Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Olena Kondratiuk: Z Ukrajiny bolo do Ruska násilne odvlečených viac ako 19-tisíc detí
Zdielať na

Olena Kondratiuk: Z Ukrajiny bolo do Ruska násilne odvlečených viac ako 19-tisíc detí

BRATISLAVA / Podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny sa v NR SR poďakovala poslancom za pomoc a podporu Ukrajiny. Ocenila nielen humanitárnu pomoc, ale aj dodávky zbraní. "Veľmi ich potrebujeme," uviedla.

Podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuk začala svoj príhovor v pléne NR SR tým, aký má na deti vojna dosah. Priemerne znejú sirény na Ukrajine až dva razy denne. "Naozaj potrebujeme vašu pomoc. Akúkoľvek. Sme vďační za celý objem humanitárnej pomoci, zbraní. Ešte raz ďakujeme," uviedla Kondratiuk, ktorá v pléne hovorila o viacerých príbehoch z bombardovanej krajiny. 

"V mene všetkých Ukrajincov, ktorých život chráni letectvo, vám ďakujem," pokračovala, pričom spomínané príbehy sa týkali nielen detí, ktoré sa musia učiť v suterénoch škôl, ale aj zdravotnej sestry, ktorá v podzemí zriadila pôrodnicu. Napokon neprežila. Podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny hovorila aj o vojnou postihnutých rodinách, ktoré napriek svojmu osudu pomáhajú ďalej. 

Kondratiuk akcentovala, že musíme vytvoriť mnohonárodné ozbrojené sily, ktoré budú schopné brániť krajiny pred akýmkoľvek útokom na slobodu a nezávislosť. "Putin rozmiestňuje jadrové zbrane v Bielorusku na hraniciach s Európou. Ide o mier?" pýtala sa podpredsedníčka a vyjadrenia ruského prezidenta označila za cynické. Parlamentu sa poďakovala za to, že Rusko uznal za teroristický štát.

Venovala sa aj téme unášaných ukrajinských detí. "19 514 ukrajinských detí bolo násilne presídlených do Ruska," poznamenala ďalej s tým, že Rusko vzalo z detských domovov aj deti so špeciálnymi potrebami. Spomenula aj lekára, ktorý tieto deti zachraňoval tým, že ich umiestňoval do rodín, pričom vymýšľal životné príbehy. 

Kondratiuk sa poďakovala prezidentke, ale aj poslancom NR SR za podporu a menovite sa poďakovala poslankyni Zuzane Brisudovej. "Tak ako my, aj vy ste videli ruské tanky vo vašich uliciach," dodala Kondratiuk s tým, že verí vo víťazstvo demokratického sveta. "Spoločne môžeme vybudovať svet, v ktorom budeme žiť bezpečne. Sláva Ukrajine," uzavrela podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny. 

Súvisiace články