Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Magda Vášáryová: Základ strategického postoja Slovenska nie je v dedine a maľovaných chalúpkach
Zdielať na

Magda Vášáryová: Základ strategického postoja Slovenska nie je v dedine a maľovaných chalúpkach

BRATISLAVA / Slovensko za 30 rokov samostatnosti prešlo veľký kus cesty. Dnes stojí na ďalšej križovatke, kedy sa bude čoskoro rozhodovať, či zostane na západe, alebo sa bude uberať smerom na východ. Podľa bývalej veľvyslankyne SR Magdy Vášáryovej, ale aj exministrov zahraničných vecí Ivana Korčoka, Pavla Demeša a Miroslava Lajčáka je potrebné, aby sa opäť ozvali elity.

Ivan Korčok a Miroslav Lajčák uviedli, že dnešná situácia je omnoho náročnejšia, než bola v roku 1998. Dnes totiž bojujeme za demokraciu, jej hodnoty, ale aj stabilitu. "V roku 1998 sme jasne hovorili, že chceme ísť na západ, ale dnes je Donald Trump západ, aj Boris Johnsom je západ," uviedol Pavol Demeš s tým, že s populizmom a ohrozením nebojujeme iba my, ale aj ostatné krajiny. 

Panslavizmus sa zrodil v hlavách ľudí, ktorí v Rusku nikdy neboli

Magda Vášáryová uviedla, že pasívny panslavizmus má na Slovensku dlhú tradíciu. Vymenovala príklady, či už išlo o Mateja Bella, ktorý hovoril svojim synom, aby boli radšej Nemcami, ako Slovákmi, ale aj Ľudovíta Štúra, ktorý nám v poslednej knihe odkázal, že by sme sa mali stať rusmi, aby sme boli silní.

"My sme teraz zdesení príklonom slovenskej verejnosti k ruskému dubisku, ale uvedomme si, že panslavizmus ako idea vznikol v slovenských hlavách," poznamenala s dôrazom na Vajanského a Kollára, ktorí nikdy v Rusku neboli. 

"Ak túto našu tradíciu pasívneho panslavizmu premeníme a všetkých týchto ľudí budeme obviňovať, že sú proputinovskí, tak urobíme veľkú chybu. Treba rozdeľovať, kto to robí pre politický a osobný prospech a na tých, ktorí sú len dedičmi tejto tradície," zdôraznila bývalá diplomatka, politička a dnes aktivistka. 

Chýba nám kvalifikovaná správa vecí verejných, tvrdí Demeš

Pavol Demeš zdôraznil, že príliš hodnotíme samých seba a nevnímame tie pohyby, ktoré sa dejú vo svete. "Dnes máme problém s tým, že nevidíme kompetentnú správu vecí verejných," reagoval na margo roku 1998, kedy bol pri moci Vladimír Mečiar a Slovensko sa stalo čiernou dierou Európy. Spomenul aj odchod Veľkej Británie, ktorá nám kedysi so vstupom do EÚ pomáhala. 

Vášáryová zdôraznila, že problémom je aj Poľsko, kde v prípade víťazstva Kacsinského sa bude naozaj vážne hovoriť o vystúpení z Európskej únie. Rovnako je podľa aktivistky problémom aj Rakúsko, ktoré ja bankou Ruska, ale aj Česká republika, kde vládne euroskeptizmus. 

"My sme úspešný príbeh, my sme to raz zvádli a zvládli sme to famózne," uviedla Vášáryová, ktorá zdôraznila, že skepticizmus a reči o tom, že Slovensko je stratenou krajinou, odmieta. Miroslav Lajčák zase dodal, že sa príliš bičujeme a zaoberáme len sami sebou.

Ani vstup do EÚ nebol rozhodnutím 90 % obyvateľov, pripomína Lajčák

Exminister Korčok uviedol, že o tom, kam bude ďalej smerovať slovensko, rozhodne ochota elít ísť proti prúdu. Korčok zdôraznil, že aktuálne je vina práve na politických stranách, ktoré rozdúchavajú v ľuďoch nenávisť voči Západu, ale aj demokracii. Sú to podľa Korčoka ľudia, ktorým neprekáža, že Putin je bývalým agentom KGB, ale prekážala im Angela Merkelová.

"Bolo to pár jednotlivcov, lídrov, ktorí tú spoločnosť potiahli. Vláda Mikuláša Dzurindu doviedla Slovensko do EÚ. Ja si trúfnem povedať, že keby Maroš Šefčovič nebol veľvyslancom pri EÚ a nepísal Počiatkovi, čo má povedať, tak my nie sme v eurozóne," argumentoval Lajčák. 

Vášáryová pripomenula, že Slovensko pod udalosťami z histórie nemá dostatočne vyvinuté strategické myslenie. "Možno, že sme trochu zanedbali hovoriť s ľuďmi o strategických základoch štátu, ale pokiaľ sa nezbavíme romantických predstáv, že Slováci sú len tí, ktorí pochádzajú z bírešov a plebejcov, tak apel, že elity by mali niečo urobiť, sa míňa účinku," uviedla veľvyslankyňa s tým, že sa musíme prihlásiť k osobnostiam a nie k niekomu, kto je hokejistom.

"Musíme sa stať majiteľmi tých nádherných stredovekých miest a opustiť to, že to vybudovali tí iní a my sme vyrastali v chalúpkach popod hradmi," reagovala s tým, že Štúrovci urobili zo Slovákov moderný národ, hoci ich bolo pár. Ich romantických predstáv sa však musíme vzdať, lebo "základ strategického postoja nie je v slovenskej dedine a maľovaných chalúpkach"

Najčítanejšie