Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Saska by si mala lepšie vyberať, keď sa treba rozhodnúť mezi Zelenským a Geissenovcami, odporučil Hríb
Zdielať na

Saska by si mala lepšie vyberať, keď sa treba rozhodnúť mezi Zelenským a Geissenovcami, odporučil Hríb

BRATISLAVA / Vypočuli si chválu, ale aj poriadnu dávku kritiky. Hostia na sneme Sasky rečnili nielen o povinnostiach druhej najstaršej strany v parlamente, ale najmä o jej povinnostiach do budúcnosti.

Snem ekonomických liberálov zo Sasky sa niesol v znamení príhovorov, ktoré vyzdvihovali stranu a jej históriu, ale aj kritizovali všetky jej prešľapy. Medzi známymi osobnosťami sa objavil sociológ Michal Vašečka, ale aj tvár spájajúca sa s SaS Ján Oravec, ktorý však nie je jej členom. Svoje postoje predniesol aj Štefan Hríb. 

Richard Sulík

Líder Sasky, ktorý zrejme obháji post predsedu aj na najbližšie obdobie, si v úvode svojho príhovoru zaspomínal na začiatky strany. Tá vznikla v apríli roku 2009. "Ľudia nám opätovne dali dôveru a verím, že v strane SaS našli to, čo hľadali," poznamenal s dôverou, že sa to týka osobností, ale aj obsahu.

Nevynechal ani vládu Ivety Radičovej, kedy bola SaS vnímaná ako strana do počtu. "Starí harcovníci si na nás vtedy vylámali zuby," poznamenal s tým, že v začiatkoch museli byť veľmi na smiech, ale po rokoch sú poučení. Sulík prejavil vieru, že aktuálne sú pripravení viesť krajinu najlepšie zo všetkých strán. 

Z každej skúšky a prešľapu vzišla Saska, podľa Sulíka, silnejšia a skúsenejšia. Ak prejde aj týmito voľbami, bude jednou z najúspešnejších politických strán (do parlamentu by sa dostala piaty krát). "Meníme hru a ideme vyhrať voľby," poznamenal Sulík na margo ich sloganu s tým, že Saska na to má, a už odmieta byť menšinovou stranou, lebo má expertov, odborníkov a tí sú pripravení viesť ministerstvá, a to hneď deň po voľbách. 

Korčok bol dôkazom vyzretosti Sasky, zhodnotil Štefan Hríb

Šéfradaktor Týždňa poznamenal, že povesť Sasky ako rozbíjačky vlád je nepravdivá, lebo vláda Ivety Radičovej mala v SaS väčšieho spojenca, ako v materskej SDKÚ. SaS má podľa neho ideologický problém. "Ako príklad uvediem zmenu klímy," začal s tým, že postoj ku Greendeal a spaľovacím motorom by mal byť vyvážený vlastným riešením, ktoré by sa nemalo opierať len o ekonomický základ. 

"Môžete sa sami seba opýtať, čo vysielate do verejnosti," skritizoval Sasku s tým, že by sa mala zamyslieť či vysiela exkluzivitu, alebo inkluzivitu, kult osobnosti a ego, alebo riešenia pre verejnosť. To, že liberáli menovali za ministra zahraničných vecí, ako nestraníka Ivana Korčoka, bolo dôkazom zodpovedného prístupu. Odporučil SaS, aby si lepšie vyberala v situáciách, ako bola tá, kedy sa bolo treba rozhodnúť medzi Geissenovcami a prezidentom Ukrajiny Zelenským. 

Saska by mala svojim voličom hovoriť o slobode, hovoril sociológ Vašečka

V úvode vystúpil sociológ Michal Vašečka, ktorý upozornil na dáta o Slovensku, ktoré je výrazne proruské, protizápadné a momentálne ho čaká boj o zachovanie demokracie. O SaS sa vyjadril ako o liberálnej strane, ktorá je aktuálne druhou najstaršou stranou v NR SR. "Štrnásť rokov je zaväzujúcich," uviedol s tým, že sa odvolával na výrok bratislavského župana Juraja Drobu. 

Vyzdvihol aj dôležitosť, že SaS na svojich hypotetických partnerov neútočí. "Toto je veľmi dôležité," zdôraznil s tým, že kľúčovou témou bude v prípade SaS rétorika oponentov o povalení troch vlád. "Ja by som to obrátil, aby sa to ďalej nešírilo. Saska sa podľa mňa obetovala a to nemyslím v kresťanskom duchu," pokračoval ďalej a uviedol, že práve posledná vládna koalícia jej v napĺňaní programu bránila. 

Dodal aj to, že Saska by sa mala vrátiť k svojim začiatkom, kedy sa zastávala slabších, ktorým sa ubližovalo, ale aj k právam menšín a legalizácii mäkkých drog. Zároveň odporučil, že Richard Sulík by sa ako predseda nemusel vyjadrovať k otázkam zahraničnej politiky, a to bez hanby. Zahraničnú politiku zároveň označil za najslabší článok. Odporučil liberálom aj menší focus na ekonomické témy a excelovské tabuľky.