Polojasno
18°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Demokrati sa snažia o ťah na bránu: Ich zúfalstvo by sa dalo krájať, komentuje Lenč
Zdielať na

Demokrati sa snažia o ťah na bránu: Ich zúfalstvo by sa dalo krájať, komentuje Lenč

BRATISLAVA / Strana Demokrati vyzýva generálneho prokurátora M. Žilinku, aby začal konať v prípade nelegálneho šírenia manipulatívne zostrihaných nahrávok zo strany Roberta Fica. Podľa predstaviteľov strany ide o vytrhávanie koreňov slovenskej demokracie. Ich zúfalstvo by sa dalo krájať, reaguje Lenč.

 "Vyzývame generálneho prokurátora, aby nebol ticho. Sľúbil, že neuhne ani o milimeter. Mal by byť aktívny a aj teraz pomenovať, či je takýto únik a zverejňovanie zostrihaných nahrávok v poriadku," vyhlásil predseda strany Demokrati Eduard Heger.

"Fico vie, že aby sa vyhol spravodlivosti, nezostáva mu nič iné, ako zvrhnúť demokraciu. Už mesiace takto dennodenne manipuluje a vyhráža sa orgánom spravodlivosti," povedal člen predsedníctva strany Demokrati Kristián Čekovský. "Je čas, aby sme sa postavili a bránili demokraciu," doplnil predseda strany E. Heger.

"Mal by zaujať stanovisko k nahrávkam a povedať, či sa deje nejaké vyšetrovanie o tom, či sú nahrávky zákonné, nezákonné, ako sa k nim Robert Fico dostal," povedal Heger na adresu Žilinku. Generálny prokurátor by mal podľa neho povedať, ako sa stavia k nahrávkam tak, ako sa vyjadril v prípade nahrávok z poľovníckej chaty.

"Mal by do toho vstúpiť ako arbiter. Nemal by ostať ticho a prizerať sa tomu, že Robert Fico manipuluje s nahrávkami a verejnou mienkou," dodal. Ak tento postup nie je legálny, Žilinka by mal podľa Demokratov vyvodiť závery.Heger tvrdí, že šéf prokurátorov v tejto veci nekoná.

Dodal, že pri zverejnených záberoch z poľovníckej chaty mal Fico tvrdiť, že ide o vynášanie zo spisu a Žilinka mal vtedy povedať, že sú nezákonné. Uvoľnenie rúk orgánom činným v trestnom konaní podľa Hegera nezapadlo do Ficovho sveta, keďže jeho bývalí nominanti začali hovoriť o systéme, ktorý budoval Fico a aj expremiér Peter Pellegrini. Fico podľa Hegera najprv len kritizoval, ale v súčasnosti zachádza ďaleko, keď zverejňuje nahrávky, pričom sa nevie, odkiaľ ich má.

"Generálna prokuratúra SR sa nebude vyjadrovať k vyjadreniam politikov, špeciálne počas prebiehajúceho predvolebného boja. Ubezpečujeme, že príslušná prokuratúra vo veci koná," uviedla v reakcii pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Zúfalstvo Demokratov by sa dalo krájať, reaguje Lenč

Politológ Jozef Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ zhodnotil, že snaha Demokratov nájsť si tému, ktorá by dokázala zaujať voliča je zúfala. "Mne to pripomenulo to, ako sa Eduard Heger hlási z aučiteľa občianskej náuky na školách. Neviem v ktorej hlave sa to zrodilo, keďže je to porušenie školského zákona, ale je to dosť zúfalé," poznamenal Lenč s dôrazom na to, že deti nevolia a rodičov si dočasne poverený premiér týmto nezíska. Naopak, politológ je presvedčný, že tým Heger len naštve. 

Demokrati podľa Lenča nedokážu uchopiť a niesť tému, ktorá by bola voličsky zaujímavá. "Toto zúfalstvo mi pripomenula aj táto tlačová konferencia, lebo tie pokusy nájsť si tému, ktorá by mala byť nosnou témou Demokratov je zúfalá," pokračoval ďalej s tý, že Fico zrejme manipuluje nahrávky omnoho dlhší čas. "Jedna vec je vyberť si z nahrávok niečo a druhé je strihať si nahrávky do úplne inej výpovede," doplnil odborník. 

Demokrati podľa Lenča zatiaľ nerobia nič pre to, aby sa stali relevantnou stranou, ktorý by dokázala ľudí reálne osloviť. "Témy, ktorá si vyberajú nie sú témami, tobôž nie volebnými. Ich personálny politika, ako brať Jurajaj šeligu a Janu Žitňanskú je tiež podobným príkladom," uzavrel Jozef Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články