Polojasno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Ak bude pravica hovoriť o spájaní, mala by si zobrať príklad od Hlasu
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Ak bude pravica hovoriť o spájaní, mala by si zobrať príklad od Hlasu

BRATISLAVA / Politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ zhodnotil udalosti posledného týždňa v slovenskej politike.

Návšteva prezidentov na Ukrajine

Ako udalosť týždňa Štefančík hodnotí spoločnú návštevu slovenskej a českej hlavy štátu na Ukrajine. "Slovensko spolu s Českou republikou jasne ukazujú, na ktorej strane v tomto nezmyselnom konflikte stoja. Odkaz to ale nie je iba smerom k nášmu východnému susedovi. Je to odkaz aj pre obyvateľov Slovenska," povedal odborník s dodatkom, že sa to týka najmä tých, vinníka vojny hľadajú všade, len nie v Kremli.

"Obyvateľom Ukrajiny je zasa potrebné ukazovať, že iné štáty sú tu s nimi. A že vidia Ukrajinu v rodine civilizovaných európskych štátov. Pretože práve táto predstava a viera, že aj Slovensko bude raz súčasťou civilizovaného sveta, pomáhalo prekonávať frustráciu z obdobia tretej Mečiarovej vlády. A presne takú istú nádej potrebujú dnes aj všetci Ukrajinci," zakončil Štefančík.

Dobrá správa pre ľudí

Pri druhej udalosti týždňa odborník skonštatoval, že aj napriek tomu, že nejde o čisto politickú tému, stojí za diskusiu. "Slovenská agentúra životného prostredia spustila proces podávania žiadostí v programe Obnov dom. A záujem bol enormný," napísal.

"Peniaze na obnovu prichádzajú z plánu obnovy a občan bude mať konečne príležitosť vidieť hmatateľný dôkaz, že peniaze putujú na dobrú vec. Škoda len, že to bude len konkrétnych desaťtisíc pozitívne vybavených žiadateľov," dodal Štefančík.

Prečo by si mala pravica brať príklad z Hlasu

Spojenie politických strán Hlasu a Dobrá voľba je tou poslednou udalosťou, ktorá podľa Štefančíka tento týždeň stojí za zmienku. "Niežeby išlo o nejakú prevratnú udalosť, ale pre jednu malú drobnosť ju treba vyzdvihnúť," skonštatoval politológ.

"Po asimilácii členov Dobrej voľby v Hlase menšia strana končí. Strana bude rozpustená, financie presunuté na účet Hlasu, členovia si vymenia stranícke knižky. Pri pohľade na druhú stranu zistíme, že nič také sa tam nedeje. Niežeby sa tu nediskutovalo o spájaní, o integrácii, o spoločných kandidátkach," upozornil Štefančík.

Dodal, že rozdiel je ten, že na pravej strane sa stále diskutuje len o spoločných kandidátkach, ale s perspektívou, že mikrostrany budú po voľbách existovať aj naďalej. "Spoločne pôjdu len do volieb. Všetky tieto pseudointegrácie by mal volič šmahom zhodiť zo stola. Pretože len čo príde malý spor, strany sa vrátia k pôvodným značkám a atomizovanú pravicu tu máme znovu. Takže ak budú pravicoví lídri hovoriť o spájaní, mali by si zobrať príklad práve od Hlasu," zakončil.

Súvisiace články