Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Analýzy Na hrane s Baťom a Schwarzbacherom: O nehoráznej politike Hegera aj plánoch po voľbách
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Baťom a Schwarzbacherom: O nehoráznej politike Hegera aj plánoch po voľbách

BRATISLAVA / Eduard Heger založil novú stranu Demokrati. Tvárami sú viacerí ministri, ľudia zo strany Spolu a odídenci z OĽaNO. Čo to znamená pre Modrých, ktorí sa nezhodli s kollárovcami a čo na to Dobrá voľba smerujúca do Hlasu, ktorá dostala od Hegera košom hneď na prvej tlačovej konferencii? Aj na tieto otázky v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ odpovedali Ľuboš Schwarzbacher zo strany Modrí – Európske Slovensko a Rado Baťo z Dobrej voľby.

Aj líder Modrých Mikuláš Dzurinda začínal ako hovorca SDK. "Zatiaľ som neformálnym hovorcom Modrých," reagoval Schwarzbacher na otázku, či ho láka podobná cesta. Priamo neodpovedal ani na to, či chce byť predsedom Modrých. "Dnes viem, že je nás 30-40 ľudí, no kým príde snem, na ktorom sa bude voliť predseda, môže to byť viac. Ale aby som odpovedal na vašu otázku, je to možné," dodal.

​Baťo zas potvrdil, že ak sa Dobrá voľba dohodne na tom, že bude na kandidátke Hlasu, z Dobrej voľby odchádza. "Nemusí to ale platiť pre úplný odchod z politiky," pokračoval. "Keby som si mal vybrať medzi reprezentantom pravice stranu Modrí alebo Demokrati, vybral by som si Modrých," dodal.

Baťo hovoril o nehoráznom spôsobe zakladania politickej strany

Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger len pred niekoľkými hodinami ohlásil odchod z OĽaNO, následne informoval o vstupe do strany Demokrati, v ktorej bude pôsobiť ako predseda. Schwarzbacher povedal, že ak Modrých Hegerova nová strana oficiálne pozve do predolebných debát, bude o tom informovať. Dodal, že neformálne rozhovory absolvovali aj v nedávnej minulosti.

Členovia OĽaNO na Hegerov odchod reagovali s tým, že mu prajú to najlepšie. "Mne sa zdá, že najväčším problémom nie je ich priateľský alebo nepriateľský rozchod, ale nehorázny spôsob zakladania politickej strany," reagoval na ich výroky Baťo. Dodal, že dôvodom je to, že v polovici decembra stratili legitimitu vládnuť a v súčasnosti už ani poverený premiér nie je členom vládnej strany. "A majú ešte drzosť na to, že samými seba nazvú Demokrati," pokračoval.

Slušní politici by podľa neho vyriešili problém s vládnutím ešte v decembri, pričom by s prezidentkou našli spôsob ako dovládnuť a potom by riešili, ako osloviť voličov. "Dnes máme vládu bez mandátu, bez dôvery a vymeniteľnú veľmi krkolomným spôsobom," povedal Baťo s dodatkom, že v súčasnej situácii neexistujú dobré riešenia.

Baťo bol v minulosti poradcom exprezidenta Andreja Kisku. Čo by mu ale v súčasnej situácii poradil, nevedel povedať. "Nechcel by som byť v koži pani prezidentky," skonštatoval.

Schwarzbacher reagoval, že je realista a súčasnú situáciu "budeme musieť vytrpieť". Považuje ju za vyvrcholenie spôsobu vládnutia od posledných parlamentných volieb.

Stihnú Modrí založiť stranu?

Čo sa týka ďalších spoluprác, Schwarzbacher povedal, že by sa zo svojej pozície necítil dobre, keby mal hovoriť, s kým pôjde a s kým nepôjde do spolupráce. "Ak by boli predčasné parlamentné voľby v júli, tak je tam nejaká hranica na podávanie kandidátok, čiže by sme sa tých volieb nemali ako zúčastniť," dodal.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá v súčasnosti zakladá stranu Jablko, nevylúčila zo spolupráce žiadnu zo strán. Dodala, že v súčasnosti je náročné ísť medzi ľudí a zbierať podpisy. Baťo povedal, že je stále súčasťou normálnej politickej práce, chodiť medzi ľudí a debatovať s nimi. 

So Suchobom som sa zoznámil na hokeji, tvrdí Schwarzbacher

Na volebnú kampaň sú ale potrebné aj financie. Schwarzbacher na nedávnej tlačovej konferencii povedal, že ju bude financovať z členských príspevkov. Neformálny hovorca povedal, že žiaden príspevok ešte nedostali, keďže strana ešte nevznikla.

Meno Schwarzbachera sa ale spája aj s jedným z kajucníkov. Michala Suchobu stretol na hokeji. "Tam sme sa spoznali, poznali sme sa možno pol roka - rok. On ma potom oslovil, či by som nepomohol s komunikáciou jeho firmy Alexis," povedal Schwarzbacher s tým, že šlo o bežnú prácu pre firmu. O nekalých praktikách podľa jeho slov netušil. Baťo povedal, že čo sa týka financií Dobrej Voľby, mali by mať na účte niekoľko 100-tisíc eur.

Pôsobenie Hegera je pre nás nezlúčiteľné, tvrdí Baťo

Heger sa počas utorkovej tlačovej konferencie vyjadril, že spoluprácu s Hlasom-SD dôrazne odmietajú. Z podobného politického tábora ale vyšiel aj Baťo. "Pre nás ako pre Dobrú voľbu je pôsobenie Eduarda Hegera nezlúčiteľné," povedal s tým, že práve preto bola jedna z prvých podmienok Dobrej voľby odmietnutie spolupráce s OĽaNO i s Hegerom. "V politike som napríklad ja preto, aby sme zmenili spôsob vládnutia, aký tu Eduard Heger a Igor Matovič nastolili," dodal.

Z Dobrej voľby ale nedávno odišiel aj Alojz Hlina. Baťo reagoval, že informácie o jeho ďalšom pôsobení nemá. Zároveň je rád, že sa Dobrá voľba zhodla na spolupráci s Hlasom vzhľadom na aktuálnu politickú situáciu. Zdôraznil, že aj Pellegrini sa vyjadril, že má záujem o niektorých ľudí z Dobrej voľby a dodal, že pomôcť môžu aj peniaze, ktoré Dobrá voľba získala z parlamentných volieb. Politické rokovanie s Hlasom zároveň zhodnotil pozitívne.

​Aké by mali byť priority budúcej vlády?

 "Pozrime sa do minulosti a pozrime sa, kto čo urobil," povedal Schwarzbacher s dodatkom, že ľudia by sa mali zamyslieť nad tým, ako fungovala súčasná vláda a ako tie, v ktorých bol Dzurinda. Schwarzbacher dodal, že v tom čase sa neurobilo všetko, čo sa dalo a odvtedy "táto krajina prešľapuje na mieste". V ďalšej vláde preto plánujú dokončiť reformy, ktoré začal ešte Dzurinda v minulosti.

Slovensko podľa Baťa v súčasnosti potrebuje pomôcť v prvom rade zdravotníctvu. "To, v akom stave je teraz, hraničí s humanitárnou katastrofou," povedal. Pripomenul spôsobom manažovania pandémie súčasnou vládou. "Zaostáva aj vzdelávací systém," dodal s tým, že nová vláda bude musieť nájsť aj spôsob, ako dať dokopy verejné financie. "Tu sa peniaze rozhadzovali vidlami a to treba zmeniť," dodal Baťo.

​Boj s dezinformáciami

V boji s dezinformáciami je podľa Baťa dôležitý najmä nástup vlády, ktorá bude mať dôveru. "Pretože iba taká vláda môže viesť súboj s konšpiráciami," myslí si politik. Schwarzbacher povedal, že dezinformácie sú dôsledok, nie príčina. Ako si predstavujú ďalšiu spoluprácu, zistíte vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie