Jasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Analýzy Na hrane s Daňkom: Čurillovci sú nevinní, máme nové dôkazy o zneužívaní nahrávok
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Daňkom: Čurillovci sú nevinní, máme nové dôkazy o zneužívaní nahrávok

BRATISLAVA / Riešia najzávažnejšie kauzy, časť politikov z nich má nočné mory, časť im verí a my ostatní čakáme, voči ktorej vplyvnej osobe vznesú obvinenie. Nahrávky im dali konkrétne mená a tváre. Hovoríme o policajtoch z NAKA, ktorí majú svojho šéfa. Tým je Ľubomír Daňko, hosť relácie TV JOJ Analýzy Na hrane.

Daňko na úvod povedal, že NAKA nepracuje na objednávku, ale podľa informácií z vyšetrovacích spisov. Možné budúce obvinenia politikov či iných exponovaných osôb počas tohto volebného obdobia tak podľa neho záležia práve podľa tohto faktora. "Nerobíme rozdiel, či sú to politici, biznismeni alebo podnikatelia," dodal.

"Ja som rád, že politici si možno myslia. Každý vie, čo urobil alebo neurobil a či sa má báť," povedal s dodatkom, že zároveň je rád, že sa politici mýlia v informáciách vo veci ich vyšetrovania, pretože to znamená, že úniky zo spisov nie sú. Informoval, že na NAKA okrem iného zaviedla nový systém, podľa ktorého vyšetrovatelia informácie o zásahoch vopred neinformujú voči komu konkrétne ich majú vzniesť.

"Ak vyšetrovateľ dôveruje vedúcemu a chce sa poradiť a vyhnúť sa chybám, to sa bežne deje," povedal Daňko s dodatkom, že informácie o konkrétnych prípadoch on osobne vedieť nepotrebuje ani nechce. Tým, že sa o konkrétnych úkonoch dozvedá až po ich vykonaní, signalizuje podľa neho to, že informácie o prípadoch nemá napríklad ani policajný prezident.

V minulosti bol medializovaný aj tzv. "NAKAtok", ktorý obsahoval mnohé informácie. V súčasnosti ho podľa Daňka využívajú napríklad aj NBÚ či iné inštitúcie. "Kvantum tých informácií si nikto nemôže pamätať, z toho dôvodu tu máme NAKAtok," vysvetlil s dodatkom, že každý, kto má prístup, má svoje prihlasovacie údaje, pričom každé lustrovanie je zaznamenané ku konkrétnemu menu. Tak by sa pri prípadných únikoch zo spisov rýchlo dozvedeli, kto si informácie vyhľadával.

Čurillovci sú nevinní, odkazuje Daňko

Polícia v utorok podmienečne prepustila aj expolicajta Pavla Vojrobova z kauzy Očistec. "Dostal svoj trest, ten si vykonal. Neviem, či nebol podmienečne prepustený za dobré správanie," reagoval Daňko s tým, že to len dokazuje, že sa oplatí spolupracovať s vyšetrovateľmi. 

Každý prípad je podľa neho individuálny. Konkrétne prípad vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu a spol. Daňko študoval. "Pán Čurilla a spol. sú stíhaní neprávom, nikdy stíhaní byť nemali," skonštatoval s dodatkom, že ak by vyšetrovateľov postavil mimo službu, bola by to chyba práve vzhľadom na to, že sú nevinní.

S výmenou štátnej garnitúry sa v minulosti viazal aj odchod vyšetrovateľov. "Je bežná prax, že ako noví policajti prichádzajú, tak aj odchádzajú. Nechcem hovoriť o tom, či sú demotivovaní," reagoval s tým, že niektorí odchádzajú kvôli výslužnému dôchodku či kvôli iným pracovným ponukám. Pripustil, že niektorí môžu byť aj demotivovaní.

Čo sa týka prípadu čurillovcov, podľa Daňka chcú aj naďalej vykonávať svoju prácu. "Sú nevinní a musíme na nich takto aj hľadieť," skonštatoval s dodatkom, že nie sú ani neboli stíhaní za to, aby niekoho učili, ako má vypovedať. Ani jeden dôkaz proti nim podľa Daňka nie je taký, ktorý by ich usvedčoval.

Vulgarizmy dosvedčujú, že o odpočúvaní nevedeli, tvrdí šéf NAKA

V minulosti sa medializovali aj informácie okolo tímu Oblúk a vyšetrovateľke Diane Santusovej, ako aj vulgarizmy, ktoré na jej adresu čurillovci povedali. "Tu aspoň vidíte, že nevedeli, že ich niekto odpočúva," reagoval Daňko s tým, že ak Santusová prišla a vzala im spis, mohli zaznieť aj neslušné slová. Skonštatoval, že za zatvorenými dverami tak komunikuje mnoho ľudí. 

Daňko informoval, že majú aj viacero informácií o manipulácii nahrávok. "Sú to viaceré," povedal s dodatkom, že viacero nahrávok bolo prepísaných v neprospech Čurillu. O nahrávkach majú informovať počas tlačovej konferencie, týkať sa má aj Kaľavského. 

Čurilla sa o vzťahu s exšéfom operatívcov Jánom Kaľavským vyjadril, že boli dobrí kamaráti a bol jedným z posledných, ktorí uverili, že vynášal. Moment, keď túto informáciu pochopil, mal byť počas riešenia Košča. "Ich vzťah je veľmi blízky a Kaľavský podľa mňa klame práve z toho dôvodu, aby pomohol pánovi Koščovi," povedal Daňko s dodatkom, že policajná inšpekcia ho doteraz nepovolala na výsluch. Dodal, že by nebol prekvapený, keby Košč vybavil miesto práve Kaľavskému.

Ako posudzujú kauzy kajúcnikov

V súčasnosti sa na verejnosti diskutuje aj o prípadoch, v ktorých figurujú spolupracujúci obvinení alebo tzv. kajúcnici. "Ja si myslím, že vždy okrem ich výpovedí je tam viacero dôkazov," reagoval Daňko na dohady vo veci ich výpovedí. Dodal, že nie je ani taký dôležitý počet dôkazov než to, ako na seba nadväzujú. "Korupcia sa nedeje takto v štúdiu, kde sú všetci pri obrazovkách, ale za zatvorenými dverami," vysvetlil detaily o tom, ako vznikajú prípady, v ktorých vystupujú spolupracujúci obvinení, čím narážal na to, že mnohokrát je dôkazov minimum.

Daňko zdôraznil, že vyšetrovateľ i prokurátor musia skúmať silu dôkaznej situácie. Dodal, že vyšetrovatelia pracujú slobodne ako i to, že o väzbe či odsúdení rozhodujú súdy, nie NAKA.

Čo sa týka zmeny trestného poriadku, NAKA by podľa Daňka pomohli napríklad zmeny v prípravnom konaní. "To sa na jednu otázku nedá ani odpovedať," povedal s dodatkom, že trestný poriadok by sa mal zmeniť podľa vzoru západných vyspelých krajín.

Vražda Daniela Tupého

Podľa informácií TV JOJ mohol byť Daňko vyšetrovateľom v kauze vraždy Daniela Tupého na začiatku vyšetrovania prípadu. Daňko reagoval, že podobná ponuka mu nebola daná. Čo sa týka súčasného stavu vyšetrovania, podľa Daňka sme sa od roku 2005 posunuli.

Posunuli sa však aj metódy vyšetrovania. "Tie metódy sú oveľa lepšie. Aj my sme zaviedli analytické oddelenia," povedal s tým, že práve analýzy sú jednými z kľúčových vecí. Zmenou prešla aj možnosť analýzy DNA. "Hľadáme možnosť, ako otvoriť staré prípady, kde nebola určená DNA," povedal Daňko s dodatkom, že otvoriť by sa malo viacero prípadov. Nekonkretizoval však detaily.

Čo sa týka boxera, ktorý bol nájdený na mieste činu vraždy, bolo identifikované DNA aj poškodeného, aj obvineného, avšak nie Puškára. No i to podľa Daňka dokazuje, že počas policajnej akcie spred niekoľkých týždňov zadržali tých správnych ľudí. 

"Asi každý si vie logicky predstaviť, aby sme šli po 20 rokoch hľadať nôž v Dunaji," reagoval na otázku, či bola nájdená aj vražedná zbraň. Aj v prípade, ak by nôž našli, nehralo by to podľa Daňka veľkú úlohu aj kvôli tomu, že by na ňom zrejme nenašli žiadnu stopu DNA.

"Je pravda, že polícia išla niekoľko rokov iným smerom, dokonca dala obžalobu, spod ktorej boli osoby oslobodené. Vtedy polícia zlyhala," vyjadril sa k práce polícii z roku 2005 s dodatkom, že prácu polície však bližšie komentovať nebude.

Súvisiace články

Najčítanejšie