Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Úradnícka vláda by zrejme bola zbytočným prvkom, reaguje Štefančík na výrok Čaputovej
Zdielať na

Úradnícka vláda by zrejme bola zbytočným prvkom, reaguje Štefančík na výrok Čaputovej

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová pripúšťa vyhlásenie úradníckej vlády, dôvodom je najnovšia kauza dočasne povereného ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Podľa politológa Radoslava Štefančíka by však podobný postup nebol dobrým krokom, dôvodov je podľa neho viacero.

Hlava štátu sa pritom už v minulosti vyjadrovala, že úradnícku vládu vyhlási v prípade zásadného politického zlyhania. "Veľmi prísne sledujeme jednotlivé oblasti. Niektoré zmeny sa dejú, či už personálne alebo iné. A to práve pre to, aby závažné oblasti dôležité pre Slovensko, neskončili zle," vyjadrila sa po tom, ako dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (Demokrati) opustil hnutie OĽaNO.

Najnovšie Čaputová o možnosti vymenovania úradníckej vlády hovorila otvorene. Spravila tak v súvislosti s podozreniami na porušenie zákona dočasne povereným ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO). 

"Ak sa ukáže, že zákon bol porušený, je to jedna z možností, že pristúpim aj k vymenovaniu úradníckej vlády. Nechcem však predbiehať, najprv sa musím oboznámiť s protokolom a počkať si na výsledky správneho konania," povedala v piatok (31. 3.). O tom, že úradnícka vláda je "na spadnutie" sa pritom hovorí aj v parlamentných kuloároch. 

Otázna je podpora v parlamente

Otázne ostáva, ako by sa zachovali samotní poalsnaci v prípade podpory vlády. Aj prezidentka skonštatovala, že dôveru by v parlamente zrejme nezískala.

Poslanci SaS už dlhodobo hovoria o tom, že prípadnú úradnícku vládu by v parlamente podporili. Podobný názor majú aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho (Hlas-SD). "Som rád, že pani prezidentka konečne prezrela, zobudila sa a vidí, že to, čo pán Mikulec navystrájal. Takže vítam, že konečne začne konať," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) s dodatkom, že v prípade odvolania dočasne poverenej vlády sú pripravení tú úradnícku podporiť.

Opačný názor však majú poslanci Sme rodina a OĽaNO. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že úradnícku vládu nepodporia. "Dlhodobo hovoríme, že úradnícka vláda je vláda, ktorá neprešla voľbami, sú to nikým nevolení ľudia," vysvetlil.

"Nedáva mi zmysel, aby na posty ministrov prišli noví ľudia a tvárili sa, že všetko vedia a zabiehali sa sto dní," povedal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. 

Úradnícka vláda by bola zbytočným prvkom, tvrdí Štefančík

Prípadné vymenovania úradníckej vlády kritizuje aj politológ Radoslav Štefančík. "Tak ako táto vláda, ani úradnícka by nemala žiadnu podporu v parlamente. Zrejme by ju nepodporovala žiadna politická strana a ak áno, tak zrejme len nejaké výnimky," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ. "Zrejme bola len takým zbytočným prvkom v politickom systéme Slovenska tak, ako je momentálne dočasne poverená vláda Eduarda Hegera," dodal Štefančík.

Pozitívum možnej úradníckej vlády vidí odborník v tom, že niektorí ministri, ktorí nerešpektujú základné princípy ústavného poriadku, by sa vrátili do parlamentných lavíc. "To ale nič nevyrieši," skonštatoval. Úradnícka vláda by však mohla pomôcť predsedovi OĽaNO Igorovi Matovičovi, keďže dočasne poverený minister vlády Eduard Heger (Demokrati) by zmizol "zo svetiel reflektorov".

Nie je tiež isté, kto sa napokon podujme vstúpiť do úradníckej vlády. "Otázne je, či by si odborníci počas tých niekoľkých týždňov len nepoškodili svoje meno," zakončil Štefančík.

Súvisiace články

Najčítanejšie