Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Juraj Šeliga by v politike mal skončiť, jeho budúcnosť ružovo nevidím, komentuje politológ
Zdielať na

Juraj Šeliga by v politike mal skončiť, jeho budúcnosť ružovo nevidím, komentuje politológ

BRATISLAVA / Juraj Šeliga, ktorý dostal unikátnu možnosť presadiť sa v politike, včera oznámil, že v strane Za ľudí končí. Spolu s ním odchádza aj Jana Žitňanská. V oboch prípadoch sa rokuje s KDH, ale aj s Demokratmi Eduarda Hegera. Politológ Miroslav Řádek však zdôraznil, že luxusná pozícia už Juraja Šeligu nečaká a prekrúžkovanie do parlamentu je otázne.

Politológ na úvod pozitívne zhodnotil to, ako sa Juraj Šeliga vyjadril o svojej doterajšej politickej kariére. "Konštatovanie, že projekt Andreja Kisku bol naivný, je výstižné," poznamenal na margo vízie budovania strany. "Je to jedno úprimné a ľudské konštatovanie, ktoré hodnotím veľmi kladne," poznamenal odborník s tým, že Šeligov odchod zo Za ľudí nie je zárukou, že si nájde priestor inde. 

KDH a Demokrati nemusia byť naplnením politických ambícií

Miroslav Řádek sa o možnosti uplatnenia v Hegerovych Demokratoch alebo v KDH vyjadril jasne. "V KDH je na kandidátke plno, neviem, či to bude reálne u Demokratov, lebo tam je tiež už pretlak ministrov. Ak by mal smerovať do OĽaNO, tak by si počkal na rozhodnutie Remišovej a neodchádzal by," poznamenal ďalej a zdôraznil, že ani v Demokratoch, ani v KDH nebude mať takú luxusnú pozíciu, ako mal v strane Za ľudí, ktorú spoluzakladal. 

KDH má podľa politológa rozsiahle stranícke štruktúry v regiónoch, ktoré sú plné ambicióznych ľudí a práve tí tlačia na predsedu Milana Majerského, aby ďalších ľudí do KDH nepriberal. Podobne je to aj u Demokratov, kde sú služobne vyšší ľudia, ako minister obrany Jaroslav Naď, minister zahraničných vecí Rastislav Káčer, ale aj Karel Hirman, ktorý vedie hospodárstvo.

"Juraj Šeliga by mohol do takéhoto projektu ísť, ale jeho miesto by bolo niekde v druhej až tretej desiatke," dodal Řádek a pripomenul, že Šeliga v komunálnych voľbách pohorel. 

Mal by si vybrať iné zameranie, hodnotí Řádek

Miroslav Řádek politikovi odporučil, aby sa vybral profesionálnou cestou, a to napríklad podľa vzoru Radoslava Procházku. Tak, ako Šeligova kariéra vystrelila, tak rýchlo aj zhasla. Dôvod je podľa politológa v tom, že Šeliga nemal jednu uveriteľnú tému, hoci sa snažil kontrovať expremiérovi Robertovi Ficovi.

"To ho dostalo do pozície, že stále veľmi chce byť súčasťou vysokej politiky, ale myslím si, že jeho politická dráha pokračovať nebude. Mal by pokračovať v odbornej kariére tak, ako Radoslav Procházka. Občas ho možno niekto osloví ako bývalého politika s dákou otázkou. Inú perspektívu však uňho nevidím," uzavrel Řádek. 

Súvisiace články