Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Voličovi by malo byť jasné, že po voľbách sa SaS vráti k svojim pôvodným manierom
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Voličovi by malo byť jasné, že po voľbách sa SaS vráti k svojim pôvodným manierom

BRATISLAVA / Uplynulý politický týždeň hodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Radoslav Štefančík. Nevynechal Hlas ani Sasku.

Politológ štandardne vybral tri udalosti, ktoré boli buď významné, alebo aspoň zaujímavé. Do tohtotýždňovej top trojky sa dostal aj neuvážený odchod odborníka na zahraničie a dlhoročného kariérneho diplomata od Petra Pellegriniho. 

Ukrajinská pšenica nie je o zdraví občanov

Odborník vybral za udalosť týždňa kauzu ukrajinskej pšenice. "Hoci zástupcovia štátnych inštitúcií tvrdia, že ľudia sa zatiaľ ničoho nemusia obávať, politické strany to zobrali z opačného konca. A prilievajú olej do ohňa. Minister Vlčan dokonca hovorí, že ktosi tu šíri poplašné správy," vyjadril sa pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že dôvod je jednoduchý.

"Na Slovensku sa začínajú šíriť negatívne emócie k ukrajinským utečencom a toto je ideálny spôsob, ako protiukrajinské nálady uchopiť v predvolebnej kampani. Ruskí barbari majú na Slovensku mnoho prívržencov a im sa takto vedený politický diskurz určite hodí. Len je škoda, že s touto kartou začínajú hrať aj niektoré tzv. demokratické strany," doplnil.

Saska ako marketing

"Hoci nejde o dôležitú udalosť, pár viet jej treba venovať. Aby volič nezabudol a nenechal sa opiť lacným, pre stranu určite drahým marketingom," zhodnotil Štefančík reagujúc na kongres strany SaS. Politológ zdôraznil, že stranu bude naďalej naschvál nazývať SaS, pretože tak je zapísaná v registri politických strán.

"Saska je vraj iba časovo obmedzený marketingový názov, následne sa vrátia k pôvodnému pomenovaniu. Nuž, takto nejako vyzerá v praxi slogan Meníme hru," pokračoval kriticky a upozornil aj na ďalšiu vec: "Voličovi by malo byť teda jasné, že nateraz Saska mení hru, ale po voľbách sa strana SaS vráti k svojim pôvodným manierom. Nemožno teda vylúčiť, že ak bude opäť vo vláde, znovu jej pomôže k predčasnému ukončeniu. Lebo zmena hry je len dočasná."

Hlas si Kmecom odpálil aj normálnu zahraničnú politiku 

Radoslav Štefančík uviedol, že ani pri tretej správe nejde o nejakú dôležitú udalosť, ale je zaujímavá, pretože hovoríme o budúcej potenciálnej vládnej strane. Poznamenal, že ešte do tohto týždňa mohla byť nejednému voličovi sympatická snaha Hlasu odlíšiť sa od Smeru, okrem iného aj zahraničnou politikou.

"Peter Pellegrini sa nedávno stretol s nemeckým kancelárom, vo vzťahu k Európskej únii mal vždy konzistentný postoj a pri téme vojny na Ukrajine sme od neho nepočuli nejaké hysterické prejavy. Ale potom prišlo neškodné vyjadrenie člena Hlasu Petra Kmeca, skúseného diplomata a zrazu abdikoval zo svojej straníckej funkcie. Je jasné, že Hlas musí lavírovať medzi dvomi skupinami voličov," uviedol politológ.

Zdôraznil, že na jednej strane sú bývalí voliči Smeru príznační pozitívnym vzťahom k prízemnému nacionalizmu, na strane druhej voliči sympatizujúci s modernou európskou ľavicou. "Pellegrini by sa však mal rozhodnúť pre jednu skupinu, pretože to lavírovanie medzi jednou a druhou skupinou mu v kampani môže viac uškodiť ako pomôcť," uzavrel Štefančík. 

Najčítanejšie