Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Osud Rázsoch ostáva otázny: Máme pripravený plán B a C, najrizikovejšia je nemocnica v Martine, tvrdí Lašáková
Zdielať na

Osud Rázsoch ostáva otázny: Máme pripravený plán B a C, najrizikovejšia je nemocnica v Martine, tvrdí Lašáková

BRATISLAVA / Zdravotnícky výbor NR SR riešil výstavbu nemocnice Rázsochy. Ani počas druhého rokovania výboru na túto tému sa ju nepodarilo ukončiť. Poslancov tak začiatkom mája čaká hlasovanie o uznesení, v rámci ktorého majú poslanci dostať plánovaný harmonogram prác.

V úvode zdravotníckeho výboru poslancov čakali vizualizácie Rázsoch. Podľa prezentovaných plánov má mať nemocnica osem nadzemných a tri podzemné podlažia, heliport, ambulantnú aj diagnostickú ústavnú starostlivosť či akademickú budovu na vzdelávanie pre budúcich lekárov.

Po predstavení vizualizácií reč prevzala bývalá šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS). Tá skritizovala viacero vecí. "Je úplná utópia tvrdiť, že štát bude stavať rýchlejšie než súkromník," vyčítala prítomným členom vlády. Vyhovujúca podľa nej nie je ani plánovaná poloha nemocnice a stanované termíny podľa slov poslankyne Slovensko nestíha. Prítomným hosťom zároveň adresovala viacero otázok, týkajúcich sa jednotlivých častí plánovanej výstavby.

Raši hovorí o presune financií

Exminister zdravotníctva Richard Raši (Hlas-SD) prítomným pripomenul, že mimoriadny výbor zasadá práve kvôli tomu, že prítomní majú obavy o to, či je možné stihnúť dostavať Rázsochy podľa plánu. "Asi sa tu nenájde nikto, kto si myslí, že sa to stihnúť môže bez problémov," povedal s dodatkom, že kedykoľvek môže do hry vstúpiť slovenská legislatíva, ktorá môže celý proces zdržať, či iné súčasti procesu výstavby nemocnice, ktoré nie sú ovplyvniteľné. Raši dodal, že je toho názoru, že Rázsochy potrebujeme. Peniaze z plánu obnovy však podľa neho môžeme investovať radšej do regionálnych nemocníc.

Šéfka plánu obnovy Lívia Vašáková pripomenula, že v pláne obnovy je zadefinovaných 1 602 lôžok, ktoré musia vzniknúť do roku 2026. Vyše 600 z nich musí byť v štandarde, ktorý budú spĺňať iba konkrétne tie, ktoré vzniknú po rekonštrukcii nemocnice v Martine. "V súčasnosti je to pre nás najrizikovejší projekt, pretože tam nemáme žiadne alternatívy," vysvetlila Vašáková. Čo sa týka Rázsoch, vysvetlila, že sa pracuje aj s plánmi B a C. "Technicky sa komunikuje aj s inými subjektmi," dodala.

Výbor napokon po takmer dvoch hodinách ukončili bez jasného stanoviska. Medzičasom totiž z neho odišlo toľko poslancov, že sa stal neuznášaniaschopným. Finálne stanovisko, či sa Rázsochy postaviť stihnú, tak ostáva nejasné. "My hovoríme, že urobíme všetko pre to, aby sme to stihli, a stále tá možnosť je," povedal po skončení výboru dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger. Raši je však podľa svojich slov presvedčený, že ani v prípade, ak by šlo všetko ideálne, pri súčasnej legislatíve je veľmi náročné Rázsochy dostavať do roku 2026.

Súvisiace články

Najčítanejšie