Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hlasovanie v EP je debakel. Klusova nominácia bola zlá od začiatku, hodnotí Řádek
Zdielať na

Hlasovanie v EP je debakel. Klusova nominácia bola zlá od začiatku, hodnotí Řádek

BRATISLAVA / Medzinárodná hanba? Aj tak by sa podľa kritikov dal charakterizovať výsledok, ktorý dosiahol Martin Klus na vypočutí v Európskom parlamente. Komisia bývalému saskárovi nedala ani jediný hlas. Odborník hovorí o tom, že Klus vláde naletel.

Bývalý člen strany SaS Martin Klus a bývalý štátny tajomník na rezorte zahraničných vecí bol vládou nominovaný za člena Európskeho dvora audítorov. Nominácia so sebou niesla značnú dávku kontroverzie, pretože vyštudovaný politológ podľa mnohých nemal potrebné vzdelanie a ani skúsenosti.

Zároveň sa nominácia objavila potom, čo sa Martin Klus začal zásadne rozchádzať s SaS a napokon dokonca opustil nielen klub, ale aj stranu a v niekoľkých hlasovaniach zohral kľúčovú úlohu, keď aj vďaka jeho hlasovaniu prešli niektoré sporné zákony. 

V tom čase sa začali šíriť klebety o tom, že najsilnejšia koaličná strana ponúkla členstvo medzi európskymi audítormi Klusovi ako istú formu revanšu. Ako člen audítorského dvora Európy by zarábal viac ako 25-tisíc mesačne s tým, že mandát je na šesť rokov. Aktuálne nezaradený poslanec NR SR sa bránil tým, že o túto pozíciu mal záujem dávno predtým. Pravda je však aj to, že predtým túto nomináciu vládny kabinet brzdil. 

Medzinárodná hanba?

Vláda argumentovala tým, že nešlo o "obchod" v štýle niečo za niečo, lebo Klus musí svoju pozíciu obhájiť v EP. To sa však nestalo, pretože z prítomných členov výboru mu nedal hlas nikto – dokonca ani zástupca Slovenska v tomto výbore. Výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu teda v stredu odporučil plénu neschváliť slovenského kandidáta Martina Klusa za člena Európskeho dvora audítorov (EDA).

Po vypočutí Klusa hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, pričom nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali. Odporúčanie výboru sa bude riešiť na najbližšej plenárnej schôdzi v Bruseli na konci marca.

Je to debakel, konštatuje Řádek

Podľa trenčianskeho politológa Miroslava Řádka je tento výsledok pre Slovensko hanbou. "Je to určite debakel a spomínam si, že keď vláda prišla s touto nomináciou, tak Robert Fico venoval Martinovi Klusovi trochu svojho drahocenného času a povedal, že na to nemá kvalifikáciu," pripomenul Řádek a odvolal sa aj na to, že Martin Klus tieto slová poprel. Tvrdil, že to nie je pravda a jeho kvalifikácia je plnohodnotná.

"Ten, kto si dnes môže víťazoslávne ,medliť ručičky‘, je Robert Fico a Smer. Je to na spytovanie si svedomia Martina Klusa, ale aj ľudí, ktorí ho nominovali," dodal politológ s jednoduchou otázkou.

"Zaujímalo by ma, prečo ho nominovali, keď vedeli, že nebude mať žiadnu podporu. Zamýšľam sa nad tým, či Klus tak trochu vláde nenaletel, lebo dostal falošnú víziu o tom, že to bude v poriadku," dodal Řádek s tým, že klebety, ktoré sa v súvislosti s touto nomináciou spájali, sa nedajú jednoznačne ani vysvetliť, ani vyvrátiť. 

"Bola to od začiatku zlá nominácia a Martin Klus bol príliš veľkým optimistom o svojich schopnostiach na takúto funkciu," uzavrel Řádek pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie