Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Rigó žaluje Gyimesiho za "odporné zneužitie tragédie": Ospravedlniť sa dá viacerými spôsobmi, tvrdí poslanec
Zdielať na

Rigó žaluje Gyimesiho za "odporné zneužitie tragédie": Ospravedlniť sa dá viacerými spôsobmi, tvrdí poslanec

BRATISLAVA / Predseda platformy Most-Híd strany Aliancia Konrád Rigó informoval, že podáva žalobu na poslanca OĽaNO Györgyho Gyimesiho. Týka sa to nedávneho výroku poslanca.

Spor medzi politikmi sa odohral ešte vo februári. Gyimesi vtedy Rigóovi odkázal, že v očiach drvivej väčšiny Maďarov žijúcich na Slovensku je obyčajný zradca. "Avšak dokážem pochopiť jeho vyjadrenia, pretože on a jeho rodina si prešli mnohými ťažkými skúškami a tragédiami. Myslím si, že to zanechalo vplyv na jeho psychike a chorým ľuďom by sme nemali ubližovať," dodal Gyimesi.

A práve týmto výrokom mal poslanec klubu OĽaNO porušiť Rigóovo právo na ľudskú dôstojnosť. "Odporným spôsobom zneužil tragédie, ktoré postihli moju rodinu, čím porušil aj moje právo na súkromie," povedal Rigó s dodatkom, že poslanec tak prekročil pomyselnú červenú čiaru slušného správania.

Politik vysvetlil, že poslancovi už poslal predžalobnú výzvu, no odpoveď neprišla. Od Gyimesiho pritom žiada verejné ospravedlnenie. "Nežiadam od neho finančnú kompenzáciu, aj keby som mohol. Žiadam od neho ospravedlnenie formou listu a zverejnenia konkrétneho textu, ktorý je uvedený v žalobe, na svojej facebookovej stránke," povedal Rigó pre Noviny PLUS TV JOJ.

Politik žiada ospravedlnenie

V rámci ospravedlnenia má poslanec OĽaNO uviesť, že počas tlačovej konferencie, na ktorej daný výrok odznel, značne pochybil a porušil Rigóove právo na súkromie a ľudskú dôstojnosť.

Rigó zároveň žiada, aby bolo ospravedlnenie zverejnené aj v tlači. Vysvetľuje to tým, že výrok odznel na tlačovej konferencii, ktorú streamovali viaceré médiá i televízie, teda sa dostala k veľkému množstvu ľudí. "Musí to mať podobný zásah," dodal.

"Jednoznačne je to klasický matovičovský štýl politiky – urážanie a osočovanie ľudí. Tým pádom iba zbiera politické body, pričom nedosahuje reálne výsledky a nevykonáva skutočnú prácu," odpovedal Rigó na otázku, čomu pripisuje daný výrok.

"Ja som už viackrát povedal, že nemám problém sa ospravedlniť pánovi Rigóovi ako človeku, nie ako politikovi. Najmä ak som sa ho nejakými mojimi výrokmi dotkol. Avšak pán Rigó si zjavne v kampani vybral cestu súdnu a ja to v plnej miere akceptujem," reagoval Gyimesi pre Noviny PLUS TV JOJ. Na otázku, či teda splní formu ospravedlnenia, reagoval, že dosiahnuť sa to dá aj inou cestou.

Urážky a výzva na odstúpenie

Výrok Gyimesiho odznel na tlačovej konferencii poslanca hnutia OĽaNO a lídra hnutia Igora Matoviča. Obaja politici počas nej reagovali na výroky dočasne povereného ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera vo veci Maďarska. Prezidentku Zuzanu Čaputovú počas tlačovej konferencie zároveň vyzvali, aby Káčerovi vzala poverenie.

Líder OĽaNO skritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú, že do sporu nezasiahla a nezastala sa Maďarska. "Vyzývame z tohto miesta prezidentku Čaputovú, aby ministra Káčera za jeho podlý útok voči Maďarom na Slovensku aj v Maďarsku stiahla z funkcie," povedal Matovič s tým, že podľa neho nie je hodný zastupovať ministerský post. Zdôraznil, že poverený minister sa podľa neho správa ako "hulvát"

Podľa Matoviča Káčer nie je hodný byť naďalej ministrom, pretože nechráni záujmy SR, ale "iných mocností", ktorým podľa jeho slov vyhovuje, aby sa Maďari a Slováci nenávideli tak ako v 90. rokoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie