchod, aby sa naňho nezabudlo". O podpísanom štandarde hovorí, že transrodovým ľuďom umožní meniť pohlavie "podľa pocitu".

Vyzerá to ako pomsta, reaguje Koziak

"Vyzerá to, že to urobil schválne a ako pomstu za to, čo sa tam odohralo," myslí si o Lengvarského postupe politológ Tomáš Koziak. Nadviazal tak na exministrove štvrtkové slová o politickej korupcii OĽaNO a dosadzovanie ľudí bez odbornej spôsobilosti na vysoké pozície.

Aj politológ sa podľa svojich slov čuduje, akým spôsobom tento štandard podpísal. Zdôraznil, že podľa krokov Lengvarského to nevyzeralo, že by téma tranzície bola preňho prioritou. "Pokiaľ to bude možné, štandard zrušia," reagoval odborník na otázku o ďalších krokoch Hegera.

Súvisiace články

Najčítanejšie