Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Naď o Lengvarskom: Na miesto ministra ho nominoval Grendel, do funkcie ho chcel Matovič
Zdielať na

Naď o Lengvarskom: Na miesto ministra ho nominoval Grendel, do funkcie ho chcel Matovič

BRATISLAVA / Exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský odišiel zo svojej funkcie pred viac než mesiacom. Aj napriek tomu, že v súčasnosti sa vo verejnom priestore nevyskytuje, dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) prezradil, ako to bolo s jeho nomináciou ešte v roku 2021.

Lengvarský má za sebou turbulentné obdobie. Po konci koronakrízy sa naňho valili problémy rezortu. Medzi najvypuklejšie patrili práve tie, ktoré súviseli s plánom obnovy.

Na ministerskú stoličku sa Lengvarský dostal po vyvrcholení vládnej krízy v roku 2021, kvôli ktorej musel zo svojho miesta odísť vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí. Počas hľadania jeho nástupcu bolo zrejmé, že pôjde o nominanta hnutia OĽaNO. Napokon sa zhodli na vtedajšom riaditeľovi vojenskej nemocnice v Ružomberku – Lengvarskom.

Ako sa jeho meno dostalo medzi možných kandidátov, v tom čase nebolo známe. Viac svetla do tejto otázky vložil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati), ktorý sa do vlády dostal práve z hnutia OĽaNO. "Lengvarského navrhol Gábor Grendel, nie ja. A chcel ho Igor. Ja som chcel, aby ostal v Ružomberku v nemocnici ako riaditeľ," napísal v komentári na sociálnej sieti.

Zároveň sa doteraz verejne nehovorilo o tom, že by Lengvarského vo funkcii ministra chcel práve líder OĽaNO Igor Matovič. Práve exminister financií mal totiž na svojho nominanta počas výkonu funkcie.

Začiatkom mája 2022, teda len rok a jeden mesiac od vymenovania Lengvarského hovoril o tom, že je "zrelý na výmenu", pričom sa netajil tým, že by na mieste šéfa rezortu zdravotníctva privítal práve Krajčího. Neskôr Lengvarského niekoľkokrát verejne kritizoval.

Lengvarskému napokon zlomil krk plán obnovy a jeho realizácia. Situácia vyeskalovala na začiatku marca tohto roku, keď po rokovaní vlády predstúpil pred novinárov a oznámil, že prezidentku Zuzanu Čaputovú požiada o uvoľnenie z funkcie. "Nebudem ďalej pracovať pod tlakom v takomto prostredí, ktoré je v súčasnosti škodlivé, plné politickej korupcie a politickej neskúsenosti," povedal o deň neskôr novinárom.

Súvisiace články