Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Analýzy Na hrane so Šeligom a Pollákom: Odchod Hegera a Naďa z OĽaNO je jednou z možností, tvrdí europoslanec
Zdielať na

Analýzy Na hrane so Šeligom a Pollákom: Odchod Hegera a Naďa z OĽaNO je jednou z možností, tvrdí europoslanec

BRATISLAVA / Poverený premiér Eduard Heger začal so zberom podpisov novej parlamentnej 76-tky. Nakoľko je reálne, aby novú väčšinu zozbieral a dokonca s ňou dovládol? Aj na tieto otázky odpovedal v reácii TV JOJ Analýzy Na hrane poslanec a podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga. Druhým hosťom relácie bol prvý slovenský europoslanec rómskeho pôvodu Peter Pollák, ktorý v relácii reagoval aj na udalosti po vražde v Michalovciach.

"Pribúdajú stále nové podpisy," reagoval Šeliga na otázku, či sa podarilo zostaviť novú parlamentnú 76-tku s tým, že informovať bude samotný poverený premiér. Ten ešte v pondelok (9.1.) informoval, že začal so zberom podpisov. Ako vysvetlil Šeliga, tak ambíciou povereného premiéra je dovládnúť do riadnych volieb. 

​Na slová prezidentky o predčasných voľbách v prvom polroku 2023 Šeliga reagoval, že v prípade, ak Heger zozbiera dostatok podpisov, hlava štátu je povinná ho prijať. "Myslím si, že je viacero vecí, kvôli ktorým je legitímne, že to Eduard Heger skúša," myslí si Šeliga.

Vzťahy v koalícii sú ale aj v súčasnosti komplikované. V súvislosti s tým Šeliga vyzdvihol schopnosť Hegera komunikovať. Poslanec si myslí, že spor medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom je viac menej vyriešený odchodom z rezortu financií.

​Čo sa týka SaS, samotný Heger povedal, že cieľom liberálov bolo dostať Matoviča z postu ministra financií. "Verím, že sa všetci rozumní dohodnú," dodal Šeliga na margo sporov medzi SaS a OĽaNO s tým, že nebude ich komentátorom.

"Každý z nás politikov sa rozhoduje, ako bude komunikovať," reagoval poslanec na otázku, čo bude v prípade novej 76-tky iné. Zopakoval, že v prípade zberu podpisov berie Hegera ako správneho lídra. V prípade SaS stále čakajú na návrat lídra liberálov Richarda Sulíka.

Kollár o novej 76-tke nevie, rokovania pokračujú

"Zatiaľ o žiadnej 76-tke ja neviem," vyjadril sa šéf Sme rodina Boris Kollár v pondelok (9.1.) s tým, že prípadnú novú vládu by podporil len v prípade dohody na predčasných voľbách.

"Alebo sa dohodneme na tom, že je vôľa a budú voľby 2024 alebo sa dohodne na tom, čo hovoril aj pán Kollár," reagoval na jeho slová Šeliga s tým, že slová Kollára sú legitímne, pretože rokovania prebiehajú aj naďalej.

Podpredseda Za ľudí dodal, že on sám sa predčasných volieb nebojí. V prípade reakcie šéfa Smeru-SD Roberta Fica hovorí, že ich treba brať vážne. 

Aká je budúcnosť Za ľudí

"Zdá sa mi, že je dobre, aby tu vzniklo niečo ako SDK," povedal s tým, že rozhovory vedie aj s Hegerom, lídrom KDH, Miroslavom Kollárom, Františkom Mikloškom či s ľuďmi, ktorí sa v súčasnosti v politike neangažujú. "Bol by som rád, keby to bolo s ľuďmi, ktorých som menoval," dodal s tým, že so samotným Dzurindom sa o budúcnosti v politike nerozprával.

"Pán Šeliga špekuluje, lebo nechce hlasovať za zmenu ústavy," reagoval Fico na zmeny v ÚŠP a ŠTS, ktoré navrhuje Šeliga. "Fico má strach z vyšetrovaní a on to veľmi dobre vie," myslí si poslanec Za ľudí.

"Ja robím všetko preto, aby Robert Fico nemal moc. Možno vyhrá voľby, ale musíme urobiť všetko preto, aby sa zopakoval scenár Vladimíra Mečiara," dodal poslanec. Jeho návrh na zmenu ústavy podľa neho zároveň ukazuje, že s bojom proti korupcii to myslia vážne.

​Odborníci považuú za rizikové, že tieto inštitúcie chce poslanec chrániť ústavne v súvislosti s tým, že to môže zakotviť riziká do budúcnosti. "Ja nechránim tých ľudí tam. Ja a moji kolegovia chceme, aby to bolo zmienené v ústave," reagoval.

Návrh zmeny ústavy podľa neho nie je spojený s menom šéfa GP ani ÚŠP. "Je to o inštitúciach," dodal Šeliga. O zmene ústavy už hovoril s OĽaNO. "Takto verejne aj Hlas vyzývam, nech sa nekrúti," povedal. V prípade ak sa schváli zmena ústavy o predčasných voľbách, podľa Šeligu by mala byť jeho zmena ústavy podmienkou podpory.

​Situácia po vražde v Michalovciach

"Bola to náročná cesta," povedal Pollák s tým, že to bola náročná cesta. Prvý rómsky europoslanec totiž do štúdia prišiel na poslednú chvíľu z viedenského letiska.

​Pollák bol v prípade vraždy v Michalovciach priamo na mieste a s ďalšími Rómami zapálil sviečku za zosnulú Eriku. "Je to najväčšia angažovanosť," skonštatoval. "Najviac ju naštartoval Marian Kotleba," povedal s tým, že s polepenými autami znakmi ĽSNS "otravoval Michalovčanov" s výzvami na vytvorenie domobrany či slovami o "zatočení s cigánskymi parazitmi".

"Hovorí to človek, ktorý roky hanobí rôzne rasy, velebí fašistický režim. Ak to počujete od takéhoto človeka, vzbudí to vo vás nejakú emóciu," povedal s tým, že Rómovia majú preto potrebu povedať lídrovi ĽSNNS, čo si o ňom myslia.

Predseda Únie Rómov Slovenska František Tanko v pondelok (9.1.) vystúpil pred novinárov a hovoril, že podobná nenávisť a zhadzovanie viny na Rómov sa nedá znášať dlhodobo. "Ten problém tu existuje, roky sa kamufluje," reagoval Pollák s tým, že Slovensko nedokázalo využiť možnosti EÚ. "Zvýšená miera chudoby má svoje znaky a zvýšená miera kriminality je jedným z jej znakov," povedal s dodatkom, že rovnako ide aj o závislosti.

​Riešenie rómskej problematiky je v nedohľadne

Pollák si myslí, že je potrebné dať si pozor na strany, ktoré rómsku tematiku zneužívajú alej aj na tie, ktoré napríklad spochybňujú holokaust. "Pre mňa sú teroristi a fašisti jedna zločinecká banda, ktorá v politike nemá čo robiť," dodal.

Slovensko podľa Polláka dlhodobo nezvláda čerpať európske peniaze určené na vyriešenie rómskej tematiky. "Každá vláda deklaruje riešenie rómskej problematiky," dodal. Napríklad Košice podľa neho dokážu čerpať eurofondy na nové električky no nedokážu čerpať tie na iešenie rómskeho problému.

​Posledné programové obdobie sa podľa europoslanca Slovensko poučilo zo svojich chýb. "Je dôležité preklenúť politickú nevôľu mnohých obcí a miest, aby do týchto výziev šli," myslí si. Dodal, že v opačnom prípade môže prísť aj zásah priamo z Bruselu. V praxi to môže znamenať napríklad aj to, že z európskych peňazí obec nedostane nič, pokiaľ nebude investovať európske peniaze do riešenia rómskej problematiky.

"Sám som vyrastal v osade v Levoči a nepoznám tam ľudí, ktorí sa živia kradnutím," povedal s tým, že nevylučuje, že takí ľudia sú. "Všade sa nájdu čierne ovce, aj vraždu v Michalovciach vykonala čierna ovca," dodal s tým, že ostatní Rómovia sa voči tomu dištancovali.

Pollák vyzval aj úrad splnomocnenca vlády pre rómskej komunity. "Prial by som si, aby ten úrad bol viac v teréne," dodal.

Čo Pollák povedal o rokovaniach v OĽaNO, zistíte vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie