Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šefčík (OĽaNO) vybuchol v pléne: Choďte do kelu, smeráci!
Zdielať na

Šefčík (OĽaNO) vybuchol v pléne: Choďte do kelu, smeráci!

BRATISLAVA / Poviem to aj na záznam, rozčúlil sa oľaňák za rečníckym pultom v NR SR. Rozhnevali ho poslanci, ktorí sa do sály mali dostaviť len na hlasovanie.

Marek Šefčík (OĽaNO) vystúpil v parlamente s príspevkom k reforme školstva, ktorý sa týkal najmä telesnej výchovy. Vyratúval, ktoré štáty majú na tento predmet výraznejšiu dotáciu, a tak si môžu dovoliť až 5 hodín telocviku na ZŠ do týždňa. 

Poslanec sa dostal k slovu len 5 minút pred 11.00 h – časom, keď poslanci hlasujú o prerokovaných legislatívnych návrhoch. Približne o 10.58 h vyzval poslancov v sále, aby ho nevyrušovali. "Neboli ste tu včera na rozprave, neboli ste tu dnes, chodíte len na hlasovania," rozkričal sa Matovičov poslanec, ktorý tvrdil, že naňho poslanci vykrikovali, aby sa už hlasovalo. "Choďte do kelu, smeráci!" rozkričal sa na záver. 

Podpredseda NR SR Juraj Blanár ho vyzval, aby si v "záujme vlastného zdravia sadol" a pokračoval v príspevku po hlasovaní. 

Nespokojnosť s predkladanou novelou

Ak by sa schválila poslanecká novela školského zákona, týkajúca sa telesnej výchovy, došlo by k nesúladu so zámerom vládnej novely a z nej plynúcich kurikulárnych a obsahových zmien. Upozornil na to opozičný poslanec Jozef Habánik (Smer-SD) počas diskusie v pléne Národnej rady (NR) SR. Zámer poslaneckej novely mať viac hodín telesnej výchovy ocenil, vie si predstaviť aj prípadné zmeny a precizovanie v druhom čítaní. "Vychádzam z toho, že budeme musieť potom vládny školský zákon odmietnuť, pretože máme dve novely školského zákona, ktoré nevytvárajú kompatibilný celok vo vzťahu ku kurikulárnym a obsahovým zmenám, ktoré sa majú od septembra zaviesť," upozornil Habánik.

Vládna novela by sa tak následne podľa neho mala vrátiť na dopracovanie, alebo odmietnuť, či odložiť. Podčiarkol potrebu vyrovnať sa s niektorými otázkami pri učebnom pláne, podľa ktorého by 30 vybraných škôl malo od septembra 2023 pôsobiť, keďže vtedy by mohla nadobudnúť účinnosť aj poslanecká novela.

Zámer poslaneckej novely Habánik ocenil a vyzdvihol potrebu zdravého pohybu detí. V druhom čítaní vidí priestor na precizovanie niektorých ustanovení v súvislosti s disponibilnými hodinami. "Je tu priestor na skutočnú diskusiu, nerobme z toho čistú politickú tému, skúsme sa na to pozrieť ako na tému, ktorá sa dotýka zdravia a pohybu našich detí," uviedol.

Výhrady poslanca sú konkrétne

Skonštatoval, že vzdelávanie má deti pripraviť na pracovný život, ktorý je čoraz náročnejší a bez duševnej pohody a fyzickej kondície je ťažké ho zvládnuť. Exminister školstva a poslanec za SaS Branislav Gröhling skonštatoval, že konzervatívni kresťanskí poslanci OĽaNO svojím návrhom rušia dve hodiny náboženstva na cirkevných školách. "Podporujete zrušenie profilácie cirkevných škôl. Vy ste takí amatéri, že idete proti sebe. Neuvedomujete si, že škodíte profilácii škôl," vyhlásil.

Vysvetlil, že na školách je stanovený počet hodín, ktoré si školy vyberajú aj vzhľadom na svoju profiláciu. Poslanecká novela podľa neho hovorí, že školy nebudú môcť mať navyše jednu hodinu napríklad matematiky či jazyka, ale budú musieť mať telesnú výchovu.

Považuje za správne, aby sa deti hýbali, no namieta spôsob stanovenia počtu hodín telesnej v zákone. Poukázal aj na nedostatok telocviční a personálu. Karol Kučera (OĽaNO) skonštatoval, že aj iné štáty majú hodiny rozpracované v školských zákonoch. Existuje podľa neho veľa riešení, ako sa s tým vyrovnať aj v rámci nového vzdelávacieho programu. Poslanci OĽaNO vidia rovnako v druhom čítaní priestor na úpravu textu.

Súvisiace články

Najčítanejšie