Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rázsochy sa postaviť musia, tvrdí Drucker: Zverejnená pripomienka je zodpovednosť Hegera, dodáva
Zdielať na

Rázsochy sa postaviť musia, tvrdí Drucker: Zverejnená pripomienka je zodpovednosť Hegera, dodáva

BRATISLAVA / Je financovanie výstavby Rázsoch z financií Plánu obnovy a odolnosti (POO) ohrozené? Naznačuje to zásadná pripomienka rezortu financií, o ktorej Hegerov hovorca tvrdí, že bola zverejnená omylom. Podľa exministra zdravotníctva Tomáša Druckera je však výstavba nemocnice nutná.

Podľa zázasnej pripomienky rezort financií v POO navrhuje vypustenie časti, ktorá hovorí o hrubej stavbe "koncovej špičkovej nemocnice", pričom uvoľnené financie by sa podľa návrhu mali využiť na technické vybavenie iných nemocníc.

"Uvedené navrhujeme vzhľadom na medializované informácie týkajúce sa oneskorenia resp. nepravdepodobného splnenia postavenia hrubej stavby," vysvetľuje rezort. Dodáva, že v krajine je dlhodobý nedostatok zdravotníckych pracovníkov. "Čiže aj v prípade ak by sa podarilo postaviť hrubú stavbu a následne nájsť niekoľko stoviek miliónov EUR na jej dokončenie a vybavenie, stále ostáva problém pracovnej sily," dodáva ministerstvo.

Čo sa týka nedostatku zdravotníckeho personálu, rezort upozoňuje aj na skutočnosť, že v Bratislave prebieha výstavba súkromnej nemocnice. Rezort tým mal na mysli nemocnicu Bory, ktorá je už v súčasnosti otvorená pre verejnosť.

"Táto pripomienka bola chybou úradníka uverejnená na Slov-lexe. Preto premiér Heger ako poverený minister stiahol túto pripomienku," reagoval Hegerov hovorca Matej Neumann pre TASR. Deklaroval pritom, že stavba nemocnice bude ďalej pokračovať podľa plánu. Pripomienka na spomínanom webe je z 24. marca.

Rázsochy sa postaviť musia, tvrdí Drucker

"Rázsochy sa postaviť musia, je to nevyhnutné pre budúcnosť slovenského zdravotníctva," reagoval exminister zdravotníctva Tomáš Drucker pre Noviny PLUS TV JOJ. Dodal, že v našom regióne nemáme vzdelávaciu inštitúciu na vzdelávanie lekárov.

Exminister zároveň zdôraznil, že pri porovnaní podmienok na Slovensku a v zahraničí hrozí odchod absolventov z krajiny. "Mám na mysli mladých ľudí, ktorí pôjdu študovať na prestížne medicínske školy, kde budú mať adekvátne podmienky na vzdelávanie," vysvetlil.

V prípade, ak by mali peniaze na výstavbu Rázsoch prepadnúť, podľa Druckera je potrebné ich využiť na iné účely. "Ale to je čisto teoretický dišpurz a kecanie, keďže neboli schopní tie peniaze v daných termínoch využiť ani na obnovu nemocníc alebo na ďalšie veci, ktoré bolo treba robiť," povedal s dodatkom, že tak ako sa nič neurobilo doteraz, neurobí sa ani v budúcnosti.

"Ja si to neviem predstaviť," reagoval na slová Hegerovho hovorcu s tým, že pripomienku niekto musel schvaľovať. Dočasne povereného predsedu vlády, ktorý oficiálne riadi aj rezort zdravotníctva a financií, skritizoval, že si to nevie ustrážiť. "Na konci dňa to je jeho zodpovenosť," dodal.

Drucker zároveň upozornil na materiál ohľadom výstavby Rázsoch, ktorý ešte počas vedenia rezortu predložil na rokovanie vlády. "Vtedy sme nevedeli o POO, takže sme museli vychádzať z komerčných možností," vysvetlil. 

Podľa spomínaného návrhu sa výstavba Rázsoch dá financovať aj pomocou tzv. diskontnej cash-flow metódy, teda návratnosti peňazí. "A síce by to mohlo byť financované z pohľadu štátu, projekt bol nastavený, aj jeho rozsah, aj kalkulácia tak, aby mohol byť financovaný zo súkromných zdrojov," povedal. Štát by si tak priamo požičal peniaze, ktoré by následne splácal. 

Na pripomienku ako prvé upozornilo mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS). "Chaos poverenej vlády prerástol do absurdných rozmerov. Buď to, alebo ide o zámernú manipuláciu verejnosti. Ako inak si možno vysvetliť, že Eduard Heger ako poverený minister zdravotníctva 22.03.2023 potvrdzuje záväzok výstavby nemocnice Rázsochy a iba o dva dni neskôr ministerstvo financií, ktoré vedie takisto Heger, navrhuje úplne vyhodiť výstavbu tejto nemocnice z Plánu obnovy," napísal na sociálnej sieti stranícky odborník na zdravotníctvo Oskar Dvořák.

Dočasne povereného predsedu vlády zároveň Dvořák vyzval, aby danú pripomienku vysvetlil a povedal, kam konkrétne budú smerované uvoľnené financie z plánu obnovy. "Zdravotníkov, zdravotníčky, pacientov a pacientky nezaujíma neschopnosť tejto vlády, ani prázdne sľuby. Potrebujú vedieť, či dostanú novú nemocnicu a či neprepadnú stovky miliónov z plánu obnovy," dodal.

Exminister zdravotníctva a v súčasnosti nezaradený poslanec Richard Raši (Hlas-SD) v súvislosti s pripomienkou vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú na odvolanie dočasne poverenej vlády. "Títo ľudia, ktorí nám posledné tri roky vládnu, sú tak neschopní, že aj napriek tomu, že majú peniaze, nedokážu ani obstarať nové sanitky, nieto postaviť nemocnicu," povedal s dodatkom, že jediným riešením na záchranu takmer 300 miliónov eur, ktoré boli určené na výstavbu Rázsoch, je presunutie financií na rekonštrukciu regionálnych nemocníc.

Pre problémy s Rázsochami vymenili ministra

Plán postaviť nemocnicu Rázsochy z financií POO je už dlhšiu dobu kritizovaný kvôli pomalému napredovaniu. Práve to sa stalo osudné aj bývalému ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému. Ten začiatkom marca oznámil, že žiada o odchod z rezortu.

Prezidentka Zuzana Čaputová následne vymenovala dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera na dočasné vedenie rezortu. Keďže je súčasná vláda dočasne poverená, nie je možné vymenovať nového ministra mimo súčasných členov dočasne poverenej vlády.

Heger na miesto štátneho tajomníka vymenoval Michala Palkoviča, ktorý má rezort na starosti. Po odchode Lengvarského sa na rezorte konal audit. "Náš záväzok dostavať nemocnicu Rázsochy z plánu obnovy platí," povedal Heger počas prezentovania jeho výsledku.

Súvisiace články

Najčítanejšie