Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Na hrane s Hegerom a Pellegrinim: Obaja si nevedeli prísť na meno a strhla sa aj poriadna hádka
Zdielať na

Na hrane s Hegerom a Pellegrinim: Obaja si nevedeli prísť na meno a strhla sa aj poriadna hádka

BRATISLAVA / Obaja si vyskúšali post predsedu vlády a v tomto volebnom období si obaja založili vlastné strany, pričom opustili svojich straníckych šéfov. Hosťami relácie Na hrane je Eduard Heger (Demokrati) a Peter Pellegrini (Hlas-SD). Obom lídrom klesajú pred septembrovými voľbami preferencie a exkluzívny prieskum AKO ukázal, čo by podľa občanov mali byť najzásadnejšie témy.

Niekoľko funkcií súčasne Eduard Heger podľa kritikov nezvláda. Medzi tých patrí aj Peter Pellegrini. Podľa lídra Hlasu tri funkcie dočasne poverený premiér nezvláda. "Tá situácia sa zhoršuje," uviedol Pellegrini.

Heger argumentuje tým, že sa vie oprieť o svojich štátnych tajomníkov, ale dodal aj to, že si uvedomuje, že Slovensko sa nachádza v bezprecedentnej situácii. "Vnímam, ako ľudia prežívajú súčasnú situáciu," vysvetlil Heger. 

Palkovič podľa Hegera napráva veci po Lengvarskom

Exšéfovi rezortu zdravotníctva vraj na reformy dochádzal dych, čo v relácii uviedol Eduard Heger a teraz sa to pod novým vedením mení. "Úrad vlády pod vedením Eduarda Hegera má semafor na plán obnovy, ktorý je viac červený ako zelený," pokračoval Pellegrini s tým, že vláda nestíha míľniky a už len Heger naivne verí, že sa Rázsochy postavia z plánu obnovy. 

Máme jasné stanovisko, nebudú sa financovať z rozpočtu, ale z plánu obnovy – poznamenal dočasne poverený šéf vlády po tom, čo bol vyzvaný na obšírnejšiu odpoveď. Pellegrinimu vzápätí vyčítal, že si odstrelil vlastného človeka. "Ja teraz neviem, či máte mandát na to, čo tu hovoríte, či vám to schválil Fico," povedal Heger. 

Prečo Kmec musel preč?

Podľa Pellegriniho odišiel Peter Kmec sám a opustil len pozíciu tajomníka strany. "Zareagoval veľmi rýchlo, keď videl, čo spôsobili jeho diplomaticko-teoretické pojednania a sám si priznal chybu," poznamenal Pellegrini s tým, že Slovensko musí hájiť najmä vlastnú pozíciu.

"Urobil toto gesto," pokračoval líder Hlasu-SD s tým, že chcel zamedziť špekuláciám o tom, aká je pozícia Hlasu. Strana podľa neho svoju zahraničnú politiku nemení a hovorí áno EÚ, ale aj áno NATO, ale trvá na národných záujmoch. Expremiér Pellegrini odmietol, že by sa nechal Smerom prefackať a táto téma je preňho uzavretá. 

Čo bude s Demokratmi?

Demokrati v prieskumoch klesajú, hoci je pravda, že do volieb je ešte čas. Už sa však pohybovali aj okolo 3 %. "Venujem sa Úradu vlády a riadeniu krajiny, kampaň sme ešte nespustili a chceme sa do nej pustiť začiatkom mája. Chceme zabojovať a máme čo ponúknuť," reagoval dočasne poverený premiér. Poprel, že by funkciu zneužíval na kampaň rovnako, ako nezneužíva výhody, ktoré mu z nej plynú. "Nepovažujem to za zodpovedné," odpovedal na otázku, prečo nedal prezidentke poverenie, aby sa mohol venovať kampani a strane.

Pellegrini argumentoval tým, že sa vzdal miesta podpredsedu NR SR, a to v momente, ako odišiel zo Smeru-SD aj napriek tomu, že dostal 400-tisíc krúžkov. "Odišiel som zo Smeru bez akéhokoľvek eura a bez akejkoľvek funkcie," kontroval líder Hlasu-SD a na Hegera zaútočil s tým, že ak by bol naozaj Demokrat, už mohli byť voľby tento mesiac.

Nevedia si prísť na meno

Podľa Hegera vo svojich tvrdeniach zavádza ľudí, a to najmä, čo sa týka plánu obnovy. "Plán obnovy je úspešný príbeh," dodal Heger, ktorý tvrdí, že je splnených 9 míľnikov. "Keby sme aspoň niečo stavali. Tri roky chodím po Slovensku a nevidím, kam sa podeli tie tri miliardy, o ktoré ste navýšili dlh," rozčúlil sa Pellegrini. 

Heger vytiahol sociálnu pomoc, ale aj vyčítal svojmu predchodcovi, že milióny Smer-SD nikdy nepoužil na občanov, ale na vlastný biznis. Pellegrini dodal, že sa prepadávame v rebríčkoch a zároveň chudobnie. "Keby ste tie peniaze použili tam, kde je treba, tak by tak nechudobnili," rozhorčoval sa líder Hlasu aj ďalej. 

Ako vnímajú pomoc? Dozviete sa vo videu:

Čo bude nosnou témou vo voľbách?

Podľa občanov je najzásadnejšou témou rast cien, ale aj agresivita v spoločnosti o obavy o demokraciu na Slovensku. "Potvrdzuje to, že rast cien je najväčším problémom. Nemôžeme sa hrať na voľný trh, ako hovorí Saska, ale musíme mať pevnú ruku," poznamenal Pellegrini, ktorý tvrdí, že reťazcom treba znížiť zisky a predaj z dvora by mal byť na 0 DPH, ale aj zníženie okruhu. 

Heger vytiahol graf, keď bola inflácia potravín 4 % a neurobil nič, pritom vtedy bola druhá najvyššia v únii. "My máme tretiu najvyššiu potravinovú, a preto sme povedali občanom, že tu máte na dieťa 100 až 150 eur. Dôchodcovia majú zvalorizované dôchodky v priemere o 70 eur. V inflácii sú energie, kde šetríme občanom náklady na domácnosť," reagoval Heger. 

Viac vo videu:

Súvisiace články