Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Politológ Lenč reaguje na rétoriku Gyimesiho: Je to "sluha dvoch pánov"
Zdielať na

Politológ Lenč reaguje na rétoriku Gyimesiho: Je to "sluha dvoch pánov"

BRATISLAVA / Politológ upriamil pozornosť na rastúci radikalizmus Matovičovho obľúbenca.

"Minulý týždeň v slovenskej politike priniesol najmä – slovami Arpáda Soltésza – niekoľko interesantných straníckych výkopov. Modrí – Európske Slovensko z dielne slovenského Klekí Petru a jeho "mladých", po nich Demokrati dočasne povereného Eduarda Hegera a nakoniec Evino "biele" Jablko Lucie Ďuriš Nicholsonovej," vymenoval politológ s tým, že ani jeden z týchto výkopov nezarezonoval rovnako ako prezentácia obsahu.

Politológ sa odvolal aj na to, že práve tieto politické prekáračky odviedli pozornosť od niečoho významného. "No zatienili niečo, čo sa zatiaľ výrazne prejavuje iba v tieni sociálnych sietí. Postupný proruský, antidemokratický a iredentistický posun sluhu dvoch pánov, Gyorgyiho Gyimesiho. Poslanec, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke politickej eseročky OĽaNO a sedí v ňom vďaka tomu, že Jaroslav Naď je ministrom obrany, začal minulý týždeň kritikou, a možno priamou účasťou, diskusie ministrov Naďa a Káčera v Michalovciach," začal Jozef Lenč s tým, že Gyimesi sa svojím statusom prihlásil k propagande a vulgarite, ktorú "šíri proruská ,alternatíva’ na čele so stranou Smer-Moskva a Orbánov režim".

Politológ poznamenal, že Gyimesi písal o plánoch z Bruselu, ktorým slúžia bývalí ministri a adoroval hulvátov, ktorí narušili demokratickú debatu. "O niekoľko dní zašiel ešte ďalej. Prihlásil sa k odkazu ukážkovej nacionalistickej, (neo)fašistickej a antisemitskej politiky z temného obdobia Slovenského štátu. Písal o ,hrdinovi', ktorý bojoval za ,práva' Maďarov, no súčasne podporoval fašistický režim a hlasoval za zákony, ktoré viedli k holokaustu na Slovensku. Idey krajnej pravice, tzv. alternatívnej pravice sa stávajú nosnou časťou jeho politiky," dodal Lenč ďalej. 

Zdôraznil, že ide aj o politiky jeho dvoch pánov, ktorí sa podľa Lenča obracajú k antisemitskému neofašizmu Moskvy a skrývajú za pochopenie a frustráciu obyčajných ľudí. "Záver týždňa patril opäť útokom voči nášmu ukotveniu na Západe. Čaputová, Heger a Naď boli nepriamo, po vzore Smeru, Orbána a najnovšie Matoviča, označení za vojnových štváčov, ktorí chcú pomáhaním Ukrajine vo vojne s agresorom, zavliecť Slovensko do vojny s Ruskom," rekapituloval Lenč s tým, že by sa to dialo spolu s ich milovaným červeno-hnedým Ruskom, ktoré je domovom frustrovaného bieleho postsovietskeho muža.

"Poslanec Gyimesi je len predvojom, sluhom a užitočným pomocníkom tých, ktorí bažia po moci či pomste voči tým, ktorí si ich nevážili. No napriek tomu je najvyšší čas urobiť všetko preto, aby sa tento trend zastavil. Nateraz tým, že by Gyorgyi ďalej nebol poslancom parlamentu," uzavrel odborník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie