Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mikulec hovorí o odchode Kurilovskej kvôli postreleniu kadetky: Môže to navrhnúť, no odstupovať nemienim, reaguje
Zdielať na

Mikulec hovorí o odchode Kurilovskej kvôli postreleniu kadetky: Môže to navrhnúť, no odstupovať nemienim, reaguje

BRATISLAVA / Poslanci sa stretli na mimoriadnom rokovaní brannobezpečnostného výboru. Približne hodinu a pol počas neho diskutovali o tom, ako došlo k postreleniu kadetky policajnej akadémie.

Na výbore bola prítomná aj trestná právnička Lucia Kurilovská, ktorá v inštitúcii pôsobí ako rektorka, prišiel aj dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Kurilovská počas diskusie odpovedala na otázky šéfa výboru Juraja Krúpu aj ďalších jeho členov. Tých zaujímalo, ako sa rektorka školy o postrelení študentky dozvedela, akým spôsobom mal mať Vladimir Šeparnev zákaz viesť krúžok, počas ktorého k postreleniu došlo, či akou zbraňou malo dôjsť k postreleniu. Vo videu si môžete pozrieť celé konanie výboru.

Mikulec hovorí o odchode Kurilovskej

"Pamätám si na to. Bol som vtedy v aute a okamžite som volal ministrovi zdravotníctva," spomína Mikulec, ako sa o streľbe dozvedel. Dodal, že po incidente bol v spojení aj s Nemocnicou sv. Michala, v ktorej mal zranenej zabezpečiť najlepšiu zdravotnú starostlivosť. 

Dočasne poverený minister dodal, že policajná akadémia podlieha vysokoškolskému zákonu a rezort vnútra má v kompetencii navrhnúť prezidentke Zuzane Čaputovej návrh na odvolanie rektora. "Je to tak, ako to funguje aj pri iných vysokých školách," vysvetlil. 

"Zatiaľ z tých informácií, ktoré mám, boli porušené postupy," reagoval Mikulec na otázku, či by podľa neho mala byť vyvodená personálna zodpovednosť. "Určite si myslím, že tá zodpovednosť aj v zmysle toho, čo sa porušilo, by mala byť vyvodená," dodal neskôr s tým, že podľa neho ide o rektorku i šéfa katedry. Viac vo videu:

Samotná Kurilovská možnosť vyvodenia personálnej zodpovednosti nateraz odmieta. "Pán minister má právo dať akademickému senátu návrh a na základe toho návrh na moje odvolanie. Ja som rektorka, to znamená, že ma vymenúva a odvoláva pani prezidentka," reagovala rektorka s tým, že podľa jej informácií za ňou akademický senát stojí v plnej miere.

"V tomto nemienim vyvodiť svoju zodpovednosť, pretože ja nemám za to zodpovednosť z môjho ponímania," dodala Kurilovská s tým, že podľa nej by bolo v súčasnej situácii zbabelé odísť.

Rektorka dodala, že podľa jej názoru v tomto prípade došlo k zlyhaniu jedinca. Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie