Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poverení ministri reagujú na Matovičovu volebnú odmenu: Remišová kritizuje, Horecký hľadá pozitíva
Zdielať na

Poverení ministri reagujú na Matovičovu volebnú odmenu: Remišová kritizuje, Horecký hľadá pozitíva

BRATISLAVA / Poslanec a líder OĽaNO Igor Matovič navrhol vyplatiť 500 eur pre každého voliča počas septembrových predčasných parlamentných volieb. Po kritike opozície sa ozvala aj dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí), ktorá návrh rázne odmietla. K návrhu sa vyjadrili aj ďalší členovia vlády.

Podľa poslaneckého návrhu zákona by nová legislatíva platila v prípade septembrových volieb. Matovič sa v dôvodovej správe i neskôr v NR SR obhajoval, že návrhom zákona chce čo najviac zvýšiť volebnú účasť.

Podľa jeho slov sa totiž obáva, že po septembrových voľbách sa k moci dostanú nedemokratické strany, a tak bude demokracia na Slovensku ohrozená. Návrh predložil aj napriek jeho nedávnej kritike populistických návrhov.

"Toto je skôr otázka na špecialistu na legislatívu," reagoval dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec na otázku, či je to podľa neho legálne v poriadku.

Politik zároveň pripomenul, že v niektorých zahraničných krajinách sú podobné výhody bežné. "Netvrdím tým teraz, či by to malo alebo nemalo byť. Je to na debatu," dodal.

Remišová hovorí o nástrahách návrhu

Tvrdší tón zvolila líderka Za ľudí Veronika Remišová. "Voľby by nemali byť predmetom kupčenia. V prípade dvoch miliárd zabudnite na obnovu nemocníc, zabudnite na systémové zmeny, modernizáciu našich ozbrojených zložiek," vysvetlila politička. Viac vo videu:

Poslanci nie sú povinní konzultovať návrhy, tvrdí Klimek

Štátna tajomník rezortu financií Marcel Klimek v nadväznosti na návrh zákona reagoval, že poslanci nie sú povinní konzultovať svoje návrhy zákony. 

"Ako členovia vlády, tak aj členovia koalície predkladajú dodatočné návrhy a výdavky vždy tak, že sú spojené aj s dodatočným návrhom finančného krytia," povedal s tým, že toto očakáva od všetkých, teda aj od Matoviča, ktorý pred vstupom do parlamentu viedol rezort financií.

​Milanová si vie predstaviť, čo by urobila s 1,5 miliardami eur

Dočasne poverená ministerka financií Natália Milanová povedala, že návrh vychádza ešte z predvolebnej kampane OĽaNO rozhodni.to. "Ale tam to bolo sformulované trochu inak," dodala.

Ak by mala 1,5 miliardy eur, s ktorými návrh zákona počítať, minúť na rezorte kultúry, vedela by si predstaviť, ako by ich minula. Dodala, že v súčasnosti sa sústredí na prácu, preto na politické témy nevie reagovať.

​Dočasne poverený minister životného prostredia reagoval, že k návrhu zákona sa bližšie vyjadrí, keď bude v druhom čítaní. "Dnes ľudia, ktorí neprídu k voľbám, tiež vyjadrujú svoj postoj," povedal neskôr s tým, že by nebolo správne, ak by ľudia chodili k volebným urnám napríklad kvôli finančnej odmene.

​Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký v návrhu vidí pozitíva. "Môže to byť signál, že na voľbách, demokracii a na názore každého jednotlivca záleží," priblížil.

Podobné systémy sú podľa neho aj v niektorých zahraničných krajinách. "Možno by sme ten istý efekt dosiahli aj so 100-eurovou odmenou pre voliča, už len pre to, že tých prostriedkov nemáme dostatok na všetko, čo potrebujeme," dodal.

"Vždy som bol zástancom toho, aby akékoľvek návrhy šli po podrobnej širokej diskusii. Toto je jeden z návrhov, ktorý by mal ísť cestou vládnej legislatívy a širokého konsenzu," reagoval dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas.

​Matovič počíta s miliardovou dierou v štátnom rozpočte

Podľa dôvodovej správy zákona počíta exminister financií s tým, že novela zákona bude štátnu pokladnicu stáť približne 1,5 miliardy eur. Z čoho to zaplatí však počas utorkovej (14. 2.) tlačovej konferencie konkrétne nepovedal. "Viem, že keď budeme vládnuť my, zafinancujeme to z toho, že nebudeme kradnúť," povedal. 

Opozícia na jeho návrh reagovala kriticky a nazývala ho vrcholom populizmu či "festivalom hlúposti".

Súvisiace články

Najčítanejšie