Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Koziak o stretnutí Danka s Ficom: Predvolebná spolupráca nehrozí, líder SNS by Ficovi mohol uškodiť
Zdielať na

Koziak o stretnutí Danka s Ficom: Predvolebná spolupráca nehrozí, líder SNS by Ficovi mohol uškodiť

Archívna časť Analýz Na hrane s Andrejom Dankom

BRATISLAVA / Lídri SNS a Smeru-SD sa zúčastnili avizovaného stretnutia. Podľa politológa Tomáša Koziaka z Vysokej školy medzinárodného podnikania v Prešove si politici pripravujú pôdu na povolebnú spoluprácu. Skoršie prípadné spájanie je podľa neho nereálne, dôvodov je viacero.

Líder SNS Andrej Danko a šéf Smeru-SSD Robert Fico absolvovali spoločné stretnutie. Avizovali ho už skôr, pozvaný bol aj šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini. Ten však účasť odmietol.

"Mal som za to, že by sme mohli začať spoločný dialóg ako ďalej v spolupráci, ako obrúsiť hrany," povedal líder SNS po spoločnom stretnutí. 

So Smerom sa mali rozprávať o predvolebnom programe, ktorý je podľa Danka v mnohých častiach veľmi podobný. Obe strany sa taktiež dohodli aj na viacerých spoločných akciách, ktoré budú v blízkej dobe organizovať. Naopak, o možnej povolebnej spolupráci či možnosti vývoja politiky reč nebola.

Líder Hlasu-SD na stretnutie neprišiel, no Fico si na jeho adresu neodpustil sarkastickú poznámku. "Peter Pellegrini sa so mnou nechce stretnúť, nechce sa so mnou fotiť. Bojí sa, že odplaší PS od spoločnej koalície," skonštatoval. Dankovi zároveň zagratuloval k snahe o "integráciu politických síl", ktorá ho podľa Fica môže dostať do parlamentu. Aj napriek tomu, že zástupca Hlasu-SD na spoločnom stretnutí chýbal, Danko verí, že po parlamentných voľbách sa aj spoločne s ním stretnú na rokovaní o novej vláde.

Pripravujú si pôdu na povolebnú spoluprácu

Podľa politológa Tomáša Koziaka podobné stretnutie značí hľadanie prienikov, ktoré môžu vyústiť do následnej povolebnej spolupráce. "Ale to len za predpokladu, že SNS prejde do parlamentu, čo teda vôbec nemajú isté," skonštatoval odborník. Pomôcť tomu podľa neho nemusí ani spájanie SNS s menšími stranami. Ako vysvetlil, v politickej matematike spájanie strán nikdy nevedie k súčtu ich osobitných politických preferencií, skôr naopak.

Spájanie Smeru a SNS ešte pred voľbami však podľa Koziaka nehrozí. "Nemyslím si, že by Robert Fico šiel do takejto dohody," myslí si odborník. Vysvetlil, že kým podobná spolupráca by bola mimoriadne výhodná pre Danka, v prípade Fica by neprinášala osoh.

"Robert Fico nepotrebuje predvolebnú koalíciu. Môže to pre neho byť v tejto situácii aj príťažou. Andrej Danko by v tomto prípade mohol vziať Robertovi Ficovi percentá a skomplikovať predvolebný západ a aktivitu kvôli tomu, že Andrej Danko je človek, ktorého ľudia neberú príliš vážne a vie urobiť veľké a smiešne faux pas," pokračoval Koziak. 

V súvislosti s Pellegriniho odmietnutím na stretnutí Koziak zdôraznil, že líder Hlasu-SD už dlhodobo odmieta spoluprácu so Smerom, pričom upozornil aj na rozdiely vo viacerých detailoch ich politík, napríklad zahraničného smerovania krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie