Jasno
16°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Neziskový sektor reaguje na Holého návrh. Vláda obmedzuje demokraciu, musíme sa proti tomu postaviť
Zdielať na

Neziskový sektor reaguje na Holého návrh. Vláda obmedzuje demokraciu, musíme sa proti tomu postaviť

Archív TV JOJ - Povolebné štúdio

BRATISLAVA / Štefanovi Holému, podpredsedovi vlády pre legislatívu, sa zrejme znova podarilo blysnúť. Mimovládny sektor brojí proti jeho návrhu. Výzvu adresovali aj Hegerovi.

Mimovládne organizácie v utorok poukázali na skutočnosť, že nové pravidlá pripomienkovania zákonov zásadne obmedzia práva verejnosti zapájať sa do tvorby zákonov v rámci medzirezortného pripomienkového konania.

Zástupcovia tretieho sektora považujú za neprijateľné, aby štát vyžadoval pripomienkovanie iba cez štátny slov-lex, ktorý je komplikovaný a používateľsky nepriateľský. 

Pod výzvu, ktorú adresovali dočasne poverenému predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi, sa už podpísalo 96 organizácií. Všetky apelujú nielen naňho, ale aj na verejnosť. Argumentujú pritom aj okliešťovaním práva verejnosti na vyjadrenie názoru a zasadenie rany demokracii. 

Legislatívny portál slov-lex by mal od 1. júla slúžiť ako jediný možný nástroj na pripomienkovanie návrhov zákonov. Podľa organizácií je však neprehľadný a používateľsky neprijateľný. Upozorňujú, že vďaka nemu sa možnosť občanov participovať na prijímaní zákonov znižuje.

Heger hovorí o stretnutí 

Dočasne poverený premiér Eduard Heger plánuje zvolať stretnutie podpredsedu vlády Štefana Holého (Sme rodina) s neziskovým sektorom v súvislosti s avizovanou zmenou pripomienkovania zákonov, čo uviedol hovorca dočasne povereného predsedu vlády Matej Neumann v reakcii na výzvu mimovládnych organizácií, ktoré žiadajú premiéra o zachovanie pripomienkovania v súčasnej podobe.

"Cieľom je, aby mala každá skupina obyvateľstva možnosť podávať pripomienky, ale zároveň, aby sme postupovali smerom k elektronizácii verejnej správy," poznamenal.

Súvisiace články

Najčítanejšie