Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Matovič prichádza s atómovkou za 500 miliónov: Chýbajú konzultácie s odborníkmi i prepočty, tvrdí odborník
Zdielať na

Matovič prichádza s atómovkou za 500 miliónov: Chýbajú konzultácie s odborníkmi i prepočty, tvrdí odborník

BRATISLAVA / Líder OĽaNO Igor Matovič prichádza s ďalšou atómovkou. Návrh zákona, ktorý vytvorí 500-miliónovú dieru v štátnom rozpočte, s nikým vopred neprediskutoval a odborník mu vyčíta aj chýbajúce prepočty.

Matovič zákon navrhol pomocou poslaneckého návrhu, ktorý odovzdal v posledný možný termín v rámci podávania návrhov na májovú schôdzu. V prípade, ak poslanecké grémium zruší septembrovú schldzu tak, ako šéf NR SR Boris Kollár (Sme rodina) avizoval, májová schôdza je poslednou na predkladanie zákonov.

"Ženy, ktoré sa rozhodnú stať matkami, vedia, že spoločnosť ich za roky venované výchove detí odmení tým, že budú mať výrazne nižšie platy ako muži a ženy bez detí. Návrhom zákona túto krivdu naprávame tým, že matky detí do 15 rokov nebudú platiť zo svojej mzdy daň z príjmu. Návrh zákona určuje pre tieto matky špeciálnu výšku nezdaniteľnej časti mzdy, čo ich oslobodí od platby dane z príjmu do výšky cca 2 tisíc eur mesačne v hrubom," píše Matovič v dôvodovej správe. Rovnaký postup navrhuje v prípade zamestnancov do 25 rokov.

V návrhu zákona nie je uvedené, nakoľko daný zákon zaťaží štátny rozpočet. Počas tlačovej konferencie, na ktorej návrh predstavil, priznal, že podľa jeho výpočtov ide o približne 500 miliónov eur. Pätinu z diery v štátnom rozpočte chce vykryť zrušením stropov na platenie sociálnych odvodov. Zvyšných 400 miliónov chce získať  tak, že "pôjde po krku daňovým podvodníkom".

O návrhu zákona sa zatiaľ nerozprával ani s koaličnými partnermi. "Je to pre nich novinka. Bolo to natoľko háklivé, že sme o tom nechceli s nikým rozprávať," priznal Matovič na tlačovej konferencii. Návrh zákona obhajoval tým, že chce vyrovnať finančné znevýhodnenie pre matky a motivovať mladých ľudí, aby ostali pracovať na Slovensku.

Chýbajú prepočty a diskusia

Exminister práce Jozef Mihál poslanca skritizoval za to, že poslanec predložil zákon bez akýchkoľvek predošlých konzultácií s odborníkmi."Určite by som privítal, aj by som navrhoval daňové zvýhodnenia žien, ktoré majú deti, pracujú napríklad na skrátené úväzky a tým pádom majú nižší príjem. Zvýhodnil by som ich kvôli nižšiemu príjmu z dôvodu starostlivosti o deti, ale zvýhodnil by som určitými daňovými výnimkami aj ich zamestnávateľov preto, aby boli zamestnávatelia ochotnejší takéto ženy zamestnávať," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ.

Odborník zdôraznil, že neochota zamestnávať matky detí je jeden z nepriznaných problémov Slovenska. "Výhoda zamestnávania žien by tak spočívala v tom, že by zamestnávateľ mal nižšie náklady vyvolané platbou odvodov," povedal s dodatkom, že túto časť by do Matovičovho návrhu doplnil.

"Je však potrebné všetko riadne prepočítať, prediskutovať. Zásah, ktorý má dopad na štátny rozpočet vo výške 500 miliónov eur, to je príliš veľa na to, aby s tým niekto len tak prišiel na tlačovú konferenciu a začal to riešiť. To sa takto nerobí," dodal Mihál.

Súvisiace články

Najčítanejšie