Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Politológ Řádek: Matovičovo turné po regiónoch? To je to posledné, čo mu zostáva
Zdielať na

Politológ Řádek: Matovičovo turné po regiónoch? To je to posledné, čo mu zostáva

BRATISLAVA / Matovičova diskusia v Námestove bola plná konfrontácií. Na pretras prišli regionálne problémy, ale aj útoky pre pandémiu covidu-19. Na legitímne otázky však líder OĽaNO neodpovedal.

Oravu rozhnevala nielen skutočnosť, že Igor Matovič je plagiátorom, ale aj to, že počas vlády OĽaNO sa takmer nič neposunulo k lepšiemu. Igor Matovič opakovane argumentoval tým, že OĽaNO nikdy nekradlo a rozviazalo ruky polícii. Orava dala lídrovi "obyčajných" pocítiť, že ako na región sa na ňu zabúda desaťročia a ani počas vedenia županky Jurinovej sa nič nezmenilo. 

Igor Matovič na otázky z pléna odpovedal po svojom. Na otázku o tom, že je plagiátor, vytiahol známu odpoveď o tom, že podnikal, hoci to s podstatou veci nesúvisí. Zároveň niekoľkokrát kritizoval či už ministra Káčera, ale aj Hirmana. Pritom to boli nominanti do vlády Eduarda Hegera, s ktorými ešte ako minister financií súhlasil.

Na otázku od podráždenej účastníčky diskusie o tom, že počas pandémie porušoval ľudské práva, jej odporučil, aby naňho podala trestné oznámenie. "Vyzerá to, že voči Michalovciam tu bude viac emócií," poznamenal s tým, že emócie do politiky patria. "Ľuďom, ktorí budú vykrikovať, mikrofón nedáme," poznamenal Matovič. Tvrdil aj to, že stretnutia s ľuďmi, ktorí majú odlišný názor, ho oddeľujú od ostatných politických strán. 

Kto bude chodiť po odľahlých regiónoch, vyhrá voľby, poznamenal Řádek

"Pýtajte sa ma na čo chcete, ja vám na čo chcem, odpoviem," uviedol Řádek na margo obsahu diskusie Igora Matoviča. Podľa politológa to má niekoľko rovín a to, čo robí, má zmysel. "Je to to posledné, čo mu zostáva," uviedol Miroslav Řádek pre Noviny PLUS TV JOJ. Zdôraznil, že Igor Matovič robil vždy len to, že niekam prišiel, vysťažoval sa, vyplakal a išiel ďalej. "Bol dobrý ako opozičný politik, keď nemal žiadnu zodpovednosť. Keď zodpovednosť dostal, skončilo sa to katastrofou. Dokázal pokaziť aj to, čo sa pokaziť nedalo," pokračoval odborník.  

V odľahlejších regiónoch sa podľa Řádka Matovič ukazuje ako lokálna celebrita, pretože práve občania v týchto regiónoch živého politika nikdy nevideli. "Nechcem podceniť voličov, ale faktom podloženým množstvom výskumov je, že ľudia málokedy počúvajú obsah. V tomto prípade Matovič príde, porozpráva čo chce, a my uvidíme, ako to dopadne," poznamenal ďalej s tým, že práve pred troma rokmi verejnosť prekvapila a dala lídrovi OĽaNO 25 % vo voľbách.

Slovenský volič by mal byť podľa Řádka omnoho viac zorientovaný a schopný populistických politikov konfrontovať a dožadovať sa odpovedí. "Potom by sa nestávalo, že politik ako Igor Matovič si môže slobodne prísť do ktoréhokoľvek regiónu," skonštatoval.

​Regionálne problémy sú realitou

Politológ zdôraznil, že Námestovo je hornaté, životná úroveň tam vôbec nie je zlá a nezamestnanosť je tam nízka. Podľa odborníka si občania neuvedomujú, že čo sa týka životnej úrovne, nie sme na tom ani zďaleka tak zle, ako by sa mohlo zdať. Napriek tomu sú regionálne problémy realitou, ktorá občanov prirodzene trápi. 

"Kto bude chodiť po regiónoch, vyhrá voľby. Musíte sa dať očuchať a doslova aj opľuť voličmi," komentoval s tým, že každý politik po takýchto stretnutiach nasaje vôňu krajiny, získa oveľa lepší prehľad o náladách občanov a ich problémoch. "Ide o ten kontakt medzi voličmi a politikom, aj ak nevie ich problémy vyriešiť, tak ide o pohladkanie voličov a vypočutie si ich problémov," dodal odborník s tým, že tvárou v tvár sa dá oveľa lepšie vysvetliť témy ako zdravotníctvo či infraštruktúra. 

Najčítanejšie