Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Politici reagujú na Kmecov koniec v Hlase: Personálnu politiku v Pellegriniho strane robí Smer, zhodujú sa
Zdielať na

Politici reagujú na Kmecov koniec v Hlase: Personálnu politiku v Pellegriniho strane robí Smer, zhodujú sa

BRATISLAVA / Peter Kmec po medializácii videa končí ako zahraničný tajomník Hlasu-SD. Politici sa pritom zhodujú, že počas diskusie o zahraničnej politike nepovedal nič klamlivé.

Kauze v súvislosti s Kmecom sa venovali aj utorkoví hostia relácie Analýzy Na hrane poslanec Tomáš Valášek (PS) a dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer (Demokrati). Šéf diplomacie pripomenul, že s Kmecom sa dlhoročne stretával ako diplomat na viacerých miestach, dokonca spomenul, že v tomto ohľade ho vnímal ako priateľa.

K situácii v Hlase-SD skonštatoval, že nepozná všetky zákutia rozhodnutia strany. "Ak má byť prečinom, že v oblasti zahraničnej politiky tejto krajiny máme 95 % rovnaké názory, je niečo zlé, ak to je zlé," povedal. Káčer zároveň vysvetlil, že jedným zo znakov dobrého fungovania štátu je práve súhlas politikov vo veci zahranično-politického smerovania krajiny, najmä ak ide o malú krajinu, ako je to v prípade Slovenska. 

Valášek zároveň odmietol akékoľvek dohady o trojkoalícii Hlasu, SaS a PS. Zdôraznil, že debaty sa mal zúčastniť aj poslanec Marián Kéry zo Smeru, no ten svoju účasť napokon zrušil.

"Je to prvoplánová kampaňová lož," vyjadril sa k medializovanému videu. Dodal, že z rozhodnutia Kmeca je dokonca v šoku vzhľadom na to, že svojimi výrokmi o zahraničnej politike len pomenoval veci skutočným menom. "Hlas mi v tejto situácii príde stratený," vyjadril sa k ich postoju k zahraničnej politike. Viac vo videu:

Ku kauze sa prostredníctvom Facebooku vyjadril aj tretí účastník diskusie – Juraj Krúpa. "Peter Pellegrini odstrelil svojho zahranično-politického experta Petra Kmeca. Je smutné sledovať, ako Hlas pri prvom poryve vetra otočil svoju zahranično-politickú orientáciu a dlhoročného kvalitného diplomata hádže cez palubu, lebo si dovolil nahlas povedať, že patríme na Západ," napísal.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Andrej Stančík (Demokrati) skonštatoval, že demokrati Ficovi neustupujú. "S Petrom Kmecom sme sa napriek zásadným politickým rozdielom vedeli na zahraničnej politike vždy zhodnúť," napísal s dodatkom, že ako zahraničný tajomník Hlasu končí kvôli tomu, že počas diskusie povedal pravdu.

"Pellegrini má plné ústa suverenity, no nedokáže suverénne viesť ani vlastnú stranu, kde mu personálnu politiku robí SMER. Peter Kmec bol pritom poradcom premiéra Pellegriniho a Pellegrini ho aj zobral na kandidátku SMERu. Tváriť sa, že jeho zahranično-politické názory nepozná, je prejav totálnej zbabelosti a pokrytectva. Skutočný líder by sa svojho človeka zastal, prázdna marketingová nádoba radšej ustúpi Ficovi," dodal Stančík. 

​Video zverejnila mládežnícka organizácia Smeru-SSD

Medializované video stále Petra Kmeca funkciu v Hlase-SD. Osudným sa mu stalo medializované video, ktoré bolo z diskusie s Tomášom Valáškom (PS) a Jurajom Krúpom (SaS). Debatovali v ňom najmä o zahraničnej politike, pričom Kmec v závere videa vyhlásil, že so spoludiskutujúcimi sa v 95 % otázkach zhodne.

Video Zuzany Plevíkovej z mládežníckej organizácie Smeru-SSD naznačovalo, že týmto výrokom potvrdil dohady o budúcej trojkoalícii Hlasu-SD, SaS a PS. Túto rétoriku okrem Smeru-SSD šíri napríklad aj predseda OĽaNO Igor Matovič.

V reakcii na nahrávku Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na tlačovej konferencii informoval, že sa Kmec vzdáva funkcie zahraničného tajomníka Hlasu-SD. Poslanec to označil za prejav politickej kultúry, ktorej sa v strane chcú držať.

Potvrdil to aj samotný Kmec prostredníctvom statusu na Facebooku. "Uvedomujem si, že moje vyjadrenia v akademickej diskusii, hoci výrazne skreslené účelovým zostrihom vo zverejnenom videu, neboli v súlade s oficiálnou líniou strany. Želám si, aby HLAS vo voľbách uspel, ostávam v jeho poslaneckom klube a budem sa venovať svojej poslaneckej agende," napísal.

Súvisiace články

Najčítanejšie