Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Naď o budúcnosti rezortu: Ak by sa Fico dostal k moci, nebude rušiť zmluvy s Američanmi
Zdielať na

Naď o budúcnosti rezortu: Ak by sa Fico dostal k moci, nebude rušiť zmluvy s Američanmi

BRATISLAVA / Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) sa na konferencii, ktorú organizuje rezort zahraničných vecí, rozprával o obrane v čase vojny na Ukrajine i o ďalších plánoch rezortu.

Minulý týždeň sa Naď stretol s Komisárom pre vnútorný trh EÚ Thierrym Bretonom, s ktorým boli aj vo výrobni munície v Dubnici nad Váhom.

"Máme dve firmy na Slovensku, ktoré dokážu vyrábať 155 mm muníciu, o ktorú je najväčší záujem," vysvetlil Naď s dodatkom, že na základe navrhovaných investícií by vedeli späťnásobiť množstvo výrobkov. Podnik v Dubnici nad Váhom je z 50 % vlastnený štátom, pričom druhý podnik v Novákoch je 100 % vlastnený štátom.

Výroba munície by sa tak zdvihla na približne 150-tisíc ročne, pričom v súčasnosti sa vyrobí približne 30-tisíc ročne. Naď zdôraznil, že na Slovensku zároveň môžeme predlžovať životnosť munície.

Výdavky na obranu stúpajú

Vo výročnej správe generálneho tajomníka NATO Slovensko vydávalo v roku 2022 na obranu 1,71 % HDP. V súčasnom roku by to číslo podľa skorších vyjadrení Naďa malo prekročiť 2 %. "Keď sme ako vláda prišli, výdavok na obranu bol približne 1,6 %, čo je v reálnych číslach približne 1,6 miliardy eur," povedal Naď s dodatkom, že na základe už schváleného rozpočtu by to malo byť 2,02 % HDP, čo predstavuje približe 2,47 miliardy eur.

"Je to dôkaz záväzku, ktorý sme zobrali vážne. Dokonca, dovolím si povedať, že o rok skôr, než sme to sľúbili," dodal Naď. Čo sa týka modernizácie obrany, dočasne poverený minister zdôraznil, že ďaleko presahujú dohodnuté čísla. "Išli sme po ťažkej mechanizovanej brigáde a zároveň sme šli do personálu a infraštruktúry," vysvetlil politik.

Záväzok dávať 2 % HDP na obranu však vyvolal negatívne reakcie obyvateľstva. Naď zdôraznil, že ľudia musia vidieť, ako sa peniaze míňajú, pričom v minulosti mali možnosť vidieť najmä mnoho káuz rezortu. "Politici by nemali konať len tak, ako ľudia chcú," myslí si Naď s tým, že niekedy je potrebné ísť príkladom a ľuďom ukázať aj možné benefity.

Politik dodal, že kroky v súvislosti s výdavkami na obranu, ako aj konkrétne investície pripravoval ešte predtým, ako vypukla vojna na Ukrajine. "My sme sa zachovali správne," povedal s dodatkom, že sa nám to vrátilo aj vo forme 200 miliónového grantu z USA. Rezort obrany má plán rozdeliť grant na tri balíky – ručné zbrane, prostriedky na boj proti dronom a cca 200 vozidiel viacúčelových obrnených vozidiel.

Naď sa dostal aj k diskusii o bojových stíhačkách Viper. “Ak dnes niekto blúzni, na čo nám je útočný vrtuľník, tak to je na podporu pozemnej obrany,” povedal Naď s tým, že v súvislosti s posunutím migov na Ukrajinu ide o historicky dobré rozhodnutie. 

Čo sa týka budúcnosti rezortu, Naď zdôraznil, že stíhačky F-16 už sú uhradené, ministerstvo zároveň uhradilo viac než bolo potrebné za pásovú techniku. "Keď príde nová vláda, bude mať akoby predplatené," dodal s tým, že nenastane situácia, že by napríklad nebolo na platy vojakov, ako keď na ministerstvo prišil Naď. 

"Ak by sa Fico dostal k moci, ani on nebude rušiť zmluvy s Američanmi,” myslí si Naď s dodatkom, že on samotný v minulosti podpísal zmluvy na vrtuľníky Black Hawk.

Súvisiace články

Najčítanejšie