Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poslanci dali zelenú uzneseniu Záborskej a Andrejuvovej proti EÚ, odsúdili násilie na ukrajinských ženách a deťoch
Zdielať na

Poslanci dali zelenú uzneseniu Záborskej a Andrejuvovej proti EÚ, odsúdili násilie na ukrajinských ženách a deťoch

BRATISLAVA / Poslanci odmietli uznesenie EP k vražde na Zámockej.

Poslanci naposledy hlasovali vo štvrtok. Následne sa na poslaneckom grémiu dohodli, že počas piatkového rokovania sa hlasovať nebude.

Hlasovanie sa začalo rozhodovaním o návrhu novely zákona jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic v druhom čítaní. Rozpravu v pléne otvoril a zároveň v nej vystúpil dočasne poverený minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina). Hlasovanie sa tak presunulo na 17:00. 

Uznesenie Záborskej a Andrejuvovej dostalo zelenú

Zo 133 poslancov bolo za 87 a NR SR tak schválila uznesenie proti európskemu parlamentu. Ten zaviazal NR SR aby zlepšila postavenie LGBTQI menšiny a zastavila nenávisť, ktorú voči sexuálnej menšine šíria aj politici a kresťania. 

Poslanci neschválili pokus Anny Záborskej o to, aby boli pro life organizácie financované aj z premiérskej rezervy. Úrad vlády by tak mohol prispievať organizaciám s ktorými je spriatelená aj samotná Záborská. V jednej z organizácií dokonca sedí v predsedníctve. 

​Poslanci schválili príspevok pri narodení v prípade štvrtého dieťaťa. Doteraz sa príspevok vyplácal iba na prvé, druhé a tretie dieťa. 

Poslanci schválili aj deklaráciu, ktorá odsudzuje násilie páchané na ukrajinských ženách a deťoch. Za bolo 82 zo 139 prítomných poslancov. 

Parlamentný chaos

Poslanci v druhom čítaní rozhodli aj o zmene výšky príspevku pri narodení dieťaťa. "Návrh zákona prináša rozšírenie poskytovania príspevku aj na štvrté dieťaťa narodené tej istej matke v plnej výške oproti v súčasnosti redukovanej výšky," píše sa v dôvodovej správe. Kvôli hlasovaniu o zákonu si SaS vypýtala nikoľkominútovú prestávku.

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková po nej v pléne upozornila na pozmeňujúci návrh poslankyne OĽaNO Anny Záborskej, podľa ktorého by mohli získavať štátne peniaze "pro life" organizácie. "Tiež by nás zaujímalo, prečo by štát nemohol pomáhať všetkým ženám," dodal s dôrazom na to, že pozmeňujúci návrh nijako nesúvisí s predloženou novelou, pričom Záborská je zároveň v konflikte záujmom.

Samotná Záborská skonštatovala, že nehovorí o konkrétnych organizáciách, ktoré môžu dostať financie od štátu. "Ja ľutujem, že SaS nemá blízke organizácie, ktoré by pomáhali tehotným ženám," dodala poslankyňa. Reakciu dočasne povereného ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) nájdete vo videu:

Plénum NR SR hlasovalo aj o návrhu poslankýň  Anny Andrejuvovej a Anny Záborskej na prijatie uznesenia k uzneseniu EP ohľadom útokov na LGBTIQ+ menšinu. "NR SR  pripomína EP a všetkým parlamentom všetkých členských štátoch v EÚ, ktoré považuje za svojich členských partnerov, že právna úprava otázok týkajúcich sa rodinného práva s absentujúcim cezhraničným prvkom, je vo výlučnej kompetencii národných štátov - členov EÚ, vrátane právnych predpisov upravujúcich otázky manželstva a oblasti zabezpečenia prístupu k vzdelávaní," píše sa v návrhu uznesenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie